Annonce
Annonce

Denne artikel er forbeholdt Politikens abonnenter. Læs alt på politiken.dk med et abonnement. Ja - det vil jeg gerne.

Allerede abonnent? Log ind

Velkommen til Politiken. Du har nu mulighed for at læse en artikel, som normalt er forbeholdt vores abonnenter. Læs alt på politiken.dk med et abonnement. Ja - det vil jeg gerne.

Allerede abonnent? Log ind

Velkommen til Politiken. Du har nu mulighed for at læse en artikel, som normalt er forbeholdt vores abonnenter. Læs alt på politiken.dk med et abonnement. Ja - det vil jeg gerne.

Allerede abonnent? Log ind

Musik For abonnenter

Verdenssanger var en sortklingende fortolker af Mahlers 'Kindertotenlieder'

Johan Reuter og Copenhagen Phil leverede et mørk, koncentreret og storladent udtryk. Hør koncerten på P2 tirsdag aften.

Johan Reuter og Copenhagen Phil

Politiken synes
Introduktion: Knud Romer. Konservatoriets Koncertsal. Lørdag. Koncerten sendes på P2 tirsdag kl. 19.20.

Hvis stemmens klang havde en farve, var Johan Reuters stemme sort.

Barytonens dybe, kraftfulde organ kan fremtrylle en magtfuld Wotan og en uhyggelig Hollænder hos Wagner. »Modne, mørke og konfliktramte typer«, som han selv meget træffende har kaldt dem. Men den kunne også, med en vis porøsitet, tage de sårbare ture lidt op i højden, der hører med til Gustav Mahlers fem ’Kindertotenlieder’.

Digteren Friedrich Rückert skrev mere end firehundrede traumebearbejdende digte, efter at han havde mistet to af sine egne børn.

Mahler valgte fem af dem ud og satte dem i musik. Opført for en historisk korrekt kammermusikagtig besætning og med den første sangs indledende ord om, hvor uvirkeligt det føles for en far, at solen overhovedet kan stå op, selv om hans barn er død i løbet af natten, var de en blegt nuanceret oplevelse af sorg og afgrundsdyb ulykke serveret på skurrende, vaklende orkesterbund.

LÆS OGSÅNy biennale blev skudt flot i gang med sårbar musikdramatik

Reuter, som efter eget udsagn aldrig rigtig har fået sig en talestemme, men til gengæld har en af verdens smukkeste sangstemmer, kombinerer sin tilstedeværelse i København med optrædener på de helt store scener ude i verden. Som for eksempel på Metropolitan-operaen i New York, hvor han for nylig havde en hovedrolle som Dr. Schön i Alban Bergs opera ’Lulu’.

Men han har også liedsang som en del af sit arbejdsområde, og det var en gennemsyngning på meget professionelt niveau, han leverede på scenen i Det Kongelige Danske Musikkonservatoriums sal lørdag eftermiddag af Mahlers fem sange om sorgarbejdet hos en far, der har mistet det dyrebareste her i verden.

Mørk og storladen

Koncerten kom lige i kølvandet på P2-priskoncerten samme sted to dage forinden, hvor Reuter også havde stået på scenen. Endda med samme orkester og samme dirigent som modtager af prisen som årets P2-kunstner 2016. Men samtidig var koncerten den første af tre koncerter i en lille wienerfestival, som Copenhagen Phil fortsætter torsdag og lørdag.

Mahlers fem modernistisk instrumenterede sange blev rammet ind af musik af Brahms og Haydn. Førstnævntes ’Haydnvariationer’ har vist sig at være bygget over et tema, der nok, når alt kommer til alt, faktisk ikke er komponeret af Haydn. Men det var dem, koncerten begyndte med. Her var det Copenhagen Phils æresgæstedirigent, den sympatiske amerikaner Lawrence Foster, der med sin erfaring og soliditet trådte i centrum. Og det var en drevent dirigeret, klar og kompakt omgang Brahms, han og musikerne i Copenhagen Phil leverede. Mørk, koncentreret og storladen i udtrykket.

LÆS OGSÅRichard Strauss’ selfies blev skarpt fremkaldt

Orkestret lød varmt og robust. Også som afslutning på eftermiddagen i en af de sene symfonier, wienerklassikeren Haydn havde succes med på sine rejser til London i begyndelsen af 1790’erne, hvor han blandt andet præsenterede sin Symfoni nr. 94 med det berømte paukeslag, der har givet symfonien dens navn. Sammen med den eftertrykkelige orkesterakkord, der akkompagnerer det, har slaget med garanti fået det uforberedte Londonpublikum til at hoppe i sæderne.

Det var en drevent dirigeret, klar og kompakt omgang Brahms, han og musikerne i Copenhagen Phil leverede

Hoppe i sæderne – sådan næsten da, i hvert fald – gjorde også vi, der var til stede ved koncerten lørdag, hvor Knud Romer havde fået opgaven at introducere. Han øste i rigelige mængder af sin ungdoms fascination af Wien. Af byen, musikken, drømmene, stripbarerne, bordellerne, maden og kagerne med al deres flødeskum og flormelis.

To lange halvdele af, hvad jeg gætter på, var et på forhånd klappet og klart essay om forfatterens forhold til byen og til det at finde sig selv – først som digter og siden som kæreste og ægtemand – var måske nok lidt i overkanten som indledning til henholdsvis første og anden halvdel af en koncert, hvor musikerne måtte vente længe på at få lov at komme i gang.

Fra gemytlige schlagere til ekspressiv atonalitet

Men i øvrigt var det en herlig tekst, Romer læste højt.

Han nynnede endda uddrag af forskellig wienermusik undervejs, så hele Wiens musikalske dna, fra gemytlige schlagere til ekspressiv atonalitet, piblede ud i koncertsalen som en personlig indramning af et program, hvis forskellige komponister på hver sin måde havde en direkte forbindelse til Europas vigtige musikby.

LÆS OGSÅ'Messias' var fyldt med fejl, men Politikens anmelder er da bare ligeglad

Som nævnt fortsætter Copenhagen Phil deres wienerfestival i denne uge. På torsdag er det Mozarts og Schuberts tur, og lørdag rundes af med valsende ’Sfæreklange’ af Strauss og kradsere kombinationer fra komponisterne i Den Anden Wienerskole: Schönberg, Berg og Webern.

Allerede i næste uge synger Johan Reuter mere Mahler. Nemlig når han sammen med alten Nathalie Stutzmann er solist ved Torsdagskoncerten i Koncerthuset, hvor Vasilij Petrenko skal dirigere DR SymfoniOrkestret.

Få fuld adgang til politiken.dk, med inspirerende artikler, opdateret nyhedsoverblik og begavet underholdning. Det koster kun 79 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Få fuld adgang til politiken.dk, med inspirerende artikler, opdateret nyhedsoverblik og begavet underholdning. Det koster kun 79 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Få fuld adgang til politiken.dk, med inspirerende artikler, opdateret nyhedsoverblik og begavet underholdning. Det koster kun 79 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce