Father John Misty ved godt, at hans navn er for højtravende og krukket, og han udøver derfor både selv- og samfundskritik.
Foto: Mads Nissen

Father John Misty ved godt, at hans navn er for højtravende og krukket, og han udøver derfor både selv- og samfundskritik.

Musik

Fire hjerter: Samtiden gennem et filter af klassisk og nostalgisk amerikansk rock

Josh Tillman bliver hængende i det trygge grynede retrofilter, imens han kommenterer samtidens tilstande.

Musik
FOR ABONNENTER

Josh Tillman, der er bedst kendt under aliasset Father John Misty, får tit påklistret lidt irriterende superlativer som ’indierockens førsteelsker’. I hans sange er der en omfavnelse af, hvor angstprovokerende det er at trække vejret. Han synger ængsteligt om monogami, krig, ambitioner, selvhøjtidelighed, uhøjtidelighed, revolution og dårskab. Og selv om der i hans sange hele tiden er en forudsigelig rockistisk korrekt pladesamling, der rører på sig som fodnoter, er der også en god portion selvbevidst hiven sig selv ned fra piedestalen.

Han ved godt, at hans navn er for højtravende og krukket, og han udøver derfor både selv- og samfundskritik. Men det er også, som om han på den måde er forsikret mod ansigtstabet. På hans nye album er det samfundet, der betragtes, mere end det er ham selv.

’Pure Comedy’ kredser om det politiske, det kyniske, det menneskelige, det afmægtige og det teknologiske. Om berømmelse og liv og død. På sangen ’So I’m Growing Old on Magic Mountain’ forskanser Tillman sig på afstand af tidens tumult. Hans albumcover er prydet af en tegning af et bjerglandskab og en dal fyldt med afskyelige mennesker, der gambler og æder og sjusker og spilder deres tid. Der er distraheringer, og folk snubler lidt over hinanden.

Selv om ’Pure Comedy’ lyder som en kommentar til Trump-æraen, er albummet indspillet, før den politiske polarisering udmøntede sig i et af historiens mest overraskende valgresultater. På hans forrige album, ’I Love You, Honeybear’, varsler han middelklassens undergang på ’Bored in the USA’. ’Pure Comedy’ lyder som en forlængelse af de iagttagelser, som nærmest virker profetiske nu og derved gør albummets tekster vedkommende og dragende. ’Things That Would Have Been Helpful to Know Before the Revolution’ peger på menneskets længsel efter forandringer, som vi slet ikke er forberedt på at døje med.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce