DELIKATESSER. Der skal ikke særlig meget til for at forvandle indholdet af en konservesdåse til lækkerier, demonstrerer Carsten Kyster her.
Foto: COLUMBUS LETH

DELIKATESSER. Der skal ikke særlig meget til for at forvandle indholdet af en konservesdåse til lækkerier, demonstrerer Carsten Kyster her.

Kysters opskrifter: Lav delikatesser ud af dåsemaden

Der står ikke meget respekt om dåsemad i Danmark. Det vil kokken Carsten Kyster gerne ændre.

Nyt om mad

Hvem har ikke dåser med tun, makrel i tomat og torskerogn på hylden som en buffer, hvis det skulle brænde på i hverdagen?

For man kan altid lige vende tun med noget salat, stege et par skiver torskerogn eller servere nogle makrelmadder med majo.

Men i forhold til Frankrig, Spanien og Italien har vi i Danmark ikke den store tradition for at putte de gode varer på dåse.

NYHEDSBREV Tilmeld dig MAD's nyhedsbrev og bliv opdateret på gastronomi, vin og gode tilbud hver torsdag

Under de sydligere himmelstrøg er de ret gode til gode til at skrue kvali-varer ned i dåser:

Her kan man svælge i de skønneste andelår/confit, gode hvide store asparges, syltede svampe af den gode slags, cassouletter, som vinder guldmedajler, og brændte pebre.

Discount og overlevelse
Der er en anden form for respekt for at konservere gode varer, som vi ikke rigtig kan prale med: Jaka bov og forloren skildpadde er vist nok kun noget, man spiser for at overleve en kanotur på Gudenåen.

Men vi er trods alt gode til at konservere noget fra havet ned på dåse, og det er fyldet på hav-dåserne, jeg har jeg prøvet at peppe lidt op, for de fortjener at få lidt respekt og blive brugt på nye måder.

Dåsemad er herhjemme blevet en discountlagervare, som vi bare plukker ned af hylden uden at tænke særligt over, hvad de kan, og hvad man egentlig vil med dem.

Thaier smugler makrel
Måske er det også derfor, at vi bruger dem meget traditionelt og ikke flipper ud og nytænker dåsens indhold.

For selv om makrellen ser super dejlig ud, så finder makrel i tomat sig næsten altid til rette på en rugbrøds- eller franskbrødsmad med majonnaise.

Men den kan meget mere. Det gik op for mig, da jeg opdagede, at folk fra Thailand, som bor i Danmark, nærmest smugler makrel i tomat ud i posevis, når de rejser hjem.

Det undrede mig, at de tager dåserne med ud til et land, som bugner af skønne råvarer.

En ægte delikatesse

Det gav først mening, da jeg fandt ud af, at de bruger dåsen til noget helt andet:

De vender makrel i tomat i en klassisk thaisalat med citrongræs, chili, mynte og lime til en overdreven skøn salat – take that! Så stikker makrellen af og får et helt ny liv som en ægte delikatesse.

Samme kærlighed synes jeg, at de andre danske dåser fortjener – og når jeg nu var i gang, blev det også til en pudsig ananasis fra dåse.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce