Sprødt. Gulerødder på grillen er Mikkel Bækgaards yndlingsopskrift, når det gælder sommermad.
Foto: Mikkel Bækgaard

Sprødt. Gulerødder på grillen er Mikkel Bækgaards yndlingsopskrift, når det gælder sommermad.

Mad

Madblogger Mikkel Bækgaards perfekte grillede gulerødder med radisepesto

Madskribent og blogger Mikkel Bækgaard går efter sprødhed og gode råvarer, når han skal lave sommermad.

Mad

»Min favorit-sommerret for tiden er grillede gulerødder med radisepesto«.

»Nye, sprøde gulerødder er så sommerligt, som det kan være, og det er næsten synd at koge dem. I stedet smider jeg dem på grillen, så de bevarer al smagen. Den rustikke, brankede smag passer sindsygt godt sammen med grillet lammekød eller en svinekotelet. Det er vidunderligt om sommeren«.

Grillede gulerødder med radisepesto

Ingredienser (4 personer)

  • 3-4 bundter nye gulerødder – gerne med top
  • 2 spsk olivenolie
  • Skal og saft fra en halv citron
  • Et bundt radiseblade (server eventuelt selve radiserne sammen med retten eller gem dem til en anden dag)
  • 1 fed hvidløg
  • 1-2 dl olivenolie
  • 30 g lagret, let sødlig ost – fx lagret emmentaler eller parmesan
  • Salt
  • Lidt blandede krydderurter til pynt, fx timian, oregano og blomsterkarse (tallerkensmækker)

Sådan gør du:

1. Kom radiseblade, citronsaft, hvidløg og ost i en blender og blend til en lind pesto. Smag til med salt og eventuelt mere citronsaft eller olie, alt efter konsistens og smag. Er pestoen for bitter, kan du med held komme mere ost i.

2. Fjern toppen fra gulerødderne og vask dem godt. Vend gulerødderbne i olivenolie. Grill rødderne på en gloende hed grillpande eller grill i ca. 10 minutter – vend rødderne regelmæssigt. De må godt blive næsten brankede visse steder.

3. Kom rødderne i et fad og vend dem med reven citronskal, havsalt og krydderurter.

4. Server gulerødderne med pestoen, en let salat og måske grillet kød. Har du en virkelig god balsamico, så dryp også den over gulerødderne ved servering.

Mikkels perfekte sommermad

» Om sommeren glæder jeg mig til at spise sprøde salater og grønsager, som lige er plukket«.

»Det er smagen af friskhed, som jeg har savnet hele vinteren, hvor menuen står på kål og rodfrugter. Jeg har kun omkring halvanden meter plantekasse i gården, men jeg elsker at hive min egen rucola op af jorden, som er fuldstændig anderledes end det slatne salat i supermarkedet. At plukke sommerbær som ribs og hindbær, som man selv finder i skoven, er også helt særligt. Måske ser de ikke lige så fine ud, som når man køber dem, men oplevelsen af at få det helt frisk er det hele værd«.

» Sommermad skal være nemt«.

»Det behøver ikke være så avanceret, bare det er hyggeligt at spise og består af gode råvarer. Nogle sommerdage glæder jeg mig hele dagen til at skulle lave mad, og det er fantastisk at have tid til at købe ind hos en god grønthandler eller i en gårdbutik.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det kan godt være mit projekt på en feriedag. Alligevel er min sommermad ekstrem uformel, og jeg er ikke den store grillmaster, som laver barbecue, smoker eller langtidssteger. Til gengæld er noget let på grillen kombineret med sprøde, lette råvarer eller en dessert med friske bær det, jeg typisk laver - og allerhelst vil spise om sommeren«.

» Det helt simple sommermad er også det, jeg husker tydeligst, når jeg tænker tilbage«.

»Da jeg var teenager, havde jeg to veninder, der var tvillinger. Når jeg var på besøg hos dem, gravede deres forældre tit kartofler op af køkkenhaven og kogte dem med dild. Det husker jeg stadig som fuldstændig fantastisk. Eller da jeg for nogle år siden var jeg på bryllupsrejse på Santorini og sad på en havnekaj i sommervarmen og fik grillet blæksprutte eller hummer med lidt citron. Eller bare det at spise morgenmad på terrassen, da jeg var barn. At have god tid udenfor med sin familie og hygge sig med nybagt brød, god juice og følelsen af ikke at skulle skynde sig«.

» Jeg har to yndlingsspisesteder om sommeren«.

»Det ene er Toldboden i København, som er begyndt at servere en grillbuffet. Normalt kan jeg slet ikke fordrage buffeter, men deres består af en masse grøntsager, som er helt perfekt tilberedte, lækre salater og kød på grillspyd. Det er uformelt og no bullshit - og perfekt sammen med gode venner og en kølig hvidvin. Det andet er at spise den fuldstændige vidunderlige mad på Kadeau på Bornholm og kigge ud over Østersøen med svaner på vandet og gæs, der flyver på sommerhimlen. Så er det hele magisk. Alt andet føles lige meget, og man er helt i sin egen verden og nyder nuet«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Tysk valg: Målinger og sæder

Annonce