Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Ingers æbletrifli

Gem til liste
Foto: Anders Schønnemann.

Foto: Anders Schønnemann.

Test: Ingers æbletrifli

fakta

4 personer

4-6 dl æblekompot (se opskrift)
4 dl triflicreme (se opskrift)
12-16 makroner
1 dl sherr
2 dl piskefløde

Æblekompot
4 danske æbler, ingridmarie eller belle de boskoop
1/2 vaniljestang
1/2 usprøjtet citron
40 g sukker
2-3 spsk. vand

Creme
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
1 spsk. maizena
2 1/2 dl sødmælk

Inger, 84 år

Oldemor, mormor og mor. Har boet i huset siden 1945, hvor hendes mand købte huset.

Inger har valgt æbletrifli, som får hende til at tænke tilbage på sin barndom på Fyn, og fordi hendes mand satte stor pris på den, og hun ved, at børn, børnebørn og oldebørn stadig gør det.

Sådan gør du

Æblekompot
Skær æbler, og skær dem i kvarter, frigør for kernehus.

Skær æblerne ud i grove tern, og kom dem op i en gryde.

Tilsæt sukker, saft og fintrevet skal fra citron samt vand.

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom begge dele op til æblerne.

Kog æblerne under låg i ca. 5-7 min., så de falder sammen og kompotterer.

Sørg for, at de ikke koger for længe, så der stadig er bid i æblestykkerne.

Tag gryden af varmen, og køl æblekompotten ned.

Creme
Kom alle ingredienserne op i en tykbundet gryde, og rør godt sammen.

Sæt gryden på komfuret, og varm op under grundigt piskning.

Lad cremen koge igennem 2-3 min., indtil den tykner og bliver helt glat og blød.

Tag gryden af varmen, og kom cremen over i en lille skål, sæt cremen på køl, og lad den køle helt ned.

Trifli
Kom en hel makron i bunden af et lille glas, stænk den med lidt sherry.

Kom en skefuld æblekompot i glasset og herefter lidt creme.

Gentag dette, indtil der ikke er mere kompot og creme tilbage.

Slut af med let pisket fløde på toppen og lidt knust makron. Lad triflien stå ½-1 time i køleskabet, inden den serveres, så den lige ’sætter’ sig.

Triflien kan sagtens laves med andre frugter eller bær. F.eks. stikkelsbær, blommer, brombær og kvæder.

Denne artikel er en del af opskriftserien "Livretter i fire generationer"
Se flere opskrifter her:

Ingas pizza

Caspars culotte

Annes frikadeller

PolitikenPlus
  • SMAGFØRST vinsmagning Prøv en vinsmagning hos SMAGFØRST i Aarhus og test dine smagsløg og duftsanser. Vi udforsker den spanske vinverden.

    Pluspris 250 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
  • Madrid-kassen, 12 flasker I Madrid laver de også vin med toppoint. Vi tilbyder nu en smagekasse med hele 5 forskellige røde og hvide vine fra et af de hotteste spanske distrikter netop. Alle vinene får 91-95 point hos Penin.

    Pluspris 1.875 kr. Alm. pris 2.210 kr. Køb
  • Skære-/ - smørebræt Gejst Transmission bordskåner / smørebræt / skærebræt er inspireret af gear, akseler og tandhjul.

    Pluspris 272 kr. Alm. pris 320 kr. Køb
  • Espressokande, 3 kops Espressokande fra Italien

    Pluspris 195 kr. Alm. pris 230 kr. Køb
  • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

    Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb