Med 800 kr. og en storm portion tålmodighed, kan du blive muslingefarmer. Kilde: Politiken.tv / Stephen Haar / Foto og klip: Martin Lehmann

Nu kan du selv producere blåmuslingerne til din moules frites

Med 800 kr. på lommen og en stor portion tålmodighed, kan du nu kalde dig muslingefarmer.

Mad

I en otte kvadratmeters gul container ved Kalvebod Bølge, står Joachim Hjerl og Frederik Bjare og pakker netstrømper i brune papkasser.

»Det er ikke til kvindeben, men til muslinger«, siger Joachim Hjerl, der er direktør for organisationen Maritime Nyttehaver.

Strømperne er cirka tre meter lange og er af samme type, som bliver brugt til professionelt opdræt af linemuslinger, som blandt andet foregår i Limfjorden.

»I løbet af 10 til 18 måneder vil muslingerne vokse sig store, flotte og spiseklare i strømperne«, forsikrer Joachim Hjerl.

Sammen med kollegaen Frederik Bjare lancerer de nu et gør-det-selv sæt, så du for 800 kr. kan tilføje titlen muslingefarmer til dit CV.

»Vi har dyrket muslinger på den her måde i Københavns Havn siden 2011, og så tænkte vi, at den mulighed skulle danskerne da også have. Da vi startede vidste vi ingenting om at opdrætte muslinger, og de seneste år har vi gjort en masse erfaringer, som vi har samlet og gerne vil give videre«, siger han.

Ikke alle steder man må dyrke muslinger

Derfor har de lavet en kasse, hvor de samler torv, lodder, bændler, strømper og alt andet grej du skal bruge, for at starte din egen lille muslingefarm i havet. Det eneste du skal gøre, er at finde stedet, hvor du kan dyrke muslingerne.

»De muslinger vi har i Københavns Havn må vi f.eks ikke spise, fordi vandet ikke er rent nok, men rykker vi produktionen blot et stykke mod Sydhavnen og Hvidovre er vandet perfekt til muslingeopdræt. Eneste krav er, at det skal være minimum 2 meter dybt og vandet skal være rent.«, siger Joachim Hjerl.

Se kort over, hvor man må høste og dyrke muslinger i Danmark

Derfor kommer de cirka 300-400 kilo muslinger, som Joachim Hjerl og Frederik Bjare dyrker under stålbroen ved Kalvebod Bølge ud for Hotel Marriott, ikke til at danne grundlag for en omgang moules frites. I hvert fald ikke foreløbig.

»De er til for at omverdenen kan se med egne øjne, at det er både forholdsvis let og en super god ide, at dyrke muslinger i havvandet. Vi kan vise, hvordan muslingerne er med til at rense vandet, og med tiden er målet også, at vi kan producere fødevarer her i havnen«, siger Joachim Hjerl.

Som muslingefarmer skal du være tålmodig

Men tro ikke, at livet som muslingefarmer er det samme som en lystfiskers. Der skal en helt anden tålmodighed til. Mens lystfiskeren på en time kan hive adskillige torsk op af øresund, tager det op mod 18 måneder før muslingefarmeren kan høste resulatet af sit arbejde.

Processen lyder således:

Først skal du sætte bændler - aflangt sæk-lignende stof - i havet om foråret, hvor blåmuslingerne formerer sig i stor stil. Stoffet vil tiltrække nogle af de millioner af muslingelarver, som de vilde muslinger gyder om foråret.

I løbet af tre-fire måneder vokser de til små muslinger på mellem 1,5 og 2 cm. Her skal muslingerne overføres til de cirka 3 meter lange muslingestrømper, hvor de har masser af plads til at vokse sig større.

»Og efter 10 - 18 måneder er muslinger fem cm. lange og klar til at blive spist. Herefter kan man de næste mange år høste muslinger på strømperne, fordi der vil hele tiden blive dannet nye muslinger på linen«, siger Joachim Hjerl.

Men hvis man kan blive ved med at høste muslinger af det samme sæt, er det vel svært for jer at få solgt en masse nye sæt?

»Vi regner heller ikke med at tjene en masse penge på det. I første omgang er målet at sælge 50 kasser, og så må vise, hvordan efterspørgslen er derefter«, siger Joachim Hjerl.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce