Robinhood. Rasmus Østerlund arbejder som frivillig på Roskilde Festival, hvor han henter mad fra dem, der har for meget, og leverer det til væresteder, krisecentre og herberger, der har for lidt.
Foto: HUSTAD KATINKA

Robinhood. Rasmus Østerlund arbejder som frivillig på Roskilde Festival, hvor han henter mad fra dem, der har for meget, og leverer det til væresteder, krisecentre og herberger, der har for lidt.

Roskildenyheder

Roskilde genbruger mad fra campingpladsen: »Det fejler jo ikke en skid«

Foreningen Stop Spild af Mad omfordeler wienerbrød, kamsteg og smurte boller.

Roskildenyheder

»Jeg var ude med ti kilo sandwich på Hanne Mariehjemmet i går, og det blev de meget glade for«, siger 29-årige Rasmus Østerlund, der som frivillig omfordeler mad for foreningen Stop Spild af Mad på Roskilde Festival.

I en hvid Ford Transit kører han ind gennem festivalpladsen hen til en lille klynge af madboder i Øst.

Han stikker hovedet ud ad vinduet.

»Jeg skal ind til Inge«, siger han til to piger i orange veste, der åbner porten, så varevognen kan komme ind bag bagerboden Det Gyldne Brød.

Tager fra madboderne og giver til de hjemløse For første gang er Danmarks største frivillige bevægelse mod madspild til stede på festivalen, hvor 70 ulønnede medarbejdere fragter al den brugbare mad, som festivalens mange madboder får tilovers, ud til væresteder, varmestuer, herberger og krisecentre, hvor midlerne er små.

LÆS MERE

Da Rasmus Østerlund stiger ud af sin varevogn, farer de frivillige hos Det Gyldne Brød ind i kølerummet bag madboden og henter, hvad der er blevet til overs fra morgensalget onsdag på Roskilde Festival.

Foto: KATINKA HUSTAD

»Der er vildt mange rundstykker og smurte boller«, siger en ung fyr og rækker Rasmus Østerlund to store grønne sække, som han bærer videre ud i bilens kølerum. Selvom poserne er tunge, smiler Rasmus stort bag sine hornsolbriller og tilbagestrøgne hår.

»Maden fejler jo ikke en skid«
Inge Sundgaard er for ottende år i træk med som leder af Det Gyldne Brød på Roskilde Festival, og hun står smilende og ser til, at hendes usolgte brød fragtes væk, så det kan komme andre til gode.

»Det har irriteret mig, at vi har skullet smide så meget ud de andre år, fordi festivalen først kom og afhentede om søndagen. Maden fejler jo ikke en skid«, som hun siger.

»Og de hjemløse er jo ligeglade med, at brødet er skåret forkert«.

ANMELDELSER

Rasmus Østerlund får læsset endnu en grøn sæk, denne gang med cremefyldte linser, i favnen.

»Så kan de hjemløse også få romkugler«, siger han begejstret, inden han lukker bagsmækken i og kører de mange sække gennem støv, telte og glade ansigter på campingarealet til Stop Spild af Mads fordelingscentral lidt uden for festivalpladsen.

Her tager andre frivillige imod de mange sække, som fragtes ind i kølerum, hvorefter de bliver sorteret, vejet og skrevet ind i det dertil indrettede logningssystem.

Wienerbrød bliver til romkugler

Samtlige madboder på festivalen opfordres til at levere deres brugbare rester til det frivillige initiativ, og alene høsten fra Inge Sundgaards bageri kan brødføde mange hjemløse og andre udsatte mennesker ganske gratis:

38 kilo blandede sandwich, 35 kilo brød, 3,6 kilo skinke, salami og kampsteg og 12,6 kilo wienerbrød, siger en stor metallisk vægt på Slagteriskolen, hvor foreningen arbejder fra under festivalen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS OGSÅ

Inde i et stort industrikøkken bliver linser, kanelsnegle med glasur og tebirkes kværnet, tilsat syltetøj, kakao og romessens, og tre frivillige piger står og ruller den brune masse til runde kugler og ruller dem i pebbernøddekrummer, så Stop Spild af Mad kan bringe romkugler ud til de udsatte modtagere.

»Værestederne efterspørger noget sødt«, forklarer Rasmus Østerlund, og i alene i dag har det frivillige team rullet 45 kilo.

Foto: HUSTAD KATINKA

»Har vi også nogen, der kan tage imod 38 kilo blandet sandwich?«, spørger Rasmus Østerlund en modtagerkoordinator, der råber tilbage:

»Vi har lige pakket bilen med kalvefrikassé til Mændenes Hjem og et herberg i Hillerødgade, men det kan da være, at de vil have nogle sandwich med også«.

Danmarks Madam Skrald glæder sig
Stifter og koordinator af Stop Spild af Mad, Selina Juul, håber, at projektet på Roskilde Festival vil øge fokus på madspild.

»Globalt har vi en milliard mennesker, der sulter, selvom vi på kloden har nok mad til at brødføde dem. Vi bliver nødt til at se på en bedre omfordeling af verdens ressourcer. Og så er det jo super godt, at Danmarks største festival er begyndt at interessere sig for det her«, siger Selina Juul, der håber på, at man alene på dette års festival vil samle 30 tons mad ind, som kan blive til 120.000 måltider til hjemløse og andre udsatte.

PORTRÆT

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Fokus på madspild vokser, og også mange supermarkeder er begyndt at gå op i det. Det er ved at blive et konkurrenceparameter, at maden ikke må gå til spilde. Jeg tror, at om 10-15 år vil folk ikke længere tænke over det her. Det vil blive en naturlighed«, siger Selina Juul.

Foto: HUSTAD KATINKA

Roskilde Festival har bidraget med 150.000 kroner til foreningen, der også får sponsorater andre steder fra. Hvert år går en halv million tons mad til spilde i Danmark.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce