Al den tunge flæskemad har det utrolig godt med linsernes pebrede, nødde-agtige smag – for ikke at tale om timianen, hvid-løgene, den friske persille, æble-eddiken og senneppen, som også er grisens gode og mindre fede venner.
Foto: Chris Tonnesen

Al den tunge flæskemad har det utrolig godt med linsernes pebrede, nødde-agtige smag – for ikke at tale om timianen, hvid-løgene, den friske persille, æble-eddiken og senneppen, som også er grisens gode og mindre fede venner.

Opskrifter

Svineskank med linser, timian, hvidløg og persille

Opskrifter

Få ting bliver så møre som svineskanke,

og skankene er spækket med svær

(som man siger), så der er basis for langt flere sprøde flæskesvær. I Frankrig serverer man gerne jarret de porc aux lentilles,

svineskank med grønne linser, og det

gør jeg også gerne.

Til 4 personer

2 svineskanke

4 laurbærblade

1 bundt timian

1 bundt persillestilke

2 løg

4 nelliker

400 g grønne linser (gerne fra Le Puy)

2 fed hvidløg

2 gulerødder

2 stilke bladselleri

olivenolie

vand

masser af hakket persille

2 spsk. æbleeddike

1-2 spsk. dijonsennep

din bedste olivenolie

grov sennep til servering

1. Rids skankene på kryds og tværs. Kom skankene i en stor gryde med vand, bring i kog, og kog i 10 minutter. Kasser vandet, dæk skankene med friskt vand, tilsæt 1 spsk. salt, og bring i kog.

2. Bind to krydderurtebuketter af timian, laurbærblade og persillestilke, og kom den ene ned i gryden til skankene. Pil det ene løg, stik nellikerne i det, og dump det forsigtigt ned i gryden til skankene. Lad skankene koge sagte under låg i 1 1/2 time.

3. Fisk dem forsigtigt op, og læg dem i et ovnfast fad. Drys med salt, og gnid det ind mellem sværene. Hæld ca. 4 dl af suppen fra gryden ned i fadet til skankene – gem resten i gryden.

4. Steg skankene i ovnen ved 160 grader i ca. 1 time. Skru så op til 240 grader, og giv dem 15-20 minutter, til sværene bliver sprøde og gyldne. Tilbered linserne, mens skankene er i ovnen – gå i gang, når de har været i ovnen i ca. 20-30 minutter.

5. Skyl linserne, og lad dem dryppe af i et dørslag. Hak det andet løg og hvidløgene, og skær gulerødder og bladselleri i mindre stykker. Varm olivenolie op i en ny gryde, og sauter alle grøntsagerne i et par minutter. Tilsæt linserne, og sauter dem med grøntsagerne i 1 minut. Tilsæt nu ca. 1,2 liter suppe fra skankegryden samt den anden krydderurtebuket. Lad linserne simre i ca. 50 minutter uden låg, til linserne er godt møre og jævnet lidt ud i væsken – hvis retten ser ud til at koge tør undervejs, tilsættes lidt mere suppe.

6. Fisk krydderurtebuketten op af linserne, og kasser den. Smag linserne til med salt, peber, æbleeddike og 1-2 spsk. dijonsennep. Rør så masser af hakket persille i linserne, og anret dem på et stort dybt fad. Dryp gavmildt med din bedste olivenolie, og anret de sprøde skanke oven på – de er så møre, at kød og svær kan hives af benet med en gaffel inde ved bordet. Server med grov sennep, godt brød og eventuelt en grøn salat med vinaigrette.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce