Tærten er bagt med gråsten eller ingridmarie,fordi netop de æbler har den fasthed og syre, der skal til, når man bager omvendt æblekage. De holder formen og står imod både karamelkogning og karamelsmag.
Foto: Chris Tonnesen

Tærten er bagt med gråsten eller ingridmarie,fordi netop de æbler har den fasthed og syre, der skal til, når man bager omvendt æblekage. De holder formen og står imod både karamelkogning og karamelsmag.

Opskrifter

Æblekage med vaniljeis

Opskrifter

Æblekagen over dem alle – karamelliseret, syrlig og kompleks. En tarte tatin er bagt omvendt – så æblerne er nedad og dejen opad. Skal det være helt rigtigt, skal du tilberede den i en tarte tatin-form, som ligner en stegepande uden håndtag. Men den kan sagtens laves i en stegepande af jern, bare det er en, der kan gå i ovnen. I min opskrift er der godt med karamel, syrlige danske æbler og den bedste franske mørdej, som er så smørholdig, at den næsten får butterdejskarakter. Mørdejsopskriften har jeg fra min franskskolede konditorveninde Mika Wulf, og den fås ikke bedre! Jeg serverer kagen med hjemmelavet vaniljeis – den søde is klæder det letbrændte, karamelliserede umanerlig godt.

Mørdej

250 g hvedemel

1/4 tsk. fint salt

40 g flormelis

190 g køligt smør

1 æggeblomme

1/2 dl vand

Fyld

1 kg æbler, gerne gråsten eller ingridmarie(æblerne skal være faste og syrlige)

eventuelt lidt citronsaft

160 g sukker

80 g smør i tern

lidt salt

1. Kom mel, salt og flormelis i en skål, og hak smørret ud i det. Smuldr blandingen til ’krummer’. Bland æggeblomme og vand, og rør det i melblandingen. Ælt hurtigt mørdejen sammen – det gør ikke noget, at der er lidt smørklumper, den skal bare samles til en sammenhængende kugle. Læg dejen i køleskabet i en halv time eller mere.

2. Rul dejen ud til en cirkel på en tykkelse af ca. 3-4 mm – det er nemmest at gøre mellem to stykker bagepapir. Skær den ud til en cirkel med samme diameter som den form eller pande, du skal tilberede kagen i, og opbevar den i køleskabet, til du skal bruge den. Resten af dejen kan du gemme i fryseren i op til 1 måned.

3. Skræl æblerne, skær dem i kvarte, og fjern kernehuset. Hvis du ikke skal bruge æblerne straks, vendes de med en smule frisk citronsaft i en skål.

4. Sæt tatinformen eller stegepanden (der kan gå i ovnen) på komfuret, og drys sukkeret i den i et jævnt lag. Tænd for blusset på middel varme, og lad sukkeret smelte til gylden karamel uden at røre en masse i det. Tilsæt smør og lidt salt, og lad det boble sammen. Skru lidt ned for varmen, og fordel alle æblebådene i karamellen med den buede side nedad. Lad dem stå tæt, og gem dem, der eventuelt bliver tilovers. Efterhånden som de simrer, trækker de sig lidt sammen, og så kan du få plads til de sidste.

5. Lad æblerne simre i karamellen i 15-20 minutter, til de har smidt lidt saft og er mørnet lidt. Tag formen/panden af varmen, og lad den afkøle i 10-15 minutter – ellers smelter mørdejen, før du har pakket den over æblerne.

6. Tag dejcirklen ud af køleskabet, og prik den et par steder med en gaffel. Læg den over karamelæblerne, og tryk den let ned over æblerne og ned i siderne af formen/panden.

7. Bag kagen ved 180 grader i 30-35 minutter, til den er smukt gylden ovenpå. Tag tærten ud af ovnen, og lad den køle af på en rist i 15-20 minutter, så karamellen lige køler og sætter sig, men stadig er så varm, at den nemt slipper formen, når den vendes ud.

8. Find et serveringsfad, og læg det over formen/panden. Vend rundt med et snuptag, og giv det hele et kvikt ryst nedad, så din vidunderlige karamelliserede æbletærte slipper formen og lander fint på fadet med bunden nedad og æblerne – der nu har drukket al karamellen – opad. Server lun med vaniljeis.

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce