Idol. Kina har fyrre millioner registrerede klaverelever. Mon ikke mange af dem har Lang Lang som forbillede, klaverstjerne med millionindtægter - i dollar.
Foto: Peter Hönnemann

Idol. Kina har fyrre millioner registrerede klaverelever. Mon ikke mange af dem har Lang Lang som forbillede, klaverstjerne med millionindtægter - i dollar.

Anmeldelser, cd-klassisk

Kinas nationalikon lægger bånd på temperamentet på nyt album

Lang Lang har lagt våbnene i mødet med den inderlige Chopin.

Anmeldelser, cd-klassisk
FOR ABONNENTER

Lang Lang er blevet et kinesisk nationalikon. Som styrets bindeled mellem Kina og Vesten har han åbnet OL og leveret kinesisk fædrelandssang i moderne udgave ved præsident Hu Jintaos middag i Det Hvide Hus.

Besøget i Washington fik i øvrigt systemkritikere op af stolene, fordi fædrelandssangen, Lang Lang brugte som skabelon, er stærkt nationalistisk og rummer linjer som 'Vi håndterer ulve med pistoler'. Langs svar var, at han godt kunne lidt melodien.
Hvor vil han hen?

Han ser vist udelukkende sin offentlige person som popstjernens, der alene skal sælge billetter over hele verden. Det seneste cd-udspil hører da også til det allermest populære klaverstof:

Chopins heftige lærestykker i det andet sæt af 12 etuder, tre nocturner, en polonaise og et par valse. Herunder den, der har fået tilnavnet ’Minut’. Og det fungerer i det store hele rigtig godt.

LÆS OGSÅ

Som andre popstjerner med højt hår og minutiøst designet fremtræden har Lang Lang måttet leve med den dobbelthed, at millioner af mennesker har tilbedt ham og købt hans musik, mens kritikerne i avisspalterne har været mellemfornøjede.

Jo, jo, Lang Lang er en pianist i fuldstændig teknisk kontrol. Men hvor er det egentlig, han vil hen med musikken?

Som en parfumeret fransk chanson
Et af problemerne både på cd’er og ved livekoncerter har været Lang Langs trang til at lade musikken gå i stå og gøre den ekstremt højstemt. Som om hver lille frase rummede en portion religiøs forklarelse, hvis bare den blev spillet tilstrækkelig langsomt og svulstigt. Den idé undgår han i det store hele på Chopinalbummet.

Et andet kritikpunkt har været, at hans klang simpelthen ikke har været nuanceret nok til at måle sig med de allerstørste pianisters fortolkninger. At der har manglet variation og farveskift. Det er der stadig noget om fra tid til anden i Chopins minutiøse forviklinger. Men det er mere undtagelsen end reglen.

For det er helt sikkert, at Chopins små melankolske ballader med plads til de store følelser ligger meget tættere på Lang Langs omskiftelige temperament end f.eks. de store tyske komponister med deres lange opbygninger og krav om sammenhæng og logik.

LÆS OGSÅ

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce