Smørrebrød. Fisken i fiskefiletterne kommer fra fiskebutikken 30 meter væk - og så er 72 kroner for et stykke smørrebrød med fiskefilet jo ret rimeligt.
Foto: Lars Dahlager

Smørrebrød. Fisken i fiskefiletterne kommer fra fiskebutikken 30 meter væk - og så er 72 kroner for et stykke smørrebrød med fiskefilet jo ret rimeligt.

Mad

Lars Dahlager: Syv ting der er billige i Torvehallerne

Kritikerne mener, at Torvehallerne i København er alt for dyre - men det er de langt fra altid. Lars Dahlager har været en tur i Torvehallerne.

Mad

Torvehallernes 5-års jubilæum har, måske naturligvis, delt vandene. Mange er glade for hallerne og det oplevelses- og indkøbsrum, de er.

Andre folk snubler over sig selv for at afskrive projektet som forfejlet: En hyppig kritik er, at hallerne ikke ligner sydens bugnende billige, friske grøntsagsmarkeder - og nej, det gør de ikke.

Den anden almindelige anke er, at Torvehallerne er alt, alt for dyrt. »Jeg kommer aldrig i hallerne; jeg er jo ikke lavet af penge, skrev én på Facebook.

Søren Frank, Berlingskes madanmelder, ledte i weekenden koret an med en klumme, hvor han beskrev priserne hos kød og fiskeeforretninger som så 'legendarisk høje', at selv Jægerborg Allé 'må strække våben'.

Jægerborg Allé ligger i Charlottenlund, blandt landets rigeste borgere, og prisniveauet er derefter.

Det er interessant, for på mange områder har jeg det modsatte billede: Torvehallerne har ganske rigtig en luksusprofil, og du finder ikke varer med bundpriser, men i forhold til kvaliteten er hallernes boder ofte ret billige. Her er syv bud på ting i Torvehallerne, det klart kan betale sig at købe.

1. Fisk: Det er ret enkelt at konstatere, at prisniveauet i Torvehallerne ligger på niveau eller under priserne i andre fiskebutikker. Det billigste fisk i denne uge er kuller, en torskelignende fisk der ligger på 65 kroner kiloet. Til sammenligning koster det billigste fisk i supermarkedet Menys fiskeafdeling 75 kroner (mørksej). Kulmule koster lige nu 89 kroner (85 kroner i Meny). Der er 10 rødspættefileter for 100 kroner, svarende til godt 100 kroner kiloet (130 kroner i Meny). Et net med limfjordsmuslinger af den finere kvalitet koster 45 kroner (50 kroner i Meny). Begge fiskehandlere i Torvehallerne har et meget stort flow af varer, og fiskene er derfor friskere end mange andre fiskehandlere.

2. Kød. De to oprindelige slagtere i Torvehallerne er pivdyre, hvis man ser isoleret på prisen. F.eks. sælger Cleavers peberbacon til 300 kroner kiloet, hvad der kan være svært at retfærdiggøre hos en standardfunktionærfamilie med voksne teenagebørn. Men der er to andre slagtere, en tyrkisk slagter i Hal 1, hvis priser ligger i underkanten af 'almindelige' slagterpriser. Og så er der Kødbilen, en varevogn, der holder i den fjerne ende af pladsen, og som er decideret billig. En hel oksefilet eller okseentrecote koster 595 kroner for 2,4 kilo, svarende til ca. 250 kroner kiloet. Det er vel at mærke for økologisk kød.

3. Kylling. I Torvehallerne kan man slå sig økonomisk rigtig meget på at købe kylling - f.eks. hvis man vælger en Bressekylling fra den franske delikatessebutik. Men går man 'bare' efter en almindelig, fritgående kylling, koster den 65 kroner for én af tysk oprindelse hos den tyrkiske slagter, mens Cleavers fører en fritgående fransk kylling til 95 kroner. Til sammenligning koster en fritgående kylling fra Netto 99 kroner, mens en fritgående dansk kylling fra Fakta koster 89 kroner.

4. Sortfodsskinke. Verdens formentlig bedste skinker er spansk lagret skinke fra iberisk skovgrise - kaldet Jamon Iberico eller Pata Negra. Det er hundedyrt, selv i Spanien. I Deli del Toro, Hal 1's glimrende spanske delikatesse, får man 100 gram af den billige Pata Negra for 75 kroner, mens den dyre koster 150 kroner/100 gram. Begge dele er betydelig billigere end hvad jeg ellers har kunne finde herhjemme, f.eks. i danske onlinebutikker.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

5. Oste. Vi kan til tider finde på at lave fredagsbar på redaktionen, hvor jeg har købt brød, skinke, pølse og ost, og en sikker vinder er Thybo-osten (30 kr. pr 100 gram) fra den lille butik Omegn, der specialiserer sig i danske håndværks-fødevareprodukter. Det kan også være oste fra Arla-standen, f.eks. deres to-årslagrede Havarti, Gammel Knas, til 23 kroner pr. 100 gram. Ingen af dem er vel ligefrem billige, men de har aldrig været i plastemballage, er ordentligt modnede og slår alt fra supermarkedets delikatessemontre, hvor ost også kan være dyre.

6. Kaffe. Her ligger Torvehallernes dedikerede kaffesteder fint på niveau med prislejet andre steder i byen. En dobbelt espresso fra kaffebaren Risso i Torvehallerne koster 25 kroner, mens det koster 26 kroner hos 7-Eleven og 29 kroner hos Starbucks. Prøv at gæt, hvilken en der bedst. Og Coffee Collective i Hal 2 har altså bare en mere ambitiøs og nørdet kaffe end standardkæderne, og langt bedre, hurtigere betjening.

7. Fastfood. Som en person, der går meget ud og spiser frokost må jeg sige, at Torvehallerne er et af de billigste steder i byen. I Tapas del Toro i Hal 2 koster maden ikke meget mere, end da jeg var på tapasrestauranter i Malaga fornyligt, og kvaliteten er på linje. Hija de Sanchez, drevet af tidligere NOMA-souschef Rosio Sanchez, serverer for en hund tre mexicanske tacos af topkvalitet. Man ser ofte René Redzepi dernede, ifærd med at indtage hendes Carnitas. Du kan få skibberlabskovs med økologisk kød fra Omegn til 75 kroner. Du kan få en risotto hos Grød ud af huset for 55 kroner. LêLê har vietnamisisk okseragout for 64 kroner (normalt 88 kroner i de andre LeLe Streetfood rundt omkring i byen). Du kan få en stenalderbolognese hos Palæo for 79 kroner. Fælles er, at kvaliteten er virkelig god.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En række andre produkter er sværere at udråbe som 'billige' eller 'rimelige', fordi det er et spørgsmål om smag: Det er ikke billigt at bruge 35 kroner på et bæger oliven fra Stig's Oliven, men de er jo i en anden kategori end standard-smattede oliven fra supermarkedet. 72 kroner for et stykke smørrebrød med fiskefilet i Hallernes Smørrebrød er vel ikke ligefrem fundet til prisen, men fisken er frisk fra fiskebutikken 30 meter væk. 65 kroner for en stor mozzarella di Bufala er sgu da pænt meget dyrere end mozzarella fra Fakta, men det ene er velsmagende og eksploderer i saft, den anden gør ikke - er det overhovedet samme produkt?

Selvfølgelig er det rigtigt, at du bløder penge i Torvehallerne på en anden måde end i Netto. Nødvendighed bliver afløst af lyst, og fornuft af sultne behov. Det er ikke et sted for enlige mødre på bistand, selv om der ved gud kommer mange studerende dernede. Men hvis man går op i mad, så er det på ingen måde 'legendarisk' dyrt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce