Kilde: Politiken / Heidi Skibsted

Mad

Videoguide: Få styr på dine østers til nytår

Tommy Lund fra fiskehandleren Hav viser de forskellige typer af østers og hvordan man åbner dem.

Mad

»Østers er ikke bare østers. De smager vidt forskelligt, og nu er folk endelig ved at lære det«, siger Tommy Lund, indehaveren af fiskehandlen Hav, der har til huse i Torvehallerne i København og flere andre steder i byen.

Hav er byens største fiskehandel, og i dagene op til nytår langer Tommy Lund og hans folk i omegnen af 20.000 østers over disken.

»Det er helt vilde mængder i forhold til, hvad jeg kunne sælge før. Folk, der for fem år siden købte 10 østers, køber nu en hel fustage - 50 østers. Det er ikke længere bare noget, man synes, man skal have, det er noget, man nyder. Vi er ved at få franske tilstande«.

Fordi der er stor forskel på østers, er det ikke helt uvæsentligt, hvilken man vælger, hvis man er nybegynder eller kæmper med sig selv for at lære det. Mange vælger at købe fiskemandens eller supermarkedets billige fin de clair-østers, og så »får de hurtigt bekræftet deres fordomme om, at østers er en slimet, salt snotklat. Det er det, de forventer, og det de får«, siger Tommy Lund.

»Men hvis de i stedet køber en god, fed, cremet og ikke så salt østers, og den serveres med en vinaigrette (eddike-dressing, red.) eller i gratineret form, så bliver de overbeviste«, siger han.

Tommy Lunds råd:

  • Bed din fiskehandler om en fed, cremet østers. Køb hellere færre gode end mange billige. Det kunne være Gillardeau,Perle Blanche eller Regal.
  • Køb en god østerskniv. Det skal ikke være en af de brede, korte østersknive, da de faktisk er temmelig svære at bruge. Køb en østerskniv med et smalt blad. Hvis du ikke vil investere i en kniv, så brug evt. en almindelig men kraftig bestikkniv. Det er ofte bedre end f.eks. en skruetrækker.
  • Hold om østersen med et viskestykke. Man kan sagtens komme til at skade hænderne, når man åbner østers. Så beskyt dine hænder ved at holde om østersene med et viskestykke. Se videoen for nærmere instruktion.

Tommy Lunds vinaigrette:

Østers er en hel del mere børnevenligt, hvis man drypper lidt god dressing på dem. Her er Tommy Lunds forslag til en vinaigrette.

Ingredienser:

2 dl olivenolie

1 dl god hvidvinseddike (billige eddike er ofte for surt)

En håndfuld dild, finthakket.

1 skalotteløg, hakket så fint som muligt

Groft sort peber og lidt citronskal fra en økocitron

Bland alle ingredienserne sammen og dryp det på den åbne østers med en gaffel - der skal nemlig ikke så meget på.

Redaktionen anbefaler:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce