Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Fisk er skidedyrt og fyldt med ben

Flest spiser sjældent fisk. Pris, fiskeben og mangel på inspiration får skylden. Branchen kalder det myter.

Gem til liste

Se også

Det er ikke smagen af fisk eller lugten i skraldespanden, der afholder danskerne fra at spise mere fisk. Det er prisskiltet på pakken.

Det siger de i hvert fald selv i en spørgeundersøgelse, som FDB Analyse har foretaget for Politiken.

Her skulle 1.044 danskere rangordne 20 forskellige barrierer for oftere at spise fisk. Lige fra at ’fisk ikke holder længe i køleskabet’ til ’jeg bliver ikke ordentligt mæt’.

’Fisk er for dyrt’ var den absolutte topscorer for, at danskerne ikke spiser mere fisk. På andenpladsen kom ’jeg kan ikke lide, at der er ben i fisk’ og på tredjepladsen ’jeg mangler inspiration til at lave spændende fiskeretter’.

Først på syvendepladsen kom en barriere, der handler om smag: ’mine børn bryder sig ikke om fisk’.

LÆS GUIDEKokkens ti tip til fantastisk fisk

»Undersøgelsen viser os, at prisen stadig er noget, fisk har imod sig. Her burde kæderne blive bedre til at satse på fisk i sæson og blive bedre til at have fisk på slagtilbud«, siger sekretariatsleder Lone Marie Eriksen fra brancheorganisationen Fiskebranchen, der blandt andet står bag ’2gangeomugen’-kampagnen.

Erkender I, at fisk er for dyrt?

»Man kan ikke sige, at fisk er dyrt. En pakke fiskefars koster stort set det samme som farsen til frikadellerne. I de sidste to år har der været et prisfald på en pakke fisk i supermarkedet på 25 pct., fordi der er kommet flere udbydere og mere konkurrence. Du kan nu finde fisk på tilbud til en rund 20’er i Netto. Fisk kan godt konkurrere med fire reelle stykker oksekød eller kylling«, siger hun.

»Men danskerne har og har haft den forestilling igennem mange år, at fisk er dyrt, og det kan jo hænge ved i mange år, selv om prisen falder«, siger hun.

I ugens tilbudsavis fra Netto kan man ganske rigtigt få en pakke fiskefars til 15 kroner.

En pakke laksefileter i Rema 1000 koster 45 kroner for 450 gram – billigere i kilopris end kædens oksebøffer, men dyrere end kyllingekød og svinekoteletter. Samme sted sælges 1 kilo muslinger for 25 kroner og 450 gram ørred på frost for 39 kroner.

LÆS OGSÅFå en sms, når fiskeren er i havn med frisk fangst

Og SuperBrugsen sælger lige nu et samlesæt til at lave fiskeretten stjerneskud, der indeholder fire fiskefileter, rejer, asparges, salat og dressing. Pris: 50 kroner.

Det er altså ikke entydigt, at fisk er dyrt, og analysechef Lars Aarup, FDB, mener da også, at det handler om noget andet.

»En ting er prisen, men jeg tror, at når de står og kigger ned i køledisken, så har mange danskere svært ved at visualisere, at ’jeg kan lave mad, vi alle bliver mætte af ud af den pakke fisk’. Jeg tror, mange tænker, at det er sikrere med en pakke kød, så kan jeg sagtens lave et eller andet«, siger han.

Fordomme og ben
Ifølge Fødevarestyrelsens kostråd bør danskerne spise 200-300 gram fisk om ugen svarende til to hovedmåltider med fisk om ugen. Det skal vi, fordi fisk ifølge ernæringsforskerne er sundt og indeholder en række gode fedtstoffer og næringsstoffer.

Det burde være en smal sag for danskerne, for 82 pct. svarer i Politikens undersøgelse umiddelbart ’ja’, når man spørger dem, om de ’godt kan lide at spise fisk’, mens kun 16 svarer nej. Samtidig kender de fleste danskere – 3 ud af 4 – til budskabet ’2 gange om ugen’.

»Alle har slugt pillen ’fisk er sundt’. Jeg kan ikke spørge nogen ’er fisk sundt’, og få et nej«, siger David Mouritzen fra Danmarks Fiskehandlere.

Alligevel er danskerne langt fra målet. Ifølge tal fra Fiskebranchen får mere end 80 pct. af danskerne ikke den anbefalede mængde fisk. Blot 16 pct. får fisk to gange eller mere om ugen.

LÆS OGSÅ Vi gider ikke spise unikke danske østers

Analysechefen fra FDB er »lidt mystificeret« over tallene, for et kystland som Danmark burde have en mere indgroet tradition for fiskespisning.

»Jeg tror, at folks opfattelse af fisk er vigtigere end den konkrete erfaring med fisk. De har mange fordomme omkring fisk og indre billeder med skind og ben og skæl. Ældre har det nok i mindre grad. Vi kan se på vores målinger, at ældre spiser mere fisk end yngre. Det er psykologi, mere end at det er den virkelige verden og den konkrete fisk«, siger han.

Lone Marie Eriksen fra Fiskebranchen har den samme mistanke, der bestyrkes af, at fiskeben stadig fylder så meget i danskernes kollektive fiskefobi.

»Den der med ben har altid svævet rundt som argument, men det er jo lidt fjollet, når det stort set ikke er forekommende i fiskene i supermarkedet, hvor de fleste handler. Jeg tror, folk har en eller anden fornemmelse af, at de godt vil have den ferske, friske fisk fra havnen, og dem er der ben i, men faktum er, at de fleste forbrugere køber ind i supermarkedet«, siger hun.

Inspiration og præsentation
Den tredje store barriere handler om at ’mangle inspiration til at lave spændende fisk’, mens den femtehyppigste barriere går på ikke at være ’så god til at tilberede fisk’.

Ifølge køkkenchef Mikkel Egelund fra fiskerestauranten Pastis Fishmarket er det i virkeligheden nok den væsentligste barriere.

»80 procent af kvinderne i familierne vil gerne spise mere fisk, men manden gider ikke, og det betyder, at børnene heller ikke gider, og så rotter de sig sammen og driller mor med hendes fiskeret. Så det handler i høj grad om at få ideer til tilberedninger, der kan overbevise familien om, at fisk er sjovt og vildt og spændende«, siger Egelund, der mener, at man i virkeligheden bedre kan få børnene med, hvis de hjælper med at filetere en hel fisk, inklusive at flå indvoldene ud.

»Det her handler reelt set bare om opdragelse. Børn er ikke født til at kunne lide hakkekød bedre end skaldyr, det er noget, vi lærer dem«, siger han.

LÆS OGSÅSådan bliver du vild med vildt

Ifølge analysechef Lars Aarup er det »bare lidt mere krævende« for forbrugeren at servere fisk end at tage noget hakket oksekød, smide det i en gryde med champignon og tomatsovs og servere det på pasta. Fisk kræver flere overvejelser, og det er et problem mandag til torsdag, hvor maden skal gå hurtigt.

Samtidig er danske supermarkeder for dårlige til at få kunderne til at købe fisk, siger han – til ’at inspirere’ og få munden til at løbe over.

»Jeg var i et hollandsk supermarked for nylig, og her lå fiskene i en montre på en oplyst bund, der lignede knust is. Der var pakker med fileter, men der var også muslinger og østers og hele fisk. Man fik virkelig lyst til fisk. I danske supermarkeder ligger fisken i kedelige pakker ved siden af hakkekødet. Det er ikke inspirerende«, siger han.

Det er organisation Fiskebranchen pinefuldt klar over. Den har længe efterlyst, at supermarkederne oftere har fisk som tilbudsvare, giver bedre placeringer og øger udbuddet af ferske fiskearter, der i dag stort set begrænser sig til torskefilet, rødspættefilet og laksesteaks.

LÆS OGSÅMænd kan lide tanken om bøf med bearnaise

Det har en vis effekt. Siden 2010 har supermarkedskæden Rema 1000 haft betydelig lavere priser på fisk, og det har bredt sig til mange andre supermarkeder, der nu også hyppigere har fisk som spotvarer. Ifølge Rema 1000 er kæden i gang med at øge udbuddet af fiskeudskæringer, og kæden fører nu flåede hele rødspætter, hele ferske laksesider og førnævnte blåmuslinger.

»Men det er svært at introducere nye fiskearter. Vi prøvede at introducere mørksej (en fisk i torskefamilien, red.) i butikkerne, men det var uden succes. Den ligner ikke de fisk, danskerne er vant til. Vi danskere har mange fordomme om, at fisk er fyldt med ben og skind, men vi er trygge ved torsk«, siger indkøber Jonas Garly Sørensen, Rema 1000.

PolitikenPlus
  • 3-lags kage bagesæt Sæt til at bage flotte og professionelt udseende kager i 3-lag.

    Pluspris 219 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
  • Pizza- og bagespatel Ultra tynd og fleksibel spatel i rustfrit stål. Kanten er skåret skrå så det er nemt at føre det ene hjørne under pizza, kage og tærter.

    Pluspris 169 kr. Alm. pris 199 kr. Køb
  • Grødkoger Verdens letteste grød? Fyld gryn og vand i skålen og sæt den i mikroovnen. Perfekt til havregrød, risengrød og ris a la mande. Kan også bruges til at koge ris, pastaskruer og kerner i.

    Pluspris 295 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
  • Pakke med specialiteter Masser af udfordring og sjov for både børn og voksne ? også fin som gave til kageentusiaster

    Pluspris 374 kr. Alm. pris 440 kr. Køb
  • Kedel til slow-kaffe Kedlen bruges til ophældning af vand i filtre med kaffe og slow kaffe. Kanden har en svanehals, der giver dig fuld kontrol over dit vand flow, som er meget vigtigt, når du brygger slow coffe

    Pluspris 559 kr. Alm. pris 699 kr. Køb