Annonce
Annonce
Musik

Dylan-lignende knægt er det nye Oasis

Jake Bugg er det helt oplagte bud på en afløser for Oasisarvingerne i Arctic Monkeys.

fakta

Politiken synes

Når man hører den kun 19-årige Jake Bugg på åbningsnummeret ’Lightning Bolt’ og hører det energiske akustiske guitarspil, kan man godt forstå, at unge Bugg allerede til hudløshed er blevet sammenlignet med en ung Bob Dylan.

Men som man kan høre på næste nummer ’Two Fingers’ er Jake Bugg brite med hud og hår, og når han er skudt til tops på de britiske hitlister, er det nok så meget, fordi Bugg også har masser af Oasisblod i årerne.

Jake Bugg er enmands britpop på ’Seen It All’ og er til trods for sin foretrukne rolle som neofolkesanger det helt oplagte bud på en afløser for Oasisarvingerne i Arctic Monkeys.

LÆS ANMELDELSENyt album fra britpop-arvtagere er deres bedste til dato

Samtiden går på langs
Det er som at blive transporteret tilbage til Dylans 60’ere og Oasis’ 90’ere på samme tid.

Er det så retro?

Både-og. Jeg tror måske snarere, Jake Bugg er en typisk repræsentant for en generation, for hvem forholdet mellem tiden og musikken fundamentalt har skiftet karakter. Rockmusikkens livsnerve sitrede i den utålmodige venten på den næste bølge, der ville rive alt og alle med sig. Bølgerne har lagt sig, og tiden går nu på langs i stedet for på tværs.

I stedet for hektisk at holde øje med den musikalske sidekammerat går unge musikere i internettets tidsalder frit på jagt i musikhistorien. Man finder musikalske kammerater i 1966 og 1991 med samme naturlighed, som man jammer med gutterne fra nabolaget.

Drikker for at huske, ryger for at glemme
Det betyder også, at tidligere tiders ofte ufrivilligt komiske retrobølger er ebbet ud sammen med de rigtige rockbølger.

Man er sin egen strømpil i tidens vande.

Også set med de øjne er Jake Buggs debutalbum næsten absurd forfriskende. Det ene øjeblik er han sød folkie fra 1966 på ’Simple As This’ og ’Country Song’ blot for et øjeblik efter at fremstå som regulær britbisse med blus på hashpiben og sej britpop-attitude uden at få ridser i stilen eller misse et taktslag.

LÆS INTERVIEW»Oasis sluttede på en fucking rock'n'roll måde«

Ikke alle sange er lige ophidsende, men Jake Bugg er hævet over enhver tvivl et supertalent.

At han også mestrer den svulmende ballade demonstrerer han på ’Broken’, men det er, når han kommer med sit helt eget bud på en ny tids britpop, at Jake Bugg lyder som fortidens mand i fremtiden. Hør den moderne storbyblues ’Trouble Town’, og hør, hvordan den amerikanske tradition endnu en gang finder frugtbar jord på den engelske arbejderklasses stenbro.

’Lightning Bolt’ er en ung mands budskab til verden. Forældrene skændes, mens teenageren »drink to remember« & »smoke to forget«.

LÆS OGSÅBob Dylan: »Alle de onde svin kan rådne i helvede«

Tag det køligt og tag det roligt? Aldrig i livet! På ’Taste It’ står han midt i smerten med hovedet fuldt af fremtid, øjnene fulde af blå himmel og har aldrig følt sig så levende.

Ung må verden endnu være. Heldigvis også popverdenen.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken