Annonce
Annonce
Scene

Det Kgl. Teater opruster med ungt dream team

Håndplukket hold får frit spillerum i to år på den danske nationalscene.

Holdet i Det Røde Rum

Instruktører:

 • Elisa Kragerup
 • Rune David Grue

Scenograf:

 • Palle Steen Christensen

Skuespillere:

 • Helle Fragalid
 • Rasmus Bjerg
 • Peter Plaugborg
 • Mikkel Arnt
 • Thomas Hwan
 • Johanne Louise Schmidt
 • Maria Rossing

Lysdesigner:

 • Jonas Bøgh

»Det er et drømmejob. Det kommer man ikke udenom. Hvis jeg for et år siden, da jeg stadig gik i skole, havde fået til opgave at skrive min drømme-jobbeskrivelse, ville den se præcis sådan her ud«.

Det siger Elisa Kragerup, der har fået til opgave at instruere forestillinger i Det Kongelige Teaters nye store satsning ’Det Røde Rum’.

SE TVNybagt instruktør står bag kendt skandalehistorie

LÆS OGSÅDebutant går direkte fra skolebænken til Det Kongelige

Hun har netop høstet stor ros for sin instruktion af ’Den unge Werthers lidelser’ og får nu sammen instruktøren Rune David Grue et ensemble med syv nyansatte unge skuespillere, en scenograf og en lysdesigner frie hænder, kroppe og hjerner til at skabe deres generations bud på godt teater.

'Det Røde Rum' er altså en væsentlig oprustning af Det Kongelige Teaters stab.

Rødt, rødt, rødt
Alle invovlverede er samlet tirsdag formiddag til pressemøde i Skuespilhuset for at fortælle om det stort anlagte projekt. På nær skuespilleren Thomas Hwan, der har generalprøve på 'Pinocchio' i Århus og derfor er repræsenteret med en papfigur med et påklistret fotografi. Der serveres røde smoothies, røde æbler, kaffe i røde termokander og op ad væggen står en malerrulle og drypper af rød maling.

Foto:  Morten Skovgaard Skuespilchef Emmet Feigenberg introducerer og forklarer om ambitionerne:

»Teatret skal genopfindes i hver generation. Dette hold skal vise os, hvordan de ser teater og hvad, de har på hjerte. Det Røde Rum skal fungere som en saltvandsindsprøjtning - både for Det Kongelige Teater og teater i det hele taget«.

Han har således høje forventninger til holdet, der blot har hinanden og den frie brug af Portscenen i to år som konceptuel ramme. Og så den røde vægfarve, der skal understøtte det 'lidenskabernes teater', det unge hold er blevet enige om at fokusere på.

Allerede for et år siden tog Emmet Feigenberg de første samtaler med holdspillerne, og det har krævet en lang række møder én til én og i klynger, før det helt rigtige team var sat.

»Jeg er fuldstændig overbevist om, at det vil suge et krævende publikum til sig«, siger han.

Vil teste publikums empati
Instruktør Rune David Grue, der som Elisa Kragerup i en tidlig alder har fejret succes på Det Kongelige Teater, udviser også begejstring:

»Det er et usædvanligt privilegium at få et rum i to år og få lov at lave det, vi brænder for«.

Han forklarer, at holdet er blevet enige om at skildre store og voldsomme dramaer og komplekse mennesker, som sprænger politiske og sociale konventioner.

»Vi vil teste publikums empati og udforske, hvad en skuespiller overhovedet kan på en scene«, tilføjer han.

LÆS ARTIKELFrygtløs klassikerhåb kaster sig over Dostojevskij

Foto:  Morten Skovgaard Det unge hold, som har et aldersspænd på 27-35 år og tæller roste talenter som Rasmus Bjerg, Peter Plaugborg og Helle Fagralid, skal producere fire forestillinger (bl.a. Nabokovs ’Lolita’ og Bertold Brechts ’Det gode menneske fra Sezuan’) plus en sommerforestilling det første år.

Dertil kommer en række enkeltstående arrangementer og det faste indslag ’Teaterfar’, hvor de live genopfører nogle af Det Kongelige Teaters greatest hits gennem tiderne.

Tråde til Turbinehallerne
På den vis trækker ’Det Røde Rum’ tråde tilbage til Turbinehallerne i Borgergade, hvor Det Kongelige Teater i en årrække dyrkede et ungt, kreativt univers med live radioteater, nattefester, koncerter, kunstudstillinger og en lang række teatereksperimenter.

»Det bliver virkeligt spændende, at vi også skal have tid til det«, lyder den underspillede kommentar fra Elisa Kragerup. Resten af holdet griner med.

Da ’Det Røde Rum’ ligger i Skuespilhuset, er der ikke mulighed for at skabe et helt univers som med Turbotown i Turbinehallerne, men holdet arbejder på at skabe en uhøjtidelig stemning, der siver helt ud i foyeren og ud på Ofelia Beach, som Portscenen kan åbnes mod om sommeren.

Det Røde Rum har sin første premiere 27. maj med stykket ’Kabaret Royal’.

»Det bliver en åbningsfest, en totaloplevelse, hvor publikum kan slænge sig i bløde møbler eller gå i baren«, fortæller Elisa Kragerup om kabareten.

»Det bliver baseret på moderne menneskers rædsel for fremtiden«.

STEM PÅÅrets Københavner

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce