Alternativet til, at hver femte kalv dør er, at mælken bliver dyrere i supermarkedet.
Foto: HANSEN LARS

Alternativet til, at hver femte kalv dør er, at mælken bliver dyrere i supermarkedet.

Nyt om mad

Tusinder af kalve ofre for din billige mælk

Over 100.000 kalve dør hvert år, for at du kan få billig mælk. Der er ingen penge i at holde kalvene i live.

Nyt om mad

I alt dør hver femte kalv, fordi det ikke kan betale sig for landmanden at holde dem i live, skriver 24timer.

Hvert år bliver over 20.000 kalve skudt med en boltpistol umiddelbart efter at de er født. Det er måske den mindst uværdige løsning på et problem, som handler om priser på kalvekød, oksekød og mælk.

Sygdomme og dårlig pasning Resten af de over 100.000 kalve, der hvert år går til grunde, dør på grund af dårlig pasning, sygdomme og komplikationer i forbindelse med fødslen.

Alternativet er, at for eksempel mælken bliver dyrere. For skal landbruget opdrætte kalve med underskud, må det nødvendigvis øge prisen på de andre mælke- og kødprodukter, du køber i supermarkedet.

Levende kalve
Landbruget erkender problemet og har derfor netop sat gang i kampagnen ’Levende Kalve’, der skal sætte det dyreetiske i stedet for økonomi i fokus.

»Det er ikke fordi, det ikke kan lade sig gøre at holde kalvene i live, men man gør simpelthen ikke nok. Spredningen på kalvedødelighed taler for sig selv,« siger formand for Dansk Kvæg, Peder Philipp.

Den halve dødelighed

En rapport fra Danmarks Jordbrugsforskning viser, at der passes bedre på kalvene af kødkvæget. Her er dødeligheden nede på halvdelen af, hvad den er blandt malkekøers kalve.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Tysk valg: Målinger og sæder

Annonce