Supermarkeder såvel som private hjem smider årligt store mængder spiselig mad ud.
Foto: SARA GALBIATI (arkiv)

Supermarkeder såvel som private hjem smider årligt store mængder spiselig mad ud.

Nyt om mad

Ministerium har rodet i skraldespande: Vi smider hver 42 kilo spiselig mad ud årligt

Miljøstyrelsen lancerer kampagne, der skal motivere danskerne til at tænke over, hvad der kastes i skraldespanden.

Nyt om mad

Tidligere så sprøde tomater, der ligger rynkede i deres papkasse, bagerbrød, hvis fine skorpe nu giver sej modstand mellem tænderne, og agurker, der er faldet blødt sammen i enden.

Danskerne smider rask væk den slags madvarer direkte i skraldespanden.

SE OPSKRIFTERNE

Faktisk kaster en dansker, der bor i parcelhus, tæt på 42 kilo god og spiselig mad ud hvert eneste år – og vi skiller os især af med frugt, grøntsager og brød, der ellers kunne være spist.

Det viser en ny undersøgelse foretaget af Miljøministeriet, der har undersøgt, hvor meget mad vi kyler i affaldsspanden ved – bogstavelig talt – at rode rundt i skraldet fra 800 parcelhuse i fire kommuner.

Hver dansker smider samlet 76 kilo madaffald ud hvert år, og af den mængde kunne 42 kilo indtages uden fare for diverse dårligdomme. Derfor lancerer Miljøstyrelsen kampagnen ’Brug mere – spild mindre’, der skal motivere os til at tænke mere over, hvad vi kaster ud med skraldet. Madspild skal mindskes for miljøet skyld.



»Mad, der ryger i skraldespanden, som kunne været blevet spist, er direkte spild af ressourcer. Et godt billede på det er, at for at producere et kilo ost udleder man 10 kilo CO2, og man bruger næsten 3.500 liter vand for at producere et kilo ris«, siger Anne-Mette Lysemose Bendsen, der civilingeniør i Miljøstyrelsen, til DR Nyheder.

Parcelhusdanskeren er ellers blevet bedre til at mindske madspildet, viser rapporten også. I løbet af de sidste 30 år er den gennemsnitlige mængde skrald fra et parcelhus faldet fra 11,8 kg per uge i 1979 til 8,7 kg per uge i 2011.



Undersøgelsen af det madaffald, som kunne være blevet spist, er den første af sin art på landsplan. Miljøministeriet planlægger nu også at kortlægge madspildet i etageejendomme.

Bliv medlem af Politiken MADKLUB og få en lækker velkomstgave

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce