Annonce
Annonce
Scene For abonnenter

Nordjyderne kan opleve uovertruffen opera i aften

Stemmerne fra Staatsoper fra Berlin skuffer bestemt ikke.

Sevilla er hvid, grev Almaviva er sort, natten er ultraviolet, men sangene er i alle farver.

Verden er enkel og stilren i ’Barberen i Sevilla’. Som altid i Rossinis hitopera er kærlighedshistorien om greven, der erobrer Rosina fra hendes formynder Bartolo, alene en undskyldning for at komme til at synge smægtende arier med vilde udsmykninger og få lov til at spille forvekslingskomedie.

Men det er også rigeligt, når kvaliteten er så høj, som tilfældet er i Aalborg i disse dage.

Lige fra Kenneth Tarvers fløjlsbløde tenorstemme og Rachel Frenkels mørke klangskønhed som det elskende par – til den cool Alfredo Daza som deres behændige go-to-guy Figaro og den buldrende modstander Bartolo i skikkelse af den rutinerede Renato Girolami, der virkelig får lov at folde sig ud med hele stemmens register og masser af fysisk komik.

Drømmeagtigt univers
Livet i Sevilla bliver nemlig karikeret og overdrevet i stil med italiensk commedia dell’arte i Ruth Berghaus’ iscenesættelse. Den kom til verden sidst i tresserne i Berlin og har vist sig så slidstærk, at den har rundet 300 opførelser.

Der er ikke andet end et forhæng på scenen med gaderne i Spaniens hvide by malet på.

Men bagscenen er blæst op af hvidt lys, så alt foregår i et specielt drømmeagtigt univers. Her er der ikke noget mærkeligt i, at den ranglede sanglærer Basilio går med skridt på over en meter, at greven ruller sindssygt med øjnene, når han ser Rosinas bryster, eller at doktor Bartolo vrænger ad kvinderne ved at efterabe deres skønsang i falset.

Et af kendetegnene ved bel canto-operaer som Rossinis er de mange overdrevne stemmeudfordringer højt og dybt – og her gør berlinerne noget ret genialt ved nogle af dem ved at transformere dem til rigtige lyde.

Abonnér og få fuld adgang til artiklen, samt alt på politiken.dk for 66 kr. per måned.

Allerede abonnent? Log ind

Del link
Annonce
Mest læste
Dit politiken
Annonce