Annonce
Annonce
Scene For abonnenter

Preben Kaas-kabaret går klogt uden om fjollerierne

Rasmus Krogsgaards kabaret over den biografiaktuelle revykunstner tegner et indtagende portræt.

Det er over tredive år siden, at den folkekære skuespiller, revymand, tekstforfatter og entertainer Preben Kaas blev fundet druknet i Kalkbrænderihavnen.

Og selv om han i sin samtid var ikke så lidt af en celebrity med flamboyant livsstil og alt til faget hørende, gik han forholdsvis hurtigt efter sin død i glemmebogen, fordi han i sine seneste år mestendels fungerede som iscenesætter og producent.

Livets mirakel
Men i løbet af sin – den tidlige død til trods – forholdsvis lange karriere skrev (og fremførte) han en perlerække af fine sange og numre, som det er den mangfoldige Rasmus Krogsgaards store fortjeneste at have gravet frem fra gemmerne og bundet sammen til en fin lille forestilling, der tegner et indtagende portræt af Kaas som først og fremmest en tosomhedens og livsglædens besynger.

For selv om Kaas var alle mulige steder henne, har de fleste af hans bedste ting et tematisk fællestræk: De handler om, at livet og forelskelsen er et vidunderligt mirakel.

Hvilket også kommer til udtryk i kabaretens musikalske ramme, der er Kaas’ udødelige Giro 413-klassiker ’Lykke’, som han (sammen med Jørgen Ryg) oprindelig gav til bedste på ABC Teatret i 1964: Det er historien om et menneskelivs helt ordinære glæder fra fødsel til død, men skildret med en indfølt naiv begejstring.

Herunder tosomhedens tinder og bakkedale, meget fint fanget i visen ’Den fordømte kælling’, der som det meste af al maskulin aggression ender i et flovt fåret grin.

Rørstrømsk
For sådan er det i Preben Kaas’ univers. Her er mænd i egen selvforståelse nogle pokkers karle, men altid – hele tiden og konstant – til fals for kvindekønnets kødelige tricks og finter. Og derfor er og bliver de nogle klovne, der springer op som brovtende løver og falder ned som liderlige lam.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce