Hjemmelavet. Det koster ca. 10 kroner i ingredienser at bage 3 lækre brød, der kan konkurrere med gourmetbageren.

Hjemmelavet. Det koster ca. 10 kroner i ingredienser at bage 3 lækre brød, der kan konkurrere med gourmetbageren.

Bag det perfekte 'surdejsbrød' - uden surdej

Med et simpelt trick kan du få smagen af surdejsbrød uden at skulle passe en surdej.

Opskrifter

Som udgangspunkt synes jeg ideen om surdej er god. Jeg kan godt lide tanken om at starte noget op fra bunden og forsøge at holde det i live.

Det er bare ikke helt så let som det lyder. Alt for mange gange er det sket, at surdejen er blevet for sur, rådden eller ligefrem er eksploderet i køkkenet. Og tit er mit brød kommet ud som en flad, klæg masse uden skyggen af de eftertragtede store lufthuller.

Så hvad gør man så? Brug kærnemælk i stedet, rådede min veninde, der iøvrigt har brugt hele sin barsel på at udvikle nedenstående brødopskrift, som giver et brød, der smager så godt, at flere tror det er købt hos en dyr gourmet-bager. Smagen er meget lig et ægte surdejsbrød men en hel del nemmere.

Dej:

  • 1 dl kærnemælk
  • 10 g gær
  • 5 dl vand.
  • 15 g salt
  • 450 g økologisk hvedemel af god kvalitet
  • 150 g groft mel, f.eks. spelt, rugmel og ølandshvedemel (jeg bruger en blanding af forskellige typer)

Udstyr:

  • En røremaskine - har du ikke en røremaskine kan du ælte dejen med en grydeske, evt. i intervaller. Det er dog svært at få den helt samme effekt uden maskinen.
  • En bageskraber/spatel
  • Bagesten (evt. bageplade)

Sådan gør du:

Opløs gæren i kærnemælken. Tilsæt vand og kom mel og salt i røreskålen.

LÆS OGSÅ:

Rør dejen ved lav hastighed på en røremaskine til den samler sig. Kør op på så hurtig en hastighed, som maskinen man klare. Lad den køre, til dejen slipper skålen – det kan tage op til 20 min, men det er ventetiden værd. Tjek om dejen er æltet nok ved at trække et stykke op. Kan du strække dejen ud, så den bliver papirtynd uden at gå i stykker, er dejen færdigæltet. Dette er den såkaldte glutentest.

Kom dejen på køl, og lad den hæve. Optimalt et døgn, men natten over kan også gøre det.

Kom en bageplade med bagesten i ovnen og varm op på maksimal varme. Har du ikke en bagesten, kan en bageplade også gøre det. Tag forsigtigt dejen ud på et melet bord. Del den i tre-fire dele ved at hakke den over med en bageskraber. Form dejstykkerne til brød ved at skubbe dejen ind under sig selv med en bageskraber. Brug mel mens du gør det, så dejen ikke hænger i.

Når ovnen og bagestenen er varm, skruer du ned til 250 grader. Skub brødene direkte ind på bagestenen med en bagespade og bag brødene i 10 min. Skru herefter ned til 220 grader og bag i ca. 15-18 minutter, til de er pænt brune og lyder hule, når du banker bagpå.

Tag brødet ud af ovnen, og lad det køle af på en rist. Når det er afkølet er det klar til at blive spist.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce