SLÆGTSKAB. Den 30-årige Naja Rosa Koppel er det yngste skud på Koppelklanen, der har præget dansk musik positivt i så mange år, men står ikke desto mindre for det stærkeste udspil fra familien i årevis. Foto:  Joachim Adrian

SLÆGTSKAB. Den 30-årige Naja Rosa Koppel er det yngste skud på Koppelklanen, der har præget dansk musik positivt i så mange år, men står ikke desto mindre for det stærkeste udspil fra familien i årevis. Foto: Joachim Adrian

Ny vild rose fra Koppelklanen debuterer overbevisende

Det er en befrielse at høre Naja Rosa Koppel folde sin sensuelle stemme ud.

Anmeldelser, cd-beat
FOR ABONNENTER

Det har været lige så længe undervejs som et brev fra en savnet ven eller veninde med indtryk, oplevelser og refleksioner fra en mindre jordomrejse.

Og egentlig føles debuten fra Naja Rosa Koppel også som noget så gammeldags som et håndskrevet brev fra verden. Lige så øjenåbnende som bekræftende i al sin varme genkendelighed.

En sjælden og særlig gestus, man får lyst til at nyde langsomt og roligt med en god kop kaffe.

Velvære og nydelse breder sig hele vejen igennem de ti sange, Naja Rosa Koppel har komponeret gennem de seneste år, hvor hun også har turneret med sin mor, Annisette, i Savage Rose som korsangerinde, skrevet og fotograferet en bog om sin far og arbejdet med sit eget projekt primært i New York, hvor hun bor.

Naja Rosa på 30 år er det yngste medlem af den Koppelklan, der gennem så mange år har forsynet danskerne og resten af verden med musik med både kvalitet og holdning. Men hendes debut som solist er også det stærkeste, vi har hørt fra familien i årevis.

Overbevisende stilsikker debut
Slægtskabet er tydeligt med både sangerinden Annisette – hvis dybe og vilde, kropslige fraseringer, Naja Rose også råder over uden at overdrive brugen af dem – og Thomas Koppel – hvis rytmiske urkraft og kompositoriske overblik spiller med her.

I nogle sange, der er rundet af 1960’ernes og 70’ernes mere organiske rock, hvor computerne ikke havde overtaget musikken og reduceret den til noget, man hører i hovedtelefoner fra afspillere på størrelse med en tændstikæske.

Dengang deltes musik fra højtalere i rum befolket med levende mennesker, og det er den fornemmelse af rum, liv og fælles oplevelser, der strømmer ud fra det overbevisende stilsikre debutalbum fra Koppel, den yngste.

Lyden, som Naja Rosa Koppel har skabt i samarbejde med den allestedsnærværende bassist og producer Anders ’AC’ Christensen, er organisk, gammeldags og flydende.

Allerede fra første færd, den flirtende ’Set It On Fire’, der byder på et lille ekko af orglet fra The Doors, er det klart, at Naja Rosa Koppels sange passer til den lyd som blomster til håret, da hendes mor var ung i tresserne.

En tid, som går igen i nogle af teksterne her, hvor ordene brænder op på sangerindens stemmebånd i forsøg på at finde noget ægte, noget ærligt, noget rigtigt i stedet for at haste af sted i blinde.

Dødsfaldet, faderens indflydelse og sorgen præger
Det er en befrielse at høre en så fremragende sangerinde folde sin mørkt sensuelle stemme ud i kærlighedserklæringen ’From Bed To The Floor’, en forførende ballade med listigt trommespil uden antydning af overfladisk lir og det effektjageri, som så ofre hører denne afdeling til.

Melankolien mestrer Naja Rosa Koppel også i den smukke ’Winds Are Changing’. Lige så overbevisende er hun i den forfriskende rocker ’When The Smoke Clears’ og den funky ’The City’ med en fornemt twistet melodi.

Med backing af blandt andre den stort set altid fremragende Rune Kjeldsen på klangfuld guitar får pænheden aldrig taget over en sangerinde, der bevæger sig fra det indfølte til det råt udkrængende, imponerende ubesværet. Det får sammen med en sikker bandfornemmelse hos musikerne et umiddelbart og medrivende præg frem i musikken.

Da Thomas Koppel døde i 2006 i Puerto Rico, var hans datter på besøg. Dødsfaldet, faderens indflydelse og sorgen præger naturligt nok Naja Rosa Koppels debutalbum.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce