Foto: Anne-Li Engström

Foto: Anne-Li Engström

Opskrifter

Rugbrød med surdej

Opskrifter

Her kommer så et oldschool rugbrød med surdej, uden frø og krydring, bare med rug.

Hvis man vil, kan noget af rugmelet erstattes af hvede, for eksempel den utroligt velsmagende urhvede Ølandshvede. Faktisk kan al den knækkede rug erstattes af knækket hvede, hvilket giver et mildere 'rugbrød'.

Første dag, sådan gør du: Rør salt, surdej og honning jævnt med lidt af vandet. Rør resten i og stil det lunt i en skål med et viskestykke over. Hvor længe afhænger af, hvor aktiv surdejen er, men det skal være klart i live, let boblende og hævet op, når det er klar. Som regel er natten over godt, måske er 6 timer nok. Næste dag:

Rør øl og kerner sammen med dejen, og lad det hæve i 5-8 timer. Tag surdej fra til næste bagning. Fordel så dejen i 2 rugbrødsforme, foret med bagepapir. Det er vigtigt for det færdige brød, at man gør sig umage med at få en jævn og glat overflade. Brug en dejskraber dyppet i vand. Lad brødene efterhæve i 3-4 timer. Prik overfladen dybt med en strikkepind eller lille træpind mindst 20 steder, og bag brødene ved 200 grader i lidt over en time. Ved at prikke brødene danner man små skorstene, som dampen fra brødet kan slippe ud ad. Dampen vil ellers få skorpen til at lette som et låg, og det gør brødet helt umuligt at skære. Pak brødene ind i meget fugtige - for ikke at sige våde - viskestykker, når de kommer ud af ovnen. Når de er kølet af, proppes både viskestykker og brød i plastikposer, hvor de ligger til næste dag. Så er brødene meget, meget nemmere at skære. Uden surdej i huset rører man groft rugmel, cirka 200 g, sammen med en tsk. honning, en halv tsk. groft salt, en spsk. økologisk yoghurt og vand nok, til det bliver som en tyk grød. Lad det stå i en skål på køkkenbordet dækket af et viskestykke i 3-4 dage, til det dufter syrligt og bobler fint. Vej surdejen, og gem resten til en anden gang.Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce