Grønt. Prøv for eksempel disse fyldte auberginer.
Foto: Jesper Glyrskov

Grønt. Prøv for eksempel disse fyldte auberginer.

Det er slet ikke så svært: Fire opskrifter på velsmagende vegansk mad

Blogger Mia Sommer har skrevet en kogebog med nemme veganske opskrifter – for det behøver ikke være et udstyrstykke at leve 100 procent grønt.

opskriftartikler

Mia Sommer har været veganer i 11 år og deler her ud af sine opskrifter til livet uden kød og æg- eller mæleprodukter.

1. Kikærteomelet

Foto: Jesper Glyrskov

Kikærteomeleten er god til både frokost og morgenmad. Den er utrolig næringsrig og indeholder intet kolesterol.


2. Burgerbøffer

Foto: Jesper Glyrskov

Her er burgeren, som på aller bedste vis kan erstatte kødburgeren.


3. Fyldte aubergine med kikærter og spinat

Foto: Jesper Glyrskov

Prøv Mias opskrift på grøntsagsfyldte aubergine. De gør sig fremragende både til hverdagsbordet, men også ved festlige lejligheder.


4. Ærtebøffer

Foto: Jesper Glyrskov

De smagsfulde ærtebøffer er rige på både proteiner, kostfibre, vitaminer og mineraler.



Da Mia Sommer blev veganer som teenager, var hendes mor ikke særlig begejstret, og Mia Sommer fik en ugentlig maddag, hvor hun begyndte at eksperimentere. For 5 år siden blev eksperimenterne til en blog, som følges af knap 800 i dag, 2.000 følger med på Facebook, og hun oplever, at mange henviser til hendes opskrifter. Nu er anstrengelserne også blevet til en vegansk kogebog.

»Jeg tror, det er, fordi det smager godt, og fordi opskrifterne er nemme at lave med genkendelige ingredienser. Hvis der er flere ting, man ikke kender i en opskrift, går man videre«.

Havregryn, ærter, kartofler, aubergine, champignon, ketchup, karry, kikærter på dåse og frostærter er således blandt hovedingredienserne, du finder i opskrifterne på disse sider.

LÆS ARTIKEL

»Selv om nogle veganske varer, for eksempel rismælk, er ved at blive en standardvare i mange supermarkeder, er der andre, der er lidt svære at få fat i: køderstatninger, gærflager (til at krydre sovs), den vegetabilske gelatine agar agar og himalayasalt. Jeg håber, at når vi bliver flere veganere, bliver produkterne mere udbredt, og opskrifterne kan udvikle sig«, siger hun.

Det var det dyreetiske, der motiverede Mia Sommer til at blive veganer for 11 år siden. Dyr skal ikke slås ihjel, så hun kan få noget at spise: »Det er stadig hovedmotivationen, men sidenhen er klima- og miljøbelastningen ved kødproduktion kommet oven i, og sundhedsfordelene ved vegansk kost«, siger hun.

Hun oplever, at mange tør tage springet til vegansk kost, når maden ligner noget, de kender. Hendes egen yndlingsret er en vegansk lasagne med linser, champignoner, løg og tomat.

Hvornår er et veganermåltid vellykket?

»Når man bliver mæt, og det smager godt, og når der er nogen, der måske tænker, at de ikke vil kunne blive mætte uden kødet, men finder ud af, at det kan man sagtens. Det handler om at spise godt og spise nogle ting, der er fyldige.

Der er bønner og linser rigtig gode. Og så er et måltid fuldendt for mig, når man også får en sprød salat eller noget friskt til sin ret. Og nogle farver; det må gerne se flot ud«.


Vil du ikke gå glip af de nyeste opskrifter fra Mad, så klik på ’Følg’-knappen i toppen af denne artikel. Så dukker de automatisk op i Din Strøm, når du er logget ind på Politiken.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    Fanget i Mosul

    Piger, der leger tagfat på gaden, selv om en granat kan ramme hvert et øjeblik.

    Et nygift par, der passerer en smadret bro, mens mænd i uniformer skyder på hinanden hen over floden.

    Politikens Bo Søndergaard og fotograf Jan Grarup har i en uge været i den irakiske by Mosul, hvor Islamisk Stat hver dag dræber mennesker, der bare forsøger at leve.

    Dyk ned i fortællingen og billederne fra Mosul.

Annonce