Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Råvareguide: Macadamianød er verdens fedeste

Den smøragtige macadamia er verdens fedeste nød – og desværre både dyr og ret vanedannende.

Gem til liste
Foto: Rune Pedersen

Foto: Rune Pedersen

Mad med maccademia

Prøv at lave Bulgursalat med macadamia

KOGEBOGEN: Søg mellem op mod 1000 forskellige opskrifter fra Politikens madskribenter

Macadamia-nødder er svært vanedannende at spise.

De bliver oftest solgt herhjemme ristede og saltede, eventuelt med honning eller chili, og er der først hul på posen eller dåsen, går det stærkt.

De hvidgullige nødders største dyd er, at de er dejligt sprøde, og dernæst kommer den sødlige og smøragtige smag.

Fed nød
Man kunne også næsten fristes til at kalde nødden smørnød, når man ser på indholdet af kalorier, der er helt oppe at ringe med 3.040 kilojoule per 100 gram, det meste af det fra fedt.

Det er mere end for eksempel valnødder, hasselnødder, jordnødder og cashewnødder, som ikke når over 3.000 kilojoule, selv om flere af dem er tæt på. Det gode ved macadamianøddens fedt er, at langt det meste er af den sunde mono-umættede og polyumættede slags, som ikke øger kolesterolindholdet i blodet.

LÆS ARTIKELCashewnødden er til både sødt og salt

Og den macadamiaolie, man også kan finde i nogle helsekostforretninger herhjemme, har nogle af de samme gode egenskaber.

Macadamianøddens historie
Macadamia stammer fra Queensland i det nordøstlige Australien og er sjovt nok den eneste australske afgrøde, der har opnået international popularitet. Aboriginerne i Australien har helt sikkert kendt nødden i umindelige tider, men det var først i 1850’erne, at botanikeren Ferdinand von Mueller beskrev træet, som macadamia vokser på, og opdagelsen var dermed officiel

Han navngav træet og frugten efter en af sine nære venner, datidens store australske videnskabsmand dr. John McAdam.

Historien går, at Walter Hill, som ledede den botaniske have i Brisbane, året efter observerede en lille dreng, som ikke var etnisk aboriginer, spise en macadamianød. Da drengen ikke blev syg, var vejen banet for en kommerciel udnyttelse af macadamia.

OPSKRIFTValnøddebrød

Inden århundredet var forbi, var den første macadamiaplantage etableret i Australien og træet introduceret på Hawaii, som i dag er den store producent på verdensmarkedet af macadamianødder, markedsført som Hawaii-macadamianødder.

Nødden er faldet i pris
Nødderne, som er beskyttet af en ekstremt hård skal, vokser på et op til 15 meter højt stedsegrønt træ. Nødderne falder ned på jorden mellem marts og september, de samles ind, befries for skallen og tørres.

Traditionelt har macadamianødder været ret dyre, fordi det var svært at løsne den hårde skal, men en ny macadamiasort med en tyndere skal har gjort nødden billigere de senere år.

TJEKKnusende sejr til design-knækker

Sammenlignet med f.eks. cashewnødder er macadamianødder dog stadig dyre i Danmark.

Macadamia i det danske køkken
Hjemme i køkkenet kan nødden bruges både i det salte og i det søde køkken. I det søde køkken er det bedst at bruge de usaltede nødder, som er sværere at finde i Danmark. De går fint med chokolade, banan, honning og kokosnød, og der kan både bages kager og laves is med macadamia.

I det salte køkken er det bedst at bruge macadamia, som man vil bruge andre nødder. Enten som drys oven på varme retter, f.eks. på asiatisk mad, eller oven på en kold salat. Helt oplagt er det at lade den sprøde og søde nød få modspil af noget blødt og surt/stærkt/salt.

MADGUIDEKokosnød kan bruges til det hele

Endelig er de fantastiske direkte fra posen som snack. Men pas på: Giv dem ikke til hunden – der er adskillige advarsler på internettet om, at hunde bliver dårlige og kaster op, når de har spist macadamia.

PolitikenPlus
  • Franske Vindage På Franske Vindage 27. & 28. februar er du selv vineksperten, når du smager dig frem til dine egne femstjernede favoritter blandt mere end 200 franske vine.

    Pluspris fra 170 kr. Alm. pris fra 200 kr. Køb
  • Køkkenmaskine Den nye multimaskine fra Tyske Gastroback har mere end 20 programmer indbygget så maskinen kan det meste af hvad man har brug for i et køkken.

    Pluspris 1.274 kr. Alm. pris 1.499 kr. Køb
  • Køkkenrulleholder Gejst transmission køkkenrulleholder, som er inspireret af gear, akseler og tandhjul.

    Pluspris 335 kr. Alm. pris 395 kr. Køb
  • Vuelta Vino - bog og 10 fl. Rundtur i Spanien ? få den helt nye vinbog ?Spansk vin? og 10 udvalgte vine fra områder og producenter, der omtales i bogen. Læs og smag samtidig!

    Pluspris 1.560 kr. Alm. pris 1.840 kr. Køb
  • Cavakassen, 12 flasker Cava produceres på samme måde som Champagne ? og det smages! Fylde, smag og velduft i store mængder fylder glasset ? og boblerne giver liv og glæde. Smag tre af Spaniens bedste cavaer i denne kasse.

    Pluspris 1.395 kr. Alm. pris 1.660 kr. Køb