Annonce
Annonce
Opskrifter

Ingers æbletrifli

Gem til liste
Foto: Anders Schønnemann.

Foto: Anders Schønnemann.

Test: Ingers æbletrifli

fakta

4 personer

4-6 dl æblekompot (se opskrift)
4 dl triflicreme (se opskrift)
12-16 makroner
1 dl sherr
2 dl piskefløde

Æblekompot
4 danske æbler, ingridmarie eller belle de boskoop
1/2 vaniljestang
1/2 usprøjtet citron
40 g sukker
2-3 spsk. vand

Creme
2 æggeblommer
3 spsk. sukker
1 spsk. maizena
2 1/2 dl sødmælk

Inger, 84 år

Oldemor, mormor og mor. Har boet i huset siden 1945, hvor hendes mand købte huset.

Inger har valgt æbletrifli, som får hende til at tænke tilbage på sin barndom på Fyn, og fordi hendes mand satte stor pris på den, og hun ved, at børn, børnebørn og oldebørn stadig gør det.

Sådan gør du

Æblekompot
Skær æbler, og skær dem i kvarter, frigør for kernehus.

Skær æblerne ud i grove tern, og kom dem op i en gryde.

Tilsæt sukker, saft og fintrevet skal fra citron samt vand.

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom begge dele op til æblerne.

Kog æblerne under låg i ca. 5-7 min., så de falder sammen og kompotterer.

Sørg for, at de ikke koger for længe, så der stadig er bid i æblestykkerne.

Tag gryden af varmen, og køl æblekompotten ned.

Creme
Kom alle ingredienserne op i en tykbundet gryde, og rør godt sammen.

Sæt gryden på komfuret, og varm op under grundigt piskning.

Lad cremen koge igennem 2-3 min., indtil den tykner og bliver helt glat og blød.

Tag gryden af varmen, og kom cremen over i en lille skål, sæt cremen på køl, og lad den køle helt ned.

Trifli
Kom en hel makron i bunden af et lille glas, stænk den med lidt sherry.

Kom en skefuld æblekompot i glasset og herefter lidt creme.

Gentag dette, indtil der ikke er mere kompot og creme tilbage.

Slut af med let pisket fløde på toppen og lidt knust makron. Lad triflien stå ½-1 time i køleskabet, inden den serveres, så den lige ’sætter’ sig.

Triflien kan sagtens laves med andre frugter eller bær. F.eks. stikkelsbær, blommer, brombær og kvæder.

Denne artikel er en del af opskriftserien "Livretter i fire generationer"
Se flere opskrifter her:

Ingas pizza

Caspars culotte

Annes frikadeller

PolitikenPlus
  • Kød fra Dyssegaarden Dyssegaardens frilandsgrise ? køb en halv gris - finparteret. Køb pakken hos Plus, print kvitteringen og afhent pakken hos Dyssegaarden i Roskilde.

    Pluspris 2.199 kr. Alm. pris 2.585 kr. Køb
  • Økologisk grydebrød Økologisk grydebrød. Stenkværnet på Mejnerts Mølle på gammeldags manér og indeholder derved alle de naturlige næringstoffer, som naturen har tilføjet. Kasse med 6 x 850 gram.

    Pluspris 174 kr. Alm. pris 205 kr. Køb
  • Middelhavskassen, 12 fl. Saftig, krydret vin ? sjælden drue der nu giver kvalitetsvin ? en af verdens bedste vinmagere. Lyder det som opskriften på en god vinkasse?

    Pluspris 1.295 kr. Alm. pris 1.520 kr. Køb
  • Italiensk Vinfestival Er der noget, der kan få sindene i kog i Italien er det mad og vin, helst begge dele på samme tid.

    Pluspris fra 150 kr. Alm. pris fra 175 kr. Køb
  • Domaine Bressy Masson 12 fl. Domaine Bressy Masson er en af ATOMWINEs bestsellere, og det er ikke uden grund. Det er et meget velrenommeret hus i Rasteau, og vinene er essensen af alt det, man forbinder med det sydlige Rhône.

    Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.483 kr. Køb