Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Andesauce

Gem til liste

Test: Andesauce

Francis Cardenau anbefaler to typer af andesauce til juleaften – hver med sine karakteristika.

Skab eventuelt begge for at sammenligne.

I den følgende opskrift benyttes halvdelen af vores fond til en portvinssauce, den anden til en gastrik, fransk for ’smagsforstærker’, som er lidt sødere:

Sådan gør du

Portvinssauce
Hæld hen ved 3 dl portvin i en gryde (her kan en billig portvin fra supermarkedet sagtens benyttes), og lad det reducere, det vil sige koge ind ved svag varme, til man er nede på cirka halvdelen.

Tilsæt 3 dl fond (mængden skal svare til den mængde portvin, man begyndte med). Lad det reducere ved svag varme.

SE OPSKRIFTOpskrift på fond og base

Nu kan man bruge jævner efter behov.

Sørg for ikke blot at blande mel og smør og tilsætte det direkte i gryden, da det vil efterlade melsmag.

Lad jævningen koge ind på sit eget blus, inden det tilsættes. Brug alternativt brun Maizena-jævner.

Francis Cardenau bruger aldrig jævner, men opnår den endelige sauce udelukkende ved reduktion. Han anbefaler dog også en anden god mulighed: at tilsætte 1/2 dl cremefraiche for at få en kraftigere sauce.

Herfra reduceres indtil ønsket smag. Smag til med salt, peber og eventuelt citrondråber.

Gastrik
Hæld to spiseskefulde almindelig hvid sukker (med fyldig top) i en gryde.

Lad det karamellisere, det vil sige brune, ved meget svag varme.

Herefter kan man eksperimentere med at tilføje enebærblade, timian, nelliker, kanel eller vanilje, men i dette tilfælde tilsætter vi intet.

Tilsæt 1/2 dl rødvinseddike og lad det koge kraftigt ned i størrelse (til stort set en bundsjat). Ellers vil den kraftige eddikesyre overtage smagen.

Tilsæt 3 dl fond (hvad der svarer til den anden halvdel af vores fond). Lad det reducere i 20-25 minutter ved svag varme. Herefter kan man tilsætte jævner. Francis Cardenau foretrækker dog 1/2 dl cremefraiche for at opnå kraftigere konsistens.

Si saucen, hvis der er tilføjet krydderier eller urter. Ellers lad den reducere og smag til med salt, peber og citrondråber.

PolitikenPlus
  • 3-lags kage bagesæt Sæt til at bage flotte og professionelt udseende kager i 3-lag.

    Pluspris 219 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
  • Pizza- og bagespatel Ultra tynd og fleksibel spatel i rustfrit stål. Kanten er skåret skrå så det er nemt at føre det ene hjørne under pizza, kage og tærter.

    Pluspris 169 kr. Alm. pris 199 kr. Køb
  • Grødkoger Verdens letteste grød? Fyld gryn og vand i skålen og sæt den i mikroovnen. Perfekt til havregrød, risengrød og ris a la mande. Kan også bruges til at koge ris, pastaskruer og kerner i.

    Pluspris 295 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
  • Pakke med specialiteter Masser af udfordring og sjov for både børn og voksne ? også fin som gave til kageentusiaster

    Pluspris 374 kr. Alm. pris 440 kr. Køb
  • Kedel til slow-kaffe Kedlen bruges til ophældning af vand i filtre med kaffe og slow kaffe. Kanden har en svanehals, der giver dig fuld kontrol over dit vand flow, som er meget vigtigt, når du brygger slow coffe

    Pluspris 559 kr. Alm. pris 699 kr. Køb