Rendang. En både nem og eksotisk indonesisk ret med masser af smag. Opskriften er fra James Olivers nye spare-kogebog.
Foto: PR

Rendang. En både nem og eksotisk indonesisk ret med masser af smag. Opskriften er fra James Olivers nye spare-kogebog.

Anmeldelse: Lav sparemad med Jamie Oliver

Den nye kogebog er et glædeligt gensyn med Jamie, som vi kender ham

Nyt om mad

At tage den nye kogebog af James Oliver i hånden er som at modtage besøg af en god, gammel bekendt. Gensynsglæden er enorm.

Men den er også iblandet en vis forventning til, hvad nyt vennen bringer til huse.

I ’Spar med Jamie’ vender Oliver tilbage med en kogebog præget af den økonomiske krise og tendensen til, at vi skal overforbruget og madspildet til livs. Tanken er smuk, og bogen gennemført brugbar. Men opskrifterne langtfra originale.

James Oliver er i disse år her og der og alle vegne. Han vil forbedre skolebørnenes mad, han vil have samfundets udskudte i arbejde, han vil, at vi alle sammen skal spise sundere, komme overvægten til livs og samtidig – og det er vigtigt – spise spændende og varieret livet igennem.

Og nu, som sidste skud på stammen, vil han lære os at undgå det enorme madspild, der præger vores kultur.

Madspild er ikke noget nyt fænomen. Danskboende Selina Juul, som du kan læse om på side 8 i dette nummer af Spis&Bo, fik forleden Nordisk Råds pris for sin kampagne mod netop madspild.

I Danmark anslås det således, at 303.000 ton spiselige fødevarer hvert år kasseres i fødevaresektoren, og fra danske husholdninger kasseres 237.000 ton – altså et anslået årligt madspild på i alt 540.000 ton.

Madspild koster danske husholdninger 16 milliarder kroner om året.

Så det er ikke så lidt, vi hver især kan spare ved også at tage James Oliver ved hånden, når vi planlægger vore indkøb eller begynder vores madlavning.

Hans idé er enkel: Det gælder om at se sig godt for, når man køber ind.

Gå efter tilbuddene, skriver han. Køb stort ind, og frys ned.

Læg mærke til, hvornår supermarkedet sætter prisen ned, fordi udløbsdatoen nærmer sig, gå på torvet lige før lukketid, så falder priserne som regel, køb uregelmæssige kødstykker, der bare skal tilberedes lidt længere frem for det bevidstløse køb af en kotelet eller en bøf.

Olivers bog er altså fuld af gode råd. Men ligesom når ’den gamle ven’ kommer på besøg, så genkender man også en stor del af James Olivers historier og opskrifter.

Når det er sagt, fremmer gentagelsen ofte forståelsen, og det er altid godt lige at blive mindet om det vedvarende i kogekunsten. Genbrug er jo langtfra at foragte. Det minder Jamie Olivers seneste kogebog os også om.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce