Annonce
Annonce
Roskilde

Roskilde Festival bliver anklaget for bestikkelse

Festivalen giver Roskilde Kommune en gave til 7,5 millioner dagen efter vigtig afgørelse.

Roskilde Festival forærede for to uger siden Roskilde Kommune to kunststofgræsbaner til sportsbrug til en værdi af 7,5 millioner.

Og den klækkelige foræring faldt dagen efter, at Roskilde Kommune havde vedtaget at ekspropriere jord fra gartneriindehaver Keld Bjergegaard. Jord, der direkte vil komme festivalen til gode. Det skriver Jyllands-Posten.

Sagen går til justitsministeren
Sagen lugter ifølge folketingsmedlem Tom Behnke (K) langt væk af bestikkelse.

Han mener, at der er tale om et lovbrud og har derfor sendt et paragraf 20-spørgsmål afsted til justitsminister Morten Bødskov med formuleringen:

»Kan ministeren bekræfte, at der er tale om en overtrædelse af straffelovens bestemmelser om bestikkelse, både for den, der giver, og for den, der tager imod, når Roskilde Festival forærer Roskilde Kommune 2 fodboldbaner til en værdi af 5-7 millioner kroner som tak for kommunens gode vilje i forbindelse med ekspropriation for at sikre festivalen mere plads«.

Tom Behnke forklarer Jyllands-Posten:

»Det er virkeligt groft, og for mig at se er der tale om bestikkelse og dermed en straffelovsovertrædelse. Først smadrer man en mands virksomhed ved at tage det meste af hans hord, og så modtager man en belønning bagefter fra festivalen. Jeg er klar til at tage ud og arrestere dem alle sammen«.

Årelang fejde
Gaven fra Roskilde Festival til kommunen er blot seneste udvikling i en sag, der har kørt i årevis.

LÆS ARTIKELVred planteavler åbner 'mini'-Roskilde i protest

LÆS OGSÅKæmpe gratis fest rykker ind få meter fra Roskilde Festival

Sagen om festivalen og kommunen på den ene side og Bo Grønt Planteriget, der ejes af Keld Bjergegaard, på den anden side, har rullet siden 2007.

Tidligere har festivalen lejet en stor mark af Keld Bjergegaard, men har opsagt aftalen efter lejen blev kraftigt forhøjet til en million kroner - en pris, der efter festivalens vurdering var ti gange så høj som markedsprisen.

Siden har Roskilde Kommune forgæves forsøgt at købe jorden og siden sat gang i en ekspropieringssag, der vil give Roskilde Festival gratis brugsret til området fremover.

Tvisten om den sag fik sidste år planteavleren til at afholde sin egen mini-festival 'Love Camp' som en gratis konkurrent til Roskide Festival.

LÆS ARTIKELRoskilde Festival langer ud efter Love Camp

Politiker føler sig ikke bestukket
Med eksproprieringen står Keld Bjergegaard til at miste 60 ud af sine nuværende 90 hektar jord, og han mener, at byrådspolitikerne er inhabile, når de får gaver af dem, de eksproprierer til fordel for:

»Er det virkeligt lovligt, at kommunen kan modtage en så stor gave, inden man skal afgøre den i byrådet? Jeg forstår det ikke. Det er jo ren bytte-bytte købmand mellem festival og kommune«, siger Keld Bjergegaard til Jyllands-Posten.

Både Roskilde Festival og kommunen afviser kritikken.

Christina Bilde, talskvinde for festivalen, forklarer til avisen, at festivalen har tradition for at støtte idrætten i kommunen, og at gaven blot er givet på et uheldigt tidspunkt.

Formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, Torben Jørgensen (S), afviser også, at der er noget fordækt i sagen:

»Festivalen beslutter løbende, hvad den vil støtte, og gaven til os er ikke en tak for ekspropritation. Jeg føler mig bestemt ikke bestukket som politiker. Samtidig vil jeg gerne endnu engang slå fast, at festivalen kun er en af flere aktiviteter, som det eksproprierede areal skal bruges til. Det skal også bruges til idrætsfaciliteter, dyrskue m.m.«, siger han til Jyllands-Posten.

Fribilletter
Det er ikke første gang, at Roskilde Festival har været under anklage for bestikkelse.

Indtil 2009 fik alle kommunens politikere og kommunechefer fribilletter til både sig selv og en ekstra ledsager, mens kommunen til gengæld behandlede festivalens ansøgninger om tilladelser i lyntempo.

Efter sagen kom frem via en serie artikler i B.T., takker de 31 politikere i Roskilde nu kun ja til endagsbilletter til faglige arrangementer.

LÆSArtikel hos B.T. (eksternt link)

FACEBOOKBliv ven med IBYEN

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce