På to klaverer malede Tori Amos længselsfulde landskaber frem med sine kompositioner.
Foto: Nanna Navntoft

På to klaverer malede Tori Amos længselsfulde landskaber frem med sine kompositioner.

Koncertanmeldelser

Tori Amos spillede på alle følelsestangenter

Der var symbiose mellem Tori Amos og hendes toklaverer, da hun i går aftes inviterede publikum ind i både nye og gamle sange i DR Koncerthuset.

Koncertanmeldelser
FOR ABONNENTER

Tori Amos er ud over komponist, pianist og sanger en musiker, der bygger universer med sit klaver, med sin stemme og med sine tekster. Hun tilhører en særlig art af musikere, som formår at transportere lytteren ind i deres fortællinger. Hun lader os flytte ind i dem og vade gennem kapitlerne, scenerne og følelserne i sine sange. Af andre musikere og sjælevenner med denne evne kan nævnes Kate Bush, Joni Mitchell og Sandy Denny.

Selv om det er Kate Bush, der har hidkaldt Emily Brontës romankarakter Heathcliff i sin sang ‘Wuthering Heights’ fra 1978, har jeg altid betragtet Tori Amos som den fjerde Brontë-søster, for det er præcis de længselsfulde landskaber, de tre søstre med deres romaner har malet frem, som Tori Amos formår at skabe i sine kompositioner. Vinden kan blæse gennem tangenterne, som om de er en kornmark, frosten kan sætte sig som iskrystaller i hendes omkvæd. Der er så ofte en sjæl, der løber fra noget.

I sangen ‘Cornflake’ Girl føles klaversoloerne som en flugt; som scenen, hvor Jane i Charlotte Brontës ‘Jane Eyre’ flygter fra Mr. Rochester og Thornfield Hall.

Med sit nye album ‘Native Invader’ rører naturen og det åndelige atter på sig, de moderne musikalske strømninger bryder kun frem i små overraskende rytmiske glimt, og ellers føles stemningen, hun skaber, som eventyrfortællinger fra svundne tider på sange som det 7 minutter lange ‘Reindeer King’.

Tid til at investere i din kulturelle kapital?

Prøv Danmarks førende kulturavis med dagligt kulturtillæg i en måned for 1 kr.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce