Foto: Matt Sayles/AP

Kendrick Lamars opsamlingsalbum er det perfekte hiphopkladdehæfte

Kendrick Lamar er en samfundskritiker, poet og musiker på linje med Langston Hughes og John Coltrane. Det titelløse opsamlingsalbum ’Untitled Unmastered’ er mere krusedullet end det foregående mere sammenhængende værk 'To Pimp a Butterfly’.

Anmeldelser, cd-beat
FOR ABONNENTER

For en lille måned siden udkom den kontroversielle rapper Kanye West med albummet ’The life of Pablo’. Men der var bare lige den finurlige detalje, at albummet ikke var færdigt. Han redigerer endda stadigvæk i det i skrivende stund, tilføjer og sletter, tilføjer og sletter, forvrænger og omformulerer, og alligevel føles det som et helt værk. ’The Life of Pablo’ er det, man kunne kalde et ’work in progress’-album, af mangel på bedre begreb på modersmålet. Og nu er Kendrick Lamar så udkommet med albummet ’Untitled Unmastered’, der samler hans uudgivne sange, men som ikke helt vil dedikere sig til at være et klassisk album, men nærmere lyder som en række statements.

FRA ARKIVET

Og netop disse to hiphop-udgivelser understreger en ny æra for albumformatet i hiphop, der markerer, at vi muligvis er ved at ændre vores opfattelse af, hvad det egentlig vil sige at lytte til et musikalsk værk. ’Untitled Unmastered’ har ingen egentlige titler. Det står ikke tydeligt og afklaret frem som færdigt. Det er ligesom at få lov at høre de skitser, der er kommet fra alt det, han har følt og tænkt, imens hans karriere er eskaleret gennem de sidste tre år.

Lamars karriere satte i gang, omtrent samtidig med at en ny politisk og kunstnerisk bevægelse begyndte at røre på sig hos afroamerikanerne i USA. Dette album er en markør for en ny slags Harlem-renæssance, som er en særlig intellektuel og frugtbar kulturel æra, der fandt sted fra 1920’erne i den afroamerikanske historie. En æra, der gav en opblomstring til de sorte amerikaneres jazz, poesi, billedkunst og andre kunstneriske udtryksformer.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce