Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Råvareguide: Macadamianød er verdens fedeste

Den smøragtige macadamia er verdens fedeste nød – og desværre både dyr og ret vanedannende.

Gem til liste
Foto: Rune Pedersen

Foto: Rune Pedersen

Mad med maccademia

Prøv at lave Bulgursalat med macadamia

KOGEBOGEN: Søg mellem op mod 1000 forskellige opskrifter fra Politikens madskribenter

Macadamia-nødder er svært vanedannende at spise.

De bliver oftest solgt herhjemme ristede og saltede, eventuelt med honning eller chili, og er der først hul på posen eller dåsen, går det stærkt.

De hvidgullige nødders største dyd er, at de er dejligt sprøde, og dernæst kommer den sødlige og smøragtige smag.

Fed nød
Man kunne også næsten fristes til at kalde nødden smørnød, når man ser på indholdet af kalorier, der er helt oppe at ringe med 3.040 kilojoule per 100 gram, det meste af det fra fedt.

Det er mere end for eksempel valnødder, hasselnødder, jordnødder og cashewnødder, som ikke når over 3.000 kilojoule, selv om flere af dem er tæt på. Det gode ved macadamianøddens fedt er, at langt det meste er af den sunde mono-umættede og polyumættede slags, som ikke øger kolesterolindholdet i blodet.

LÆS ARTIKELCashewnødden er til både sødt og salt

Og den macadamiaolie, man også kan finde i nogle helsekostforretninger herhjemme, har nogle af de samme gode egenskaber.

Macadamianøddens historie
Macadamia stammer fra Queensland i det nordøstlige Australien og er sjovt nok den eneste australske afgrøde, der har opnået international popularitet. Aboriginerne i Australien har helt sikkert kendt nødden i umindelige tider, men det var først i 1850’erne, at botanikeren Ferdinand von Mueller beskrev træet, som macadamia vokser på, og opdagelsen var dermed officiel

Han navngav træet og frugten efter en af sine nære venner, datidens store australske videnskabsmand dr. John McAdam.

Historien går, at Walter Hill, som ledede den botaniske have i Brisbane, året efter observerede en lille dreng, som ikke var etnisk aboriginer, spise en macadamianød. Da drengen ikke blev syg, var vejen banet for en kommerciel udnyttelse af macadamia.

OPSKRIFTValnøddebrød

Inden århundredet var forbi, var den første macadamiaplantage etableret i Australien og træet introduceret på Hawaii, som i dag er den store producent på verdensmarkedet af macadamianødder, markedsført som Hawaii-macadamianødder.

Nødden er faldet i pris
Nødderne, som er beskyttet af en ekstremt hård skal, vokser på et op til 15 meter højt stedsegrønt træ. Nødderne falder ned på jorden mellem marts og september, de samles ind, befries for skallen og tørres.

Traditionelt har macadamianødder været ret dyre, fordi det var svært at løsne den hårde skal, men en ny macadamiasort med en tyndere skal har gjort nødden billigere de senere år.

TJEKKnusende sejr til design-knækker

Sammenlignet med f.eks. cashewnødder er macadamianødder dog stadig dyre i Danmark.

Macadamia i det danske køkken
Hjemme i køkkenet kan nødden bruges både i det salte og i det søde køkken. I det søde køkken er det bedst at bruge de usaltede nødder, som er sværere at finde i Danmark. De går fint med chokolade, banan, honning og kokosnød, og der kan både bages kager og laves is med macadamia.

I det salte køkken er det bedst at bruge macadamia, som man vil bruge andre nødder. Enten som drys oven på varme retter, f.eks. på asiatisk mad, eller oven på en kold salat. Helt oplagt er det at lade den sprøde og søde nød få modspil af noget blødt og surt/stærkt/salt.

MADGUIDEKokosnød kan bruges til det hele

Endelig er de fantastiske direkte fra posen som snack. Men pas på: Giv dem ikke til hunden – der er adskillige advarsler på internettet om, at hunde bliver dårlige og kaster op, når de har spist macadamia.

PolitikenPlus
  • Den hvide spanier 12 fl. Spanien laver noget af verdens bedste vin - og det gælder også de hvide. Især hvidvinene i det nordlige Spanien er sprøde perler på højeste niveau.

    Pluspris 1.195 kr. Alm. pris 1.410 kr. Køb
  • Pakke med specialiteter Masser af udfordring og sjov for både børn og voksne ? også fin som gave til kageentusiaster

    Pluspris 374 kr. Alm. pris 440 kr. Køb
  • Kalenderkassen 2014 24 gastronomiske overraskelser til ham eller hende, der går op i mad og sjove råvarer.<br><br> Køb 5 stk. og få én 6. kasse med GRATIS (samme adresse - inkl. levering til døren).

    Pluspris 849 kr. Alm. pris 1.195 kr. Køb
  • Popcorn Maker I Popcorn Makeren kan man lave popcorn i mikroovnen uden fedt og skadelig kemi. Derfor er den perfekt som en sund snack, både til hverdag og når man har gæster.

    Pluspris 199 kr. Alm. pris 249 kr. Køb
  • Julienneskræller Julienneskærer med ergonomisk greb, hvor du kan lave ensartede stænger af gulerødder, argurk, squash etc. til salater, stir fries eller lign

    Pluspris 149 kr. Alm. pris 179 kr. Køb