Annonce
Annonce
Musik

Kinas nationalikon lægger bånd på temperamentet på nyt album

Lang Lang har lagt våbnene i mødet med den inderlige Chopin.

Gem til liste

blå bog

Lang Lang
Politiken synes
Kinesisk pianist, født 1962.

Vandt i de tidlige teenageår flere klaverkonkurrencer både i Kina og i Vesten. Er uddannet i USA og har spillet med alle de store symfoniorkestre i hele verden.

Underskrev i 2010, ifølge Bloomberg News, den største pladekontrakt nogensinde for en klassisk musiker med Sony på 3 mio. dollar.

Lang Lang er blevet et kinesisk nationalikon. Som styrets bindeled mellem Kina og Vesten har han åbnet OL og leveret kinesisk fædrelandssang i moderne udgave ved præsident Hu Jintaos middag i Det Hvide Hus.

Besøget i Washington fik i øvrigt systemkritikere op af stolene, fordi fædrelandssangen, Lang Lang brugte som skabelon, er stærkt nationalistisk og rummer linjer som 'Vi håndterer ulve med pistoler'. Langs svar var, at han godt kunne lidt melodien.

Hvor vil han hen?

Han ser vist udelukkende sin offentlige person som popstjernens, der alene skal sælge billetter over hele verden. Det seneste cd-udspil hører da også til det allermest populære klaverstof:

Chopins heftige lærestykker i det andet sæt af 12 etuder, tre nocturner, en polonaise og et par valse. Herunder den, der har fået tilnavnet ’Minut’. Og det fungerer i det store hele rigtig godt.

LÆS OGSÅLang Lang er klassisk musiks popstjerne

Som andre popstjerner med højt hår og minutiøst designet fremtræden har Lang Lang måttet leve med den dobbelthed, at millioner af mennesker har tilbedt ham og købt hans musik, mens kritikerne i avisspalterne har været mellemfornøjede.

Jo, jo, Lang Lang er en pianist i fuldstændig teknisk kontrol. Men hvor er det egentlig, han vil hen med musikken?

Som en parfumeret fransk chanson
Et af problemerne både på cd’er og ved livekoncerter har været Lang Langs trang til at lade musikken gå i stå og gøre den ekstremt højstemt. Som om hver lille frase rummede en portion religiøs forklarelse, hvis bare den blev spillet tilstrækkelig langsomt og svulstigt. Den idé undgår han i det store hele på Chopinalbummet.

Et andet kritikpunkt har været, at hans klang simpelthen ikke har været nuanceret nok til at måle sig med de allerstørste pianisters fortolkninger. At der har manglet variation og farveskift. Det er der stadig noget om fra tid til anden i Chopins minutiøse forviklinger. Men det er mere undtagelsen end reglen.

For det er helt sikkert, at Chopins små melankolske ballader med plads til de store følelser ligger meget tættere på Lang Langs omskiftelige temperament end f.eks. de store tyske komponister med deres lange opbygninger og krav om sammenhæng og logik.

LÆS OGSÅKinesisk klaverstjerne var ikke bedre end en dygtig dansker

Specielt, når musikken bliver let og charmerende som en parfumeret fransk chanson, mærker man pianistens evner.

Det flyder, som det skal, som operettelækre bølger i midten af etudesættet, hvor der ikke rigtig er fare på færde. F.eks. et sært fragmenteret stykke som den femte, der konstant skifter ham og temperament, håndterer Lang Lang, som om formen var ærkeklassisk. Med smukke kontraster og god mening i fraserne.

Klassisk klaver boomer
Det går også rigtig fint, når menuen står på langsommelig inderlighed. Ikke for meget, men heller ikke tørt. Det er jo vidtskuende patosromantik, så det skal have en tydelig sentimental side.

Der er fyrre millioner registrerede klaverelever, og de skal have noget at lytte på og stræbe efter

Mod slutningen af etuderne viser sportsmanden Lang Lang sig med alle musklerne.

Men ikke med noget særlig brutalt resultat til følge. Voldsom aggressivitet klæder ikke den tuberkuløse polaks gennemsigtige klange, og der bliver tydeligvis også holdt igen.

Klassisk klaver boomer i Kina. Der er fyrre millioner registrerede klaverelever, og de skal have noget at lytte på og stræbe efter.

LÆS OGSÅKlavervirtuos var lidt for cool

Så det er logisk, at Lang Lang supplerer de mindre kendte etuder med nogle rigtig populære småstykker, og Lang Lang spiller da også glimrende de genialt enkle nocturner i e-mol, F-dur og Cis-dur - og 'Minutvalsen'.

Kan ske, at manden har det svært med store tyske klassikere af Beethoven og Brahms. Men den følelsesladede del af Chopins musik harmonerer med pianistens grundstemning.

PolitikenPlus
 • Diaboluskoret ?Måske en Martsnat? er en årstidssuite med ny musik for kor og jazzkvartet.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Cosi Fan Tutte - Forsang Kom til Forsang og omtale på denne sommers friluftsopera på Opera Hedeland som er Mozarts komiske og dramatiske opera om troskab, 'Cosi fan tutte'.

  Pluspris 75 kr. Alm. pris 150 kr. Køb
 • Oh The Happy Journey Ars Nova dirigeret af Paul Hillier præsenterer musik til livets rejse - en begyndelse, en midte, en slutning.

  Pluspris 95 kr. Alm. pris 120 kr. Køb
 • Bente Klarlund Pedersen Hun har modtaget DR?s Rosenkjærprisen, men er også anerkendt vidt og bredt for sin forskning på Rigshospitalet.

  Pluspris 156 kr. Alm. pris 195 kr. Køb
 • Den Danske Strygekvartet Den Danske Strygekvartet giver os alle 1?erne. De første strygekvartetter af den sonningpris-aktuelle Adés samt tre af vores største danske komponister.

  Pluspris 300 kr. Alm. pris 375 kr. Køb