Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Andesauce

Gem til liste

Test: Andesauce

Francis Cardenau anbefaler to typer af andesauce til juleaften – hver med sine karakteristika.

Skab eventuelt begge for at sammenligne.

I den følgende opskrift benyttes halvdelen af vores fond til en portvinssauce, den anden til en gastrik, fransk for ’smagsforstærker’, som er lidt sødere:

Sådan gør du

Portvinssauce
Hæld hen ved 3 dl portvin i en gryde (her kan en billig portvin fra supermarkedet sagtens benyttes), og lad det reducere, det vil sige koge ind ved svag varme, til man er nede på cirka halvdelen.

Tilsæt 3 dl fond (mængden skal svare til den mængde portvin, man begyndte med). Lad det reducere ved svag varme.

SE OPSKRIFTOpskrift på fond og base

Nu kan man bruge jævner efter behov.

Sørg for ikke blot at blande mel og smør og tilsætte det direkte i gryden, da det vil efterlade melsmag.

Lad jævningen koge ind på sit eget blus, inden det tilsættes. Brug alternativt brun Maizena-jævner.

Francis Cardenau bruger aldrig jævner, men opnår den endelige sauce udelukkende ved reduktion. Han anbefaler dog også en anden god mulighed: at tilsætte 1/2 dl cremefraiche for at få en kraftigere sauce.

Herfra reduceres indtil ønsket smag. Smag til med salt, peber og eventuelt citrondråber.

Gastrik
Hæld to spiseskefulde almindelig hvid sukker (med fyldig top) i en gryde.

Lad det karamellisere, det vil sige brune, ved meget svag varme.

Herefter kan man eksperimentere med at tilføje enebærblade, timian, nelliker, kanel eller vanilje, men i dette tilfælde tilsætter vi intet.

Tilsæt 1/2 dl rødvinseddike og lad det koge kraftigt ned i størrelse (til stort set en bundsjat). Ellers vil den kraftige eddikesyre overtage smagen.

Tilsæt 3 dl fond (hvad der svarer til den anden halvdel af vores fond). Lad det reducere i 20-25 minutter ved svag varme. Herefter kan man tilsætte jævner. Francis Cardenau foretrækker dog 1/2 dl cremefraiche for at opnå kraftigere konsistens.

Si saucen, hvis der er tilføjet krydderier eller urter. Ellers lad den reducere og smag til med salt, peber og citrondråber.

PolitikenPlus
  • Loire-dalen, 12 flasker Rosforth & Rosforth er pionerer indenfor import af vine fra den 1000 kilometer lange Loire-dals mange forskellige vinområder. Prøv 6 forskellige vine fra forskellige områder i Loire-dalen.

    Pluspris 1.326 kr. Alm. pris 1.560 kr. Køb
  • Håndsæbe Flot og stilfuld glasflaske med 500 ml flydende håndsæbe fra populære Savon de Marseille. Fri for parabener og kunstig parfume. Den skønne, milde duft kommer fra naturlige olier.

    Pluspris 129 kr. Alm. pris 159 kr. Køb
  • Espressokande, 9 kops Espressokande fra Italien

    Pluspris 269 kr. Alm. pris 325 kr. Køb
  • Mælkekande Mælkekande tekst på siden er en del Keith Brymer Jones´ "Word" serie, som har været en bestseller i både England og NYC i flere år. Form og funktion kombineres for at skabe moderne keramik.

    Pluspris 119 kr. Alm. pris 139 kr. Køb
  • Forstå vinene fra den nye verden Oplev nogle af de vinområder der anses for at være de mest betydningsfulde i verden på nærmere hold.

    Pluspris 395 kr. Alm. pris 550 kr. Køb