Bløde oste, kødpålæg og røget fisk er de typiske kilder til smitte med den relativt sjældne men meget skadelige listeria bakterie. Den rammer især ældre, men også spædbørn og gravide kan være udsatte.
Foto: TINA NIELSEN

Bløde oste, kødpålæg og røget fisk er de typiske kilder til smitte med den relativt sjældne men meget skadelige listeria bakterie. Den rammer især ældre, men også spædbørn og gravide kan være udsatte.

Listeriasyge breder sig på mystisk vis

Sidste år blev dobbelt så mange ramt af den dødelige listeriabakterie. Ingen kan forklare hvorfor.

Nyt om mad

Selv om forskere ikke kan finde en øget mængde listeriabakterier i vores madvarer, blev antallet af smittede fordoblet sidste år, set i forhold til 2008.

Den skadelige bakterie rammer typisk ældre, spædbørn, gravide og personer med et svækket immunforsvar.

Bakterien kan give alvorlige symptomer som blodforgiftning og meningitis, og hos gravide kan infektionen også sprede sig til fosteret. Dødeligheden er på 20-30 procent - og rammer især ældre med et svækket immunforsvar.

LÆS ARTIKEL

I 2009 led 97 af listeriainfektion, mens der året før var 51 tilfælde, viser tal fra Zoonosecentret i DTU Fødevareinstituttet.

Bakterier vokser på køleskabsvarer Listeriabakterier kan overføres til mennesker fra fødevarer og kan i modsætning til de fleste andre sygdomsfremkaldende bakterier vokse ved køleskabstemperatur.

De findes typisk i bløde oste, i kødpålæg samt i røget fisk.

En arbejdsgruppe med eksperter fra DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut har indtil videre forgæves forsøgt at finde årsagen til stigningen i listeriainfektioner.

LÆS ARTIKEL

»Det kan være svært at identificere smittekilderne til listeriainfektioner, fordi der går fra to dage op til to måneder, fra man er blevet smittet, til listeriainfektionen bryder ud«, forklarer seniorrådgiver Jens Kirk Andersen fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.

Ældres nye kostvaner er medskyldige
Forskerne har samlet og analyset kontrolprøver, men de viser, at antallet af prøver med for højt listeriaindhold er det samme som tidligere. EU har faste grænseværdier for, hvor mange listeriabakterier fødevarer må indeholde.

Fødevareinstituttets kostundersøgelser viser til gengæld, at ældres kostvaner har ændret sig gennem de sidste 5-10 år. De spiser flere bløde oste, mere røget fisk og kødpålæg, som er den slags spiseklare fødevarer, de fleste listeriainfektioner mistænkes for at stamme fra.

GUIDE

»Men de ældres ændrede madvaner kan ikke alene forklare stigningen i listeriatilfælde, og arbejdsgruppen har ikke kunne finde andre årsager ud fra de tilgængelige data. Der er derfor et stort behov for at få mere viden på området«, siger Jens Kirk Andersen.

Listeriatilfælde bliver færre i 2010

De foreløbige data fra 2010 tyder ikke på, at stigningen fra 2008 til 2009 fortsætter. Statens Serum Institut har indtil videre registreret 26 tilfælde i år, hvilket er på niveau med antallet af tilfælde i 2008

Et nyt fødevareforlig i Folketinget forsøger netop at sætte ind over for listeria.

Eksempelvis med udvikling af redskaber til egenkontrollen, så virksomhederne kan blive bedre til at undgå listeria i deres produkter.

LÆS ARTIKEL

Tilsvarende vil der blive gjort mere for at informere om listeria til de befolkningsgrupper, der er i risikogruppen for at få sygdommen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce