Annonce
Annonce
Roskilde

Piratfest smuglede øl ind på Roskilde

Undergrundsaktivister holdt fest med dj's, romerlys og billige øl.

Glem alt om 37-kroners fadøl og dyre papvine i Tuborgteltene.

På årets Roskilde Festival har man kunnet gå til piratfest ved Cosmopol Scenen med billige øl.

»Vi er principielt meget imod Roskildes regel om, at man ikke må have drikkevarer med ind på pladsen. Vi synes det er en klam kommercialisering, som Tuborg er med til at lave. Så vi har valgt at lave vores egen bar med Vestfyn-øl for en tier, så alle kan være med«, siger 18-årige Esben Weile Kjær, som er en af folkene bag piratfesten.

LÆS ARTIKELPiratfester kaprer København

Gadefester til Roskilde
Det er de samme folk, der står bag festen, som de sidste par år har arrangeret ulovlige surprisefester i Københavns gader, gangtuneller og metroen.

Gruppen holdt fest i torsdag med dj's og bar, hvor der ifølge piraterne selv kom mere end 1.000 mennesker. Festen blev annonceret gennem flyers på campingpladsen eller sms-kæder.

Ingen af dem vil ud med, hvordan de fik smuglet øl med ind på pladsen. Men hvis man er lidt snedig, kan man snige endda »rigtig, rigtig mange« øl med ind, siger de.

LÆS ARTIKELKendte - og journalister - skal selv betale for deres øl

Øl over hegnet
I torsdags fik de så mange øl over hegnet, at de kunne dække festudgifterne på omkring 7.000 kroner, som var blevet brugt til lydudstyr, konfetti og romerlys.

Når festen starter bliver jinglen 'De kalder os for pirater', som dj Ras Money og sangerinden Ane Trolle har lavet, sat på, og så ved piratfansene, at nu går det løs.

»Det var totalt lige som en old school-piratfest på Nørrebro. Superchillet. Folk gav den så meget op, og alle grafittimalerne satte ild til deres cans (spraydåser, red.) hver gang der var et nummer, de godt kunne lide. Så mange kunne se ild over det hele. Folk stod maskerede med romerlys oppe på containerne. Det så helt vildt flot ud. Det var total piratfest-stil. Helt frit«, siger Esben Weile Kjær næsten euforisk.

LÆS OGSÅRoskilde forbyder medbragt vand og øl på festivalpladsen

160 aktivister
Piraterne er en lille gruppe af Urban Conflict, som er et sammenrend af græsrodsbevægelser som Flygtningen Under Jorden, Antifascistisk Aktion og nogle af de unge fra Ungsomshuset. De cirka 160 aktivister har stået for at lave udsmykning og events på Cosmopol.

Piratfesten handler om at være uartig, for det er her magien opstår, mener piraterne.

»Folkene bag festerne gør jo helt vildt meget ud af det. I København har de lavet visuals på husfacaderne og graffittimalere bygger store installationer. Det avler bare kreativitet at gøre ting på steder, hvor du egentlig ikke må«, siger Esben Weile Kjær.

LÆS OGSÅ Aktivister skabte kaos på campingområde

Problemer med Roskilde-arrangørerne
Det er ikke sådan, at arrangørerne af Roskilde Festival ikke kender til piraternes nattefest, og der har da også været en del knas i forholdet til festivalen efter festen torsdag nat. Men Esben Weile Kjær er også ret sikker på, at Roskilde-folkene et eller andet sted godt kan lide deres ungdommelige vildskab.

»Vi fik så mange skæld ud sidste gang. Den største skideballe. Og vi fik at vide, at de ville tage tilladelser fra os, hvis vi nogensinde gjorde det igen. Men jeg tror, at inderst inde elsker de os også lidt. Men så har de jo også alle mulige ting, de skal overholde i forhold til myndighederne. Så det er sådan et had-kærligheds forhold«, siger han.

»Ja, de elsker os. Det tror jeg også«, medgiver hans 27-årige veninde Sarah Hamilton.

Politiken har flere gange forsøgt at få en kommentar fra Roskilde Festival til piratfesten, men har endnu ikke fået svar.

LÆS ARTIKELÅrets nøgenløb blev en våd succes

POLITIKEN SKREV I FØRSTE OMGANG, AT PIRATFESTEN OGSÅ VILLE BLIVE HOLDT LØRDAG AFTEN PÅ ROSKILDE FESTIVAL. DET VAR EN MISINFORMATION. POLITIKEN BEKLAGER.

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce