Annonce
Annonce
Opskrifter

Andesauce

Gem til liste

Test: Andesauce

Francis Cardenau anbefaler to typer af andesauce til juleaften – hver med sine karakteristika.

Skab eventuelt begge for at sammenligne.

I den følgende opskrift benyttes halvdelen af vores fond til en portvinssauce, den anden til en gastrik, fransk for ’smagsforstærker’, som er lidt sødere:

Sådan gør du

Portvinssauce
Hæld hen ved 3 dl portvin i en gryde (her kan en billig portvin fra supermarkedet sagtens benyttes), og lad det reducere, det vil sige koge ind ved svag varme, til man er nede på cirka halvdelen.

Tilsæt 3 dl fond (mængden skal svare til den mængde portvin, man begyndte med). Lad det reducere ved svag varme.

SE OPSKRIFTOpskrift på fond og base

Nu kan man bruge jævner efter behov.

Sørg for ikke blot at blande mel og smør og tilsætte det direkte i gryden, da det vil efterlade melsmag.

Lad jævningen koge ind på sit eget blus, inden det tilsættes. Brug alternativt brun Maizena-jævner.

Francis Cardenau bruger aldrig jævner, men opnår den endelige sauce udelukkende ved reduktion. Han anbefaler dog også en anden god mulighed: at tilsætte 1/2 dl cremefraiche for at få en kraftigere sauce.

Herfra reduceres indtil ønsket smag. Smag til med salt, peber og eventuelt citrondråber.

Gastrik
Hæld to spiseskefulde almindelig hvid sukker (med fyldig top) i en gryde.

Lad det karamellisere, det vil sige brune, ved meget svag varme.

Herefter kan man eksperimentere med at tilføje enebærblade, timian, nelliker, kanel eller vanilje, men i dette tilfælde tilsætter vi intet.

Tilsæt 1/2 dl rødvinseddike og lad det koge kraftigt ned i størrelse (til stort set en bundsjat). Ellers vil den kraftige eddikesyre overtage smagen.

Tilsæt 3 dl fond (hvad der svarer til den anden halvdel af vores fond). Lad det reducere i 20-25 minutter ved svag varme. Herefter kan man tilsætte jævner. Francis Cardenau foretrækker dog 1/2 dl cremefraiche for at opnå kraftigere konsistens.

Si saucen, hvis der er tilføjet krydderier eller urter. Ellers lad den reducere og smag til med salt, peber og citrondråber.

PolitikenPlus
  • Super Toscaner-kassen 6 fl. Luksus-smagekasse fra Toscana, 6 flasker. Chianti Classico, Super Toscaner og Bolgheri i top-klassen fra familien Landinis marker i Greve in Chianti og fra Bolgheri ved Toscanas Middelhavskyst.

    Pluspris 1.198 kr. Alm. pris 1.409 kr. Køb
  • Påskeæg, 3 stk. Pakke med 3 stk. påskeæg fra Woodshade. Vælg imellem pakken med cognac, mocca og lakrids eller pakken med pistacie, nougat og marcipan. Hvert æg er på 30 gram ren økologisk chokolade.

    Pluspris 55 kr. Alm. pris 65 kr. Køb
  • 100 points vinmiddag Topflasker med 100 points-vin og fire retters luksusmenu Spanske Alto Moncayo 2009 er aftenens store stjerne ved Valuewines vinmiddag i restaurant 8Tallet i Ørestaden med smagning af 9 vine.

    Pluspris 1.175 kr. Alm. pris 1.600 kr. Køb
  • Filetkniv Filetkniv ´ Little fish ` er designet af kokkene Nikolaj Kirk og Mikkel Maarbjerg.

    Pluspris 499 kr. Alm. pris 599 kr. Køb
  • Økologisk perlespelt Økologisk perlespelt. Stenkværnet på Mejnerts Mølle på gammeldags manér og indeholder derved alle de naturlige næringstoffer, som naturen har tilføjet. Kasse med 6 x 500 gram.

    Pluspris 174 kr. Alm. pris 205 kr. Køb