Målrettet. Gennem et langt liv har komponisten Else Marie Pade forfulgt sin  indre trang til at skabe avantgardemusik og musik ud af omgivelsernes lyde. Gry Guldager spiller både den unge og den aldrende komponist i 'Glasperlespil'.
Foto: Teater freezeProductions

Målrettet. Gennem et langt liv har komponisten Else Marie Pade forfulgt sin indre trang til at skabe avantgardemusik og musik ud af omgivelsernes lyde. Gry Guldager spiller både den unge og den aldrende komponist i 'Glasperlespil'.

Technobedste og gale pjerrotter giver stærkt musikalsk teater

Avantgardisterne Else Marie Pade og Schönberg var omdrejningspunktet på to scener denne uge.

Teateranmeldelser
FOR ABONNENTER

Den ene hovedperson lever endnu, men er oppe i årene, al den stund hun er født i 1924.

Det drejer sig om Else Marie Pade, hvis pionerarbejde inden for konkret og elektronisk musik i de senere år er blevet reddet fra glemsel til fordel for kærlig væg til væg-mediedækning.

En helhed
Suzanne Brøgger har sakset en tekst, der som i et kalejdoskop blander Else Marie Pades beretning om tilfangetagelse under krigen, skarpt forhør og ophold i Frøslevlejren med hendes afvæbnende smukke redegørelser for, hvorfor hun som sensitivt øremenneske ikke blev husmor på den ordentlige måde.

Selv om hun fandt manden Henning, der gav hende sit efternavn.

LÆS OGSÅ

At skyde uddrag af Goethes ’Faust’ ind i denne beretning i form af Poul Storms skarpt tegnede dialog med sig selv som både Mefisto og Faust er fikst. Stykkerne samler sig til en helhed.

Ligesom i Pades musikværk ’Et glasperlespil’, der giver forestillingen dens titel, idet den gamle komponist og lydelsker sørgmodigt indser, at hun ligesom Faust aldrig har tilladt sig at dvæle ved den jordiske lykke.

En blandt mange kendisser
Det musikalske perspektiv er helt svimlende, for ligesom i Pades virkelige liv er de store europæiske avantgardekomponister Pierre Schaeffer og Karlheinz Stockhausen med på scenen.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce