hjernevrider. Spillets fredfyldte udseende dækker over komplekse sammenhænge, der udfordrer både spillerevner og livsanskuelse.
Foto: PR

hjernevrider. Spillets fredfyldte udseende dækker over komplekse sammenhænge, der udfordrer både spillerevner og livsanskuelse.

Spil

Kroatisk computerspil er hjernevridende underholdning

Nyt spil fra Croteams er en sublim, eksistentialistisk kraftpræstation.

Spil

Hvorfor spiller vi computerspil? Og hvad er meningen med livet? De spørgsmål var der ikke mange, der havde ventet fra kroatiske Croteam, skaberne af den eksplosive og bevidst fladpandede skydespilserie Serious Sam. Ikke desto mindre går The Talos Principle direkte i flæsket på den menneskelige eksistens fra første sekund, men samtidig er det også djævelsk godt skruet sammen fra et teknisk og underholdningsmæssigt synspunkt. Der er tale om et hjernevriderspil, der både stiller høje krav til din logiske sans og din livsanskuelse.

Spillet starter i et solbeskinnet mennesketomt landskab fyldt med mystiske ruiner, og det bliver hurtigt klart, at du selv er en androide, en menneskelignende robot. Der går ikke længe, før du bliver tiltalt af en tordnende stemme fra oven, som præsenterer sig som ’Elohim’.

Det usynlige væsen gør det klart, at du skal gennemgå en række prøvelser på din vej mod dit ultimative mål, den spirituelle oplysning. Disse består i en lang række små afgrænsede områder, hvor du skal deaktivere specielle kraftfelter og snige dig uden om mekaniske modstandere for at nå frem til ’tetrominoer’ (Tetris-blokke), der kan bruges til at komme videre i Elohims labyrint.

Tværkulturel malstrøm

Det begynder simpelt, men efterhånden lærer du mere avancerede teknikker, som involverer manipulation med prismer og lysstråler for at aktivere kontakter og endda også leg med tid og rum.

Der er måske lige lovlig mange baner, men Croteam har generelt været djævelsk gode til at skabe opgaver, som hele tiden vender op og ned på forventningerne om, hvad der er fysisk muligt. Dermed lægger spillet sig i samme kategori som Valves store klassiker, Portal.

Spillet leger med alle disse tanker inden for sine egne rammer, men det provokerer også dig derude bag skærmen og sætter spørgsmålstegn ved dine aktive valg og din egen moral, og det er det, der gør oplevelsen til noget helt specielt

The Talos Principle tager dog skridtet videre, for hvorfor skal du adlyde den tilsyneladende alvidende Elohims ord? Svaret – og nye spørgsmål – finder du blandt andet på computerterminaler, der er opstillet rundt omkring. Her afsløres fragmenter af et større mysterium, som inddrager elementer fra klassisk mytologi, videnskab, religion, filosofi og historie og blander det med moderne popkultur og en solid omgang varm, intelligent humor.

Det forventes også, at du bruger din egen baggrundsviden eller opsøger oplysninger på egen hånd. Tag for eksempel navnet ’Elohim’, som er det overordnede hebraiske navn for ’gud’ som koncept. Her kan man spekulere over, hvorfor dette navn er valgt frem for Herrens navn, ’Jahve’, og det er absolut ikke en tankerække, som mange andre spil kan prale af at fremprovokere.

Omdrejningspunktet i hele denne tværkulturelle malstrøm er ideen om bevidsthed, og hvad det vil sige at være et individ. I din androideskikkelse er du også tvunget til at fundere over, om du har en autonom intelligens eller er styret af programmering. Spillet leger med alle disse tanker inden for sine egne rammer, men det provokerer også dig derude bag skærmen og sætter spørgsmålstegn ved dine aktive valg og din egen moral, og det er det, der gør oplevelsen til noget helt specielt.

The Talos Principle demonstrerer virkelig, hvor engagerende og tankevækkende interaktiv underholdning kan være.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

 • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

  »Far skal dø! Det skal være mig og mor for evigt!«

  OBS: Kun til Politiken.
Sarah Engell og hendes søn, der har lidt af et voldsomt ødipuskompleks. Da han var yngre talte han om, hvordan han ville slå sin far ihjel, og han har generelt altid været morsyg.
Det er ikke så slemt mere, men Plus En-podcasten behandler Ødipuskomplekset som tema og jalousi mellem forældre og børn.
  Podcasten 'Plus En':

  Sarah Engell er magnetisk. Hun har krystalklare, mandelformede øjne og kridhvidt hår. Hun er mor til to drenge, Jonathan og Julius. Og så er hun den absolutte nummer et, både for børnene og for deres far René, som elsker hende over alt på jorden. Men kan man være alles nummer et? Er det normalt at en 4-årig dreng udførligt forklarer sin mor, hvordan han vil dræbe sin far? I denne uges 'Plus En - Politikens podcast om livet med børn' kan du høre en fuldblodig og levende karikatur af Sofokles' berømte tragedie om Ødipus udspille sig for fuld udblæsning i et helt normalt hjem.

  Vil du ha' mere 'Plus En'? Find det her

Annonce