IIIIwillalwaysloveyoooou. Hvis du synger dårligt er det måske slet ikke fordi du er tonedøv. Det er der nemlig slet ikke så mange, der er.
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

IIIIwillalwaysloveyoooou. Hvis du synger dårligt er det måske slet ikke fordi du er tonedøv. Det er der nemlig slet ikke så mange, der er.

Musik

Folk er mere musikalske end de tror

Forskere undersøger, hvad der adskiller de musikalske fra de andre. Du kan hjælpe.

Musik

Der er godt nyt til alle dem, der røg ud af de første runder af sæsonens udgave af X-Faktor.

Og til alle os andre mindre talentfulde sanglærker.

Uanset hvor jammerligt falsk man synger, er det nemlig højst sandsynligt noget, man kan lave om på. For de fleste tonedøve personer kan nemlig være vældig musikalske. De har bare aldrig lært at synge.

Det mener i hvert fald Dr. Daniel Mullensiefen, der forsker i musikpsykologi på Goldsmiths universitet i London.

Musikalitet kan være et bredt koncept Sammen med BBC og en række andre forskere har han udviklet en musikalitets-test, der skal undersøge, hvad det egentlig er ved musikken, der adskiller dem, der synger godt, fra os der ikke gør det.

Og det kan du hjælpe dem med.

»Traditionelt har man forstået musikalitet som noget, man får af at øve sig i mange timer i et mørkt rum. Men vi vil gerne vise, at det er et meget bredere koncept«, siger Daniel Mullensiefen.

Teorien bag undersøgelsen er, at mange tonedøve er faktisk slet ikke tonedøve. De mangler bare selvtillid og træning for at kunne synge rent.

Måske er du mere talentfuld end du tror
Man slipper for at synge i BBC's test. Man kommer dog ikke uden om at skulle forsøge at holde rytmen og inddele forskellige klip efter genrer.

DELTAG I UNDERSØGELSENHvor musikalsk er du?(eksternt link på engelsk)

Så dem, der går og tror, at de er tonedøve, kan faktisk ende med at score højere end forventet og måske endda føle sig opmuntrede nok til at forsøge sig med sang og musik. Det håber folkene bag undersøgelsen i hvert fald på.

»Det er faktisk de allerfærreste, der er decideret tonedøve«, siger Dr. Daniel Mullensiefen.

Så der er stadig håb.

Sang er ligesom fitness
Dr. Daniel Mullensiefen er ikke den eneste, der er fortrøstningsfuld på de toneløses vegne.

Det er Andrea Brown fra Morley College også.

Hun har i de seneste 15 år stået i spidsen for en række kurser og kor for folk, der synger falsk eller er tonedøve. Hun har faktisk hjulpet selv de værste sangere godt på vej.

»At gå til sangtimer er ligesom at gå i fitness-centret - det handler om at træne de rigtige muskler«

»Nogle er helt ude i hampen til at begynde med og har brug for noget ene-undervisning. De fleste er generte omkring deres stemme, og vi forsøger at lokke mere lyd ud af dem«, siger hun til BBC.

LÆS ARTIKEL

Andrea Browns erfaring fra arbejdet med de falsksyngende har styrket hende i den faste overbevisning at de fleste kan lære at synge helt anstændigt.

De færreste af hendes elever har dog været decideret tonedøve og uden for musikalsk rækkevidde.

»At gå til sangtimer er ligesom at gå i fitness-centret - det handler om at træne de rigtige muskler«, siger hun.

Stempling trækker ud

William A. Mathieu er komponist og har i flere år afholdt sangkurser for tonedøve. Han vurderer, at hver tyvende person anser sig selv for at være tonedøv.

Og som regel er det fordi, man blev stemplet sådan som barn.

»Hvis du i starten af din skoletid var en anelse langsommere til at opfange sammenhængen mellem tonerne, gik der nok ikke lang tid, før dine skolekammerater eller en ufølsom lærer gav dig rollen som 'den, der ikke kan synge'«, siger han.

Men ifølge forskerne er der altså god grund til at tro, at både kammerater og lærere tog fejl.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce