Annonce
Annonce
Nyt om mad

Tivoli-restaurant smed ammende kvinde ud

Tivoli beklager, men fastholder, at restauratørerne må lave deres egne regler.

Gem til liste

Om amning

I EU's manifest om amning understreges det, at »kvinders ret til at amme, hvor og når de har brug for det, skal beskyttes«.

Det er forbudt ved lov at forhindre en kvinde i at amme på steder, hvor børn ellers har lovlig adgang i for eksempel Skotland og visse stater i USA. I Skotland kan forhindring af amning medføre en bøde på op til 2.500 pund.

En kvinde er ifølge et indlæg på Tivolis Facebook-side blevet vist bort fra Tivolis Bodega og Vinstue, fordi hun ammede sit barn på seks måneder.

Kvinden og hendes familie havde ellers netop valgt restauranten, fordi der sad mange andre børnefamilier udenfor, og kvinden og hendes familie var de eneste, der sad indenfor, og ifølge kvinden selv foregik amningen diskret under et tørklæde.

skriv:Skal der være regler for amning i det offentlige rum?

Maden var betalt og stod på bordet, da hun fik beskeden af tjeneren: »Det kan du godt pakke væk, det der«.

»Det endte med, at vi måtte efterlade vores mad, som vi lige havde købt, da man jo ikke kan forklare en baby på seks måneder, at det ikke er spisetid alligevel«, skrev kvinden efterfølgende på Tivolis Facebook-væg til tilføjede, at hun oplevede optrinnet som ydmygende.

Ammedebatten ruller
Episoden fandt sted torsdag, og på et halvt døgn fik indlægget over 1.000 kommentarer, inden kvinden selv valgte at slette indlægget, da hun ikke følte sig parat til at være hovedperson i ammedebatten, som hermed ruller igen.

LÆS OGSÅ Omstridt restauratør om amning: »Vi vil ikke støde andre kulturer«

Nogle mener, at det er en rettighed at amme på offentlige steder som for eksempel i busser, parker, cafeer og restauranter.

Andre mener, at det er for meget og betegner det i grader fra upassende til perverst.

Hvad siger loven
Danmark har ingen lovgivning på området, mens lande som for eksempel Skotland sikrer kvinders ret til offentlig amning ved lov.

Siden kvinden slettede indlægget på Tivolis Facebook-side i dag ved middagstid, er andre debattråde opstået, hvor folk forlanger en undskyldning fra Tivoli for at have smidt kvinden ud.

»Jeg (er) som kvinde og dansker dybt forarget over, at jeres restauranter forviser ammende kvinder. I bærer ansvar for hvordan jeres restauranter vælger at behandle parkens kunder, og jeg savner et svar fra jer på alle de mange posts, der i dag er strømmet ind på jeres Facebook-side. Hvad er jeres holdning til hændelsen?«, spørger Ane Marie Fjelstrup blandt andet.

LÆS OGSÅ Guide: Her er du fri for bare bryster midt i maden

Tivoli fastholder, at restauratørene selv bestemmer
Kommunikationsmedarbejder i Tivoli Simon Verheij understreger, at bortvisningen af kvinden er et enkeltstående tilfælde.

»Tivoli undskylder overfor kvinden, og vi har tænkt os at tage en snak med den restauratør, det handler om«, siger han til ibyen.dk.

Dog har de enkelte restauratører fortsat lov til at lave deres egne retningslinjer, og Tivoli forlanger ikke, at de retningslinger skal markeres synligt, så gæsterne på forhånd ved, hvad der er tilladt hvor.

»Vi tror på, at folk kan ordne det i god tone og vil helst ikke lave regler. For eksempel kan man jo forvente, at man må amme i en restaurant, hvor der er børn. Og ellers er det en god ide lige at spørge først«, siger Simon Verheij.

Han understreger også, at Tivoli ikke sletter kommentarer på Facebook, men at kvinden selv har valgt at slette sit indlæg. På facebook skriver Tivoli selv:

»Efter Tivolis opfattelse, skal vi prøve at vise hensyn begge veje. De enkelte restauranter i Tivoli har lov til at lave egne retningslinjer, som passer til restaurantens publikum og koncept. På Bodega, som primært er en vinstue for voksne, har man oplevet, at gæster har forladt stedet på grund af amning i lokalet«.

Tivoli henviser i øvrigt til havens 'Puslehuset', som er indrettet med ammestole, bleer og puslepladser.

PolitikenPlus
 • Super Toscaner-kassen 6 fl. Luksus-smagekasse fra Toscana, 6 flasker. Chianti Classico, Super Toscaner og Bolgheri i top-klassen fra familien Landinis marker i Greve in Chianti og fra Bolgheri ved Toscanas Middelhavskyst.

  Pluspris 1.198 kr. Alm. pris 1.409 kr. Køb
 • Påskeæg, 3 stk. Pakke med 3 stk. påskeæg fra Woodshade. Vælg imellem pakken med cognac, mocca og lakrids eller pakken med pistacie, nougat og marcipan. Hvert æg er på 30 gram ren økologisk chokolade.

  Pluspris 55 kr. Alm. pris 65 kr. Køb
 • 100 points vinmiddag Topflasker med 100 points-vin og fire retters luksusmenu Spanske Alto Moncayo 2009 er aftenens store stjerne ved Valuewines vinmiddag i restaurant 8Tallet i Ørestaden med smagning af 9 vine.

  Pluspris 1.175 kr. Alm. pris 1.600 kr. Køb
 • Filetkniv Filetkniv ´ Little fish ` er designet af kokkene Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg.

  Pluspris 499 kr. Alm. pris 599 kr. Køb
 • Økologisk perlespelt Økologisk perlespelt. Stenkværnet på Mejnerts Mølle på gammeldags manér og indeholder derved alle de naturlige næringstoffer, som naturen har tilføjet. Kasse med 6 x 500 gram.

  Pluspris 174 kr. Alm. pris 205 kr. Køb