Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Andesauce

Gem til liste

Test: Andesauce

Francis Cardenau anbefaler to typer af andesauce til juleaften – hver med sine karakteristika.

Skab eventuelt begge for at sammenligne.

I den følgende opskrift benyttes halvdelen af vores fond til en portvinssauce, den anden til en gastrik, fransk for ’smagsforstærker’, som er lidt sødere:

Sådan gør du

Portvinssauce
Hæld hen ved 3 dl portvin i en gryde (her kan en billig portvin fra supermarkedet sagtens benyttes), og lad det reducere, det vil sige koge ind ved svag varme, til man er nede på cirka halvdelen.

Tilsæt 3 dl fond (mængden skal svare til den mængde portvin, man begyndte med). Lad det reducere ved svag varme.

SE OPSKRIFTOpskrift på fond og base

Nu kan man bruge jævner efter behov.

Sørg for ikke blot at blande mel og smør og tilsætte det direkte i gryden, da det vil efterlade melsmag.

Lad jævningen koge ind på sit eget blus, inden det tilsættes. Brug alternativt brun Maizena-jævner.

Francis Cardenau bruger aldrig jævner, men opnår den endelige sauce udelukkende ved reduktion. Han anbefaler dog også en anden god mulighed: at tilsætte 1/2 dl cremefraiche for at få en kraftigere sauce.

Herfra reduceres indtil ønsket smag. Smag til med salt, peber og eventuelt citrondråber.

Gastrik
Hæld to spiseskefulde almindelig hvid sukker (med fyldig top) i en gryde.

Lad det karamellisere, det vil sige brune, ved meget svag varme.

Herefter kan man eksperimentere med at tilføje enebærblade, timian, nelliker, kanel eller vanilje, men i dette tilfælde tilsætter vi intet.

Tilsæt 1/2 dl rødvinseddike og lad det koge kraftigt ned i størrelse (til stort set en bundsjat). Ellers vil den kraftige eddikesyre overtage smagen.

Tilsæt 3 dl fond (hvad der svarer til den anden halvdel af vores fond). Lad det reducere i 20-25 minutter ved svag varme. Herefter kan man tilsætte jævner. Francis Cardenau foretrækker dog 1/2 dl cremefraiche for at opnå kraftigere konsistens.

Si saucen, hvis der er tilføjet krydderier eller urter. Ellers lad den reducere og smag til med salt, peber og citrondråber.

PolitikenPlus
  • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

    Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
  • Kød fra Dyssegaarden Pakken består af kød fra Dyssegaardens egne frilandsgrise, frilandskyllinger samt lam eller okser.<br>Køb pakken hos Plus, print kvitteringen og afhent pakken hos Dyssegaarden i Roskilde.

    Pluspris 1.264 kr. Alm. pris 1.487 kr. Køb
  • Bartolo-kassen, 24 flasker 24 flasker saftig spansk landvin med masser af vin for pengene.

    Pluspris 1.560 kr. Alm. pris 1.839 kr. Køb
  • Pastamaskine Pastamaskine de luxe, som giver dig mulighed for at lave 6 forskellige typer pasta, uden at du skal købe ekstra udstyr - det hele følger nemlig med.

    Pluspris 999 kr. Alm. pris 1.199 kr. Køb
  • Køkkenrulleholder Gejst transmission køkkenrulleholder, som er inspireret af gear, akseler og tandhjul.

    Pluspris 335 kr. Alm. pris 395 kr. Køb