Annonce
Annonce
Annonce
Musik

Rolling Stones-opsamling viser forfriskende holdbarhed

Veteranerne er aktuelle med to dokumentarfilm og opsamlingsalbummet 'Grrr'. Hør det her.

Politiken synes
Politiken synes
Gem til liste

På et tidspunkt under nogle få, men tumultariske dage i Irland i 1965 undrer Mick Jagger sig over, at Rolling Stones havde holdt sammen så længe og var kommet så langt!

Gruppen havde kun eksisteret i tre år, da den unge fotograf Peter Whitehead fik lov at lade sine kameraer rulle i noget nær døgndrift undervejs på den lille turne.

I år kan Rolling Stones fejre rockens første 50-års jubilæum. Det sker med udgivelsen af den fine dokumentarfilm fra Irland, ’Charlie Is My Angel’, som dengang blev skrinlagt, gruppens egen dokumentarfilm ’Crossfire Hurricane’ og jubilæumssmykket – bokssættet med endnu en runde greatest hits, ’GRRR!’

LÆS OGSÅDet her vidste du (måske) ikke om Rolling Stones

Den røde tråd
To nye numre er tilføjet. Både den halsstarrigt energiske bluesrocker ’Doom & Gloom’, der i løbet af fire minutter byder på seksuelle referencer, druk, selvbiografi og forsigtig samfundskritik, og den mere komplekse, langsommere ’One More Shot’ står distancen.

Den første er en klassisk, opløftende Jagger-sang, mens den anden med den løst svajende, beskidte rytmeguitar i slowmotion emmer af Keith Richards.

LÆS OGSÅRolling Stones fejrer jubilæum med koncerter og album

Dermed er enderne af den røde tråd, vi kan binde om Rolling Stones’ sangskat af vedholdende kraft, snøret sammen.

Bandet har i 50 år arbejdet sig ind i kernen af en bluestintet, soulpræget rock’n’roll og med små variationer holdt fast i udtrykket, mens hele verden omkring dem har forandret sig til det nærmest ukendelige.

Forfriskende
Ved at holde stilen har Rolling Stones vundet en nostalgisk og historisk værdi som de evige jetset-sigøjnere, fremdeles garanter for lidt ravage i stadionstørrelse, selv om stampublikummet efterhånden går mere op i pension end revolution.

Det er det ene ben, holdbarheden balancerer på. Det andet er selvfølgelig sangenes holdbarhed gennem årtierne.

Hørt igennem på et bokssæt lyder de fleste af dem stadig lige så forfriskende, som da de udkom første gang. Modsat for eksempel The Beatles havde Rolling Stones aldrig den ungdommeligt naive sødme i de sange, der i kraft af deres smagen på allehånde rå realiteter holder i dag.

Stoisk ro
Heldigvis ligger det primære fokus på de unge musikere i deres formative tid i Peter Whiteheads film.

Charlie Is My Darling - The Rolling Stones Ireland 1965


Dokumentarfilm.

Instr. Peter Whitehead. (Abkco/Universal)

Filmen byder på fine liveversioner af klassiske sange som ’The Last Time’, ’Time Is On My Side’ og noget nær premieren på den dengang nyskrevne ’Satisfaction’.

I en øm scene backstage kaster Mick Jagger med Elvis-stemme og Keith Richards bag klaveret sig ud i drillende versioner af ’I’ve Just Seen a Face’ og ’Eight Days a Week’ fra konkurrenterne i The Beatles.

LÆS OGSÅErik Jensen om misset Stones-koncert: Det ødelagde nærmest mit liv!

For at have en chance skulle Rolling Stones være antitesen til netop de fire søde fyre fra Liverpool, mente gruppens manager Andrew Loog Oldham. Det kunne være svært, for som Mick Jagger har sagt fornylig – »vi var så søde dengang«.

Sandt nok ifølge filmen med de høflige og velformulerede londonere, som tager al virakken, skrigeriet og fanskarens indtagelse af scenen med stoisk ro. Men efterhånden fik de det lært.

Svært at sige noget nyt
Hvordan udviklingen i skæv retning til glæde for sladderpressen formede sig, kan man følge i Brett Morgens ’Crossfire Hurricane’, som gruppen har godkendt og medvirker i på nye interview, dog uden billeder. Det gør fortællingerne befriende bramfri.

Også her holder man fornemt den dokumentariske fortælling adskilt fra musikken til fordel for begge dele.

Crossfire Hurricane


Dokumentarfilm.

Instr. Brett Morgen. Eagle Rock Entertainment.

LÆS OGSÅ50 år med verdens største rockband

Der er dog næppe meget materiale her, som vil overraske folk, som har fulgt bandet og set de mange andre dokumentarfilm om det.

Sådan er det med Rolling Stones. Det er svært at sige noget nyt om et band, hvis musikalske vartegn ironisk nok er endt med at blive noget så antirevolutionært som disciplin og stabilitet.

Hør hele 'Grrr' her:

PolitikenPlus
 • Ilt Fuck genbrug, fuck el-biler, fuck energibesparende fucking el-pærer! Medmindre uddannede, omsorgsfulde mennesker som os holder op med at lave børn, så er verden totalt fucking fucked.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 130 kr. Køb
 • Brahms & Sjostakovitj Den franske violinvirtuos Renaud Capucon er solist i Brahms' romantiske Violinkoncert. Sjostakovitjs 1. Symfoni er et af historiens mest overlegne debutværker, skrevet af et nyskabende og flabet geni.

  Pluspris fra 128 kr. Alm. pris fra 180 kr. Køb
 • Favntag En storbykomedie om håb, tab og frihed.

  Pluspris 80 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Asteroiden Oplev den internationale teaterfestival Asteroiden i den hyggelige natur på spidsen af Refshaleøen.

  Pluspris 225 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
 • Anne-Cathrine Riebnitzsky Erotiske noveller, global kamp for demokrati og tolkning på russisk. Den forfatteruddannede Anne-Cathrine Riebnitzsky har været genremæssigt vidt omkring inden hun i 2013 fik De Gyldne Laurbær.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb