Annonce
Annonce
Musik

Nicki Minaj er som en candyfloss drysset med stryknin

Rapperens monstrøse persona tegnes frem et sted mellem piskesmældende furie og sirupsød poppige.

fakta

Politiken synes

Tag din medicin, Roman, så skal det hele nok gå.

Den beroligende besked stødrapper Nicki Minaj så energisk på sit andet album, at man tænker: Skulle hun ikke selv få justeret den kemiske balance inde bag den skrigende lyserøde facade?

Den tanke slipper man aldrig under de 19 hyperventilerede sange, der hugger frem og tilbage mellem polerne i Minajs univers: den avantgardistisk vredne hiphop og den skabelonformede pop.

LÆS ARTIKEL Barsk Barbie-rapper kommer til Danmark

Og hun må gerne holde fast i den ustabile understrøm, der løber gennem hendes groteske maskespil og udfordringer af rytmikkens tyngdekraft.

Til gengæld ville den 29-årige newyorker gøre sin musik en stor tjeneste, hvis hun smed de industrifabrikerede skabeloner væk.

Regnbueeksplosion
Den outrerede Minaj gav den ellers hensygnende kvindelige hiphop en ny, stærk frontfigur, da hun som en hvirvelvind på mikrofonen debuterede for to år siden.

LÆS ANMELDELSEHiphoppens Lady Gaga har gnistrende kulørt stil

Ifølge New York Times den vigtigste kvindelige rapper nogensinde

Hun dukkede op i rapstjernen Lil Waynes entourage og bombarderede de amerikanske hitlister, mens hun ved siden af satte sit raps skarpe hajtænder i blandt andet Kanye Wests’ sang ’Monster’.

I dag er Minaj ikke bare en regnbueeksplosion mellem hiphoppens maskuline T-shirt-klædte vanetænkere, men ifølge New York Times ligefrem den vigtigste kvindelige rapper nogensinde. På de gode dage, helt bestemt!

Fokusgruppeclubbangers
Ligesom debuten blinkede mellem den ukontrollable furie og den monstrøse Barbiedukke, fortsætter Nicki Minaj med både at løfte arven fra de mere abstrakt fjedrende dele af Missy Elliotts ordsalver og imiterer Rihannas spændstige popsødme.

Albummet deler sig nærmest demonstrativt mellem Neptunes-inspirerede tracks som ’Beez In The Trap’ (en blippende opdatering af genistregen ’Drop It Like It’s Hot’) på første halvdel og de eurodance-pumpende clubbangers som ’Whip It’ eller ’Starships’, der er klumpet sammen til sidst (og mest lyder som et udslag af fokusgrupper).

Inden da har Nicki Minaj heldigvis vist, hvordan krøllerne på tungebåndet skal slås.

Hun tager chancer med de minimalistiske og futuristiske beats og har inviteret et par mandlige rappere som Lil Wayne, Rick Ross og den jamaicanske gunslinger Beenie Man med til festen.

Nærmest bare for at vise, hvor hårdt og uforudsigeligt hun selv går til mikrofonens stål.

Den indledningsvis omtalte Roman (Zolanski) er Nicki Minajs mandlige alter ego, der giver hende muligheden for at lufte sætninger som »I put my dick in your face«, og for dem, der ikke lige fangede den første gang, bliver den sunget en gang til. A cappella.

Den er den slags provokationer og bagholdsangreb, der drysser den nødvendige stryknin over candyflossen.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken