Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Andesauce

Gem til liste

Test: Andesauce

Francis Cardenau anbefaler to typer af andesauce til juleaften – hver med sine karakteristika.

Skab eventuelt begge for at sammenligne.

I den følgende opskrift benyttes halvdelen af vores fond til en portvinssauce, den anden til en gastrik, fransk for ’smagsforstærker’, som er lidt sødere:

Sådan gør du

Portvinssauce
Hæld hen ved 3 dl portvin i en gryde (her kan en billig portvin fra supermarkedet sagtens benyttes), og lad det reducere, det vil sige koge ind ved svag varme, til man er nede på cirka halvdelen.

Tilsæt 3 dl fond (mængden skal svare til den mængde portvin, man begyndte med). Lad det reducere ved svag varme.

SE OPSKRIFTOpskrift på fond og base

Nu kan man bruge jævner efter behov.

Sørg for ikke blot at blande mel og smør og tilsætte det direkte i gryden, da det vil efterlade melsmag.

Lad jævningen koge ind på sit eget blus, inden det tilsættes. Brug alternativt brun Maizena-jævner.

Francis Cardenau bruger aldrig jævner, men opnår den endelige sauce udelukkende ved reduktion. Han anbefaler dog også en anden god mulighed: at tilsætte 1/2 dl cremefraiche for at få en kraftigere sauce.

Herfra reduceres indtil ønsket smag. Smag til med salt, peber og eventuelt citrondråber.

Gastrik
Hæld to spiseskefulde almindelig hvid sukker (med fyldig top) i en gryde.

Lad det karamellisere, det vil sige brune, ved meget svag varme.

Herefter kan man eksperimentere med at tilføje enebærblade, timian, nelliker, kanel eller vanilje, men i dette tilfælde tilsætter vi intet.

Tilsæt 1/2 dl rødvinseddike og lad det koge kraftigt ned i størrelse (til stort set en bundsjat). Ellers vil den kraftige eddikesyre overtage smagen.

Tilsæt 3 dl fond (hvad der svarer til den anden halvdel af vores fond). Lad det reducere i 20-25 minutter ved svag varme. Herefter kan man tilsætte jævner. Francis Cardenau foretrækker dog 1/2 dl cremefraiche for at opnå kraftigere konsistens.

Si saucen, hvis der er tilføjet krydderier eller urter. Ellers lad den reducere og smag til med salt, peber og citrondråber.

PolitikenPlus
  • Kop Fika kollektionen består af håndlavet porcelæn. Er en hyldest til den skandinaviske livsstil - til de hyggelige delte øjeblikke ? sammen med - og af verdens lykkeligste folk, folket af hygge.

    Pluspris 169 kr. Alm. pris 200 kr. Køb
  • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

    Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
  • Kværn Den solide krydderikværn knuser krydderier meget let. Er lavet af rene naturmaterialer og har 25 års støbejerns garanti.

    Pluspris 339 kr. Alm. pris 399 kr. Køb
  • Rosé-kassen, 12 flasker Med Bartolo-rosékassen får du 12 flasker ukompliceret rosévin som bare smager godt.

    Pluspris 860 kr. Alm. pris 1.010 kr. Køb
  • Knive Fire forskellige køkkenredskaber med skafter i flotte forårsfarver. Knivene er fra franske Opinel, og æsken indeholder knive med bøgetræsskaft i farver. Vælg mellem grønne eller rosa nuancer.

    Pluspris 319 kr. Alm. pris 398 kr. Køb