Musik

Birthe Kjær blev hyldet i Herning, mens Halshug spillede på Bremen

I weekenden fandt to meget forskellige danske musikfester sted: Tag med til 'Steppeulven' i København og 'Dansktop Prisen 2016' i Herning.

Musik

Boxen, Herning, lørdag kl. 16.40

Birthe og Kirsten sidder ved et af de mange runde borde i restauranten på 2. sal. Her skal 400 mennesker spise dansktop-buffet inden prisfesten. Birthe har en kort jakke på med sort og hvidt mønster, mørke bukser, en lille hæl og smilende øjne bag den lette brille. Hendes veninde, Kirsten, har sat det grå hår op i nakken. Birthe er 74 år, bor i Sunds og er pensionist. Musik hører hun altid, fortæller hun.

»Min mand døde for en måned siden, og så har man jo brug for, at der sker noget omkring en. Så er det godt at tænde for radioen. Eller bare for fjernsynet. Ja. Sådan er livet jo«.

Som barn hørte hun Ønskekoncerten i radioen. Hun spillede klaver. Og så har hun danset meget.

»Musikken her i aften – man bliver bare glad af at høre på det. Birthe Kjær og Johnny Logan«.

»Johnny Logan« , lyder det fra Kirsten på den anden side af bordet. Hun løfter øjenbrynene. Den irske vinder af det internationale grandprix i 1980 og 1987 er et af hovednavnene i aften.

Lidt senere nede i foyeren har tre mænd i grå jakkesæt stillet sig op med et kæmpe banner. »CAMILLA« står der.

»Hvis nogen stemmer forkert, får de røven på komedie«, råber en af dem. De er fanklubben for Camilla Mortensen, en af de seks finalister i den talentkonkurrence for dansktop, der har kørt på DK4 i efteråret. Vinderen skal findes i aften. I den anden ende af foyeren stiller de inviterede dansktopmusikere op til fotografering. Bjørn fra Bjørn og Okay dukker op.

»Nå, jeg troede, det var kendte, I ville have billeder af«, joker han, han er en af genrens konger. Bjørns karakteristiske grå hår står ud fra den skaldede pande som en krone. Han er glad for, at der er kommet en pris for dansktoppen.

»Fordi jeg synes, vi har fortjent det i branchen, det er på tide, at der sker lidt. Og det er da klart, at når medierne er med, så er det til at skabe noget igen, ikke?«, siger han.

Så kommer Richard Ragnvald. Og Dorte Kollo. Ragnvald er i en smokingjakke i mørkeblå glimmer.

»Jeg læste i en af aviserne i går, at dansktoppen er færdig, og det passer jo slet ikke«, siger han. »Se, hvor mange mennesker, der er herinde i aften. 5.000. De kan jo ikke tage fejl, vel?«.

Foto: DALUM ASTRID

Kirsten Siggaard bliver fotograferet i sin mangefarvede rævepels. Efter hende lander Susi & Leo. Hun med det røde hår sat op til narrestreger – det stritter lige ud i luften i den ene side. Leo er umiddelbart mere afdæmpet. Indtil man får øje på slipset, som består af nogle små, lysebrune stumper forbundet med elastik.

»Hiv i den, Susi«, råber fotograferne, og så hiver hun i slipset, så det bliver længere.

»Det er lavet af træ fra Nepal«, siger Susi bagefter.

Så Klaus & Servants. Og Keld og Hilda. Og Bjørn Tidmand. Og Dario Campeotto, ulasteligt klædt i sort smoking. Da han og Bjørn Tidmand begyndte at lave musik i slutningen af 1950’erne, var de et udskældt folkefærd, fortæller han, men de »kæmpede op ad bakke og blæste en hatfuld« og fik deres popularitet. Han er glad for festen i aften, men mest på de unges vegne. Han håber på det generationsskifte, festen ønsker at bane vej for.

Birthe Kjær har ikke vist sig.

»Dronningen kommer altid først til sidst«, siger en af dem fra Familie Journal.

SE ALLE VINDERNE

Bremen, København, kl. 19.17

»Er du på listen«, spørger en af de unge kvinder, der står i døren på Bremen Teater.

»Ja. Under Henrik Queitsch«, svarer en høj kvinde med skarptskåret blond hår, mens The Minds of ’99-forsanger Niels Brandt, med om muligt endnu mere skarptskåret og blond pandehår, og resten af bandet smutter forbi.

Henrik Queitsch er musikanmelder på Ekstra Bladet, og han er en del af Foreningen af Danske Musikkritikere. Hvert år uddeler de kritikerprisen Steppeulven, og siden 2012 har prisuddelingen fundet sted på Bremen.

Det er ganske få gæster, der præsenterer en billet i døren. For Steppeulven er en prisfest for musikerne og branchen, mere end det er glitter, glamour og rød løber med stort presseopbud og betalende gæster. 184 billetter ud af 630 er solgt til almindelige dødelige.

»Hvordan går det? Godt at se dig«, lyder det udenfor. Den rødtoppede sanger Karl William, der er nomineret i kategorien Årets Vokalist, slentrer forbi, klapper en ven i hånden og sludrer lidt, før han går indenfor. Lidt senere dukker nogle af de første med en reel billet i hånden op. Det er 24-årige Alexander og vennen Lars. Det er første gang, de to er til Steppeulven.

»Jeg så, at Den Sorte Skole skulle spille. Der var få billetter tilbage, og så købte jeg dem bare«, siger Alexander, der også glæder sig til at høre Kwamie Liv.

»Men for at være helt ærlig, så ved jeg faktisk ikke rigtig, hvad det er for et arrangement«, siger han, inden de to går de mange trin ned i Bremens dybe mave for at få fat i en af de gratis flasker velkomstøl.

Foto: LEHMANN MARTIN

Boxen, Herning, kl. 19.30:

I Herning stopper en ung fyr med hipsterskæg og hvid herreundertrøje under den sorte jakke op på vej ind i salen.

»Er du fra lokalpressen?«, spørger han.

Nej, jeg er fra Politiken.

»Hvad laver I her?«, spørger han, der hedder Magnus. To venner kommer over. De er en del af en venneflok på seks, som er taget til Herning sammen med en af finalisterne i aftenens talentkonkurrence, to unge fyre, der kalder sig Dansvingerne. De er fra København og omkring 35 år. De har alle sammen fadøl, og det lader ikke til at være den første.

»Jeg er rystet over, at et medie, som jeg tager sådan semiseriøst, er her«, siger Magnus, »hånden på hjertet – er du praktikant?«.

Nej, det er efterhånden en del år siden.

»Og så er du her? Det er virkelig frygteligt«.

»Vi var klart de eneste i restauranten, der ikke var på efterløn«, siger en af de andre.

Bremen, København, kl. 19.58

Klokken har ringet to gange, og salen, hvor showet finder sted, fyldes til en bølgende summen af snak. Fra bageste række er udsynet sort, sort og sort. En græsgrøn fløjlsskjorte og en skrigpink pels springer som de eneste farver i øjnene i et sort hav af rygge.

»Tillykke med pladen«, bryder Kjartan Arngrim fra Folkeklubben ind, mens han rækker hånden ind over Bremens blågrålige teatersæder frem mod Niels Brandt, forsanger fra The Minds of ’99, og tilføjer: »Stærke sange«.

Den danske rapper og performer Per Vers er aftenens vært. Han træder op på scenen og stiller sig foran et rødt lærred. Iklædt en T-shirt med en tegning af Peter Belli og påskriften ’Ulven kommer’ begynder han aftenens seance:

»Ulven er her. Det bliver de rigtig bange for i Jylland, hvis man råber det. Hvis man er tæt på en jysk skov. Men det her er ikke ’Peter og Ulven’. Det er Per med Ulven Peter på maven. Og det er ikke Paradise-Peter, det er Pigtråds-Peter«.

SE ALLE VINDERNE

Myrkur, Yung, Av Av Av, Halshug og Communions er formentlig navne, der klinger meget fjernt hos en stor del af den danske befolkning.

»Jeg har fået den fornøjelse at uddele årets første, helt dugfriske Steppeulv 2016. Det er på en måde meget heldigt, for jeg skal faktisk tisse helt vildt«, starter Informations anmelder, Anna Ulmann.

Den første pris, Året Musiker, går til Oliver Hoiness, der blandt andet arbejder med Kira Skov og ITVIVL. Årets Vokalist bliver black metal-musikeren Myrkur, der også går under navnet Amalie Bruun.

Fra scenen lyder hendes ord: »Tak til alle jer i juryen, der stemte på mig. Og til alle jer andre: Fuck jer«. Salen kvitterer med en hujen.

Foto: LEHMANN MARTIN

Boxen, Herning, kl. 19.59

Lyset slukkes i salen, og festen begynder. Showdansere optræder til gamle dansktophits, de er klædt ud i kostumer, der passer til sangenes tid. Aftenens værter, ugebladsdirektør Anette Kokholm og tv-vært Ole Stephensen fra DK4, kommer på scenen og byder velkommen. Han er i gråt jakkesæt, hun er i en sort kjole.

»Vi skal snakke om og lytte til alt det, som har tryllebundet os gennem årene«, siger Ole Stephensen.

Men først skal publikum høre den første finalist i aftenens talentkonkurrence, Louise.

»Når jeg føler alting ramler, og når verden går i stå – så har jeg dig, som jeg kan stole på«, synger hun med en klar vokal.

En kraftig ældre kvinde fra første række rejser sig fra sin plads og stiller sig ude i venstre side.

»Jeg skal lige op og have vendt musklen om«, siger hun undskyldende.

Lidt senere går Camilla Mortensen, hende fra banneret i foyeren, på scenen. Hun er finalist nummer fire i talentkonkurrencen og optræder med Michael Falch-balladen ’De vildeste fugle’. Da hun er færdig, får hun et stort bifald – især fra sine supportere, der er rykket ind i salen med tre store bannere, flag og små blinkende lamper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Efter Kirsten Siggaard er det tid til finalisten Benjamin, som af DK4 er beskrevet som en fyr, der »forener det folkelige med det filosofiske«. Og så introducerer værterne de to unge mænd i Dansvingerne, Tobias og Kristoffer. Oppe fra det fjerneste hjørne kan man høre deres venner huje.

»Så’ der fest i gaden – i vort villakvarter. Så’ der fest i gaden – øl og vin og alt det dér«, synger Dansvingerne.

Foto: DALUM ASTRID

De får et meget stort bifald fra salen. Men ikke så stort som det, Johnny Logan kan høste lidt senere. »Hej, hej«, siger ireren på dansk, mens han træder ind på scenen under forspillet. Selv Camillas fans må overgive sig og svinger banneret med hendes navn i takt til Johnny Logans ’What’s another year«.

Efter pausen har Ole Stephensen opgraderet fra jakkesæt til smoking. »Har I fået stemt i pausen?«, spørger han salen, »nej, siger I? Der sidder i hvert fald seks finalister, som er meget, meget spændte«.

Men først skal aftenens første pris uddeles. Det gælder årets kvindelige dansktopsolist, og prisen går til Birthe Kjær. Dronningen er i en hellang kjole på med sølvfarvede pailletter og lille slæb. Bar skulder. Salen jubler.

Bremen, København, kl. 21.40

Den hæsblæsende punktrio Halshug har blæst publikum til pause. Og ude ved baren har endnu en øl sneget sig i hænderne på Alexander og Lars.

»Jeg troede egentlig, at Niels Brandt fra Minds of ’99 var højere«, siger Alexander.

»Til gengæld er det ikke så entertaining at høre på anmeldernes begrundelser, når de præsenterer vinderne. Det bliver lidt langtrukkent. Men man kan da godt høre, at de er vant til at skrive«.

Boxen, Herning, kl. 22.06

De seks finalister er på scenen, men kun to går videre.

»I viser den bredde, vi gerne ville vise«, siger Ole Stephensen, »den bredde, der er i dansk populærmusik, og det skal I have kæmpe mange gange tak for«.

Det er Dansvingerne og Camilla Mortensen, der er gået videre – de to finalister, der havde deres venner med i salen. Da der skal stemmes om, hvem af de to der skal vinde, er der kun et fåtal i salen, der ser ud til at finde deres mobiltelefoner frem. Måske har de ikke taget dem med i byen.

Bremen, København, kl. 22.09

Tilbage i salen er Informations Ralf Christensen i gang med sin motivation for Årets Håb.

»Her i frikadellelandet skal vi værne om det særegne. Ellers ender det hele bare i kommunale madordninger, brun sovs og kartofler ...«, begynder han.

»Aftenens vindere har ikke udgivet meget endnu, men de har allerede defineret en klar lysende sti i de få numre, vi har fået lov at høre. Og samtidig har de til deres koncerter afsløret et ret så dybt sangkatalog og en stram teknisk disciplin. De er stadig helt sprøde i sværen, stadig purunge«. Han fortsætter i en rum tid endnu, før han kan overrække prisen til Liss.

De fire unge, jyske musikere går på scenen og ligner det, de er. Fire unge, jyske musikere. Lidt generte, lidt tøvende og lidt ungdomskejtede.

»Shit. Ja. Tusind tak skal I have«, siger forsanger Søren Holm og forsøger at sige noget mere.

Lidt senere forlader de salen ligesom flere og flere andre af de ikke-betalende publikummer. De stimler sammen om en flaske hvidvin udenfor og vender kort tid efter tilbage.

»Det var virkelig overvældende at få den pris. Især fordi vi jo kun har udgivet to sange«, fortæller bassist i Liss, Villads Tyrrestrup Øster.

»Vores manager sagde til os, at det nok var en god idé, at vi lige tænkte lidt over, hvad vi gerne ville sige, hvis vi nu skulle gå hen og vinde«

»Det nåede vi aldrig rigtig til«.

Foto: LEHMANN MARTIN

Boxen, Herning, kl. 22.15

»Dansktoppen lever stadigvæk!«, råber sangerinden Lotte Risholt, da hun vinder for årets Dansktophit. Publikum viser, at de er enige, med klapsalver. Keld Heick modtager Familie Journalens Ærespris til stående applaus fra hele salen. Og så er det tid til at kåre vinderen af talentkonkurrencen.

»Det er prisen, der kigger fremad, og som skal være med til at bane vejen for et nyt navn i dansk populærmusik«, siger Anette Kokholm fra scenen.

Der er næsten stemmelighed, siger hun, men vinderen er ... Dansvingerne.

Ole Stephensen går hen til Camilla Mortensen, som må nøjes med en andenplads:

»Er du skuffet?«, spørger han, men før hun når at svare, lyder der et brøl fra det fjerne højre hjørne, hvor Dansvingernes venner holder til: »JA!«, råber de.

Ole Stephensen henvender sig til Tobias fra Dansvingerne: »Jeg vil godt lige spørge – havde I set det her komme? Når nu jeg tænker på, at I engang fortalte mig, at det her nummer faktisk er lavet som en parodi?«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En af Dansvingerne griner lidt nervøst.

»Jeg tror, vi formulerede det, som at vi lavede det for sjov ...«, prøver han.

Efter prisfesten bliver nogle fra publikum og danser. Andre er på vej hjem. To af Dansvingernes venner går forbi i foyeren. En af dem fra tidligere er flad af grin, mens han taler højrøstet til sin kammerat:

»De hader det! Og de vinder!«, siger han.

Foto: DALUM ASTRID

I salen er Jørgen de Mylius dj og spiller ’Gid du var i Skanderborg’ for mindst tredje gang i aften. Dansegulvet nyder det. 25 par danser rundt dernede, badet i lyserødt og blåt lys fra scenen. De fleste har hinanden i hænderne, de danser tæt og svinger rundt. Oppe på balkonen sidder Birthe og Kirsten, de ankom mange timer tidligere. Birthe synes, det har været en fantastisk aften, men hun og Kirsten skal ikke selv ud på gulvet.

»Vi har jo ikke nogen at danse med«, siger hun, »vi har ikke nogen mænd«.

Der er måske 150 dansende par nede foran nu.

»Vi har jo danset meget, min mand og mig. Og hvis han havde været her, så havde vi været ude at danse nu. Det tænker man på, det er klart«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce