Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Lækker mad med rødvin

Frankrig har stolte traditioner for mad, der har simret og kogt i rødvin. James Price giver opskriften på fire favoritter.

Gem til liste

Vin og mad er uløseligt forbundet. Vin i mad ligeså.

Utallige er de retter eller saucer, der løftes op af et skvæt rødvin, et stænk hvidvin eller et bløb hedvin.

MADKLUBBliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Og så er der selvfølgelig alle de klassikere, hvor vinen er det bærende tema. Og det er nogle af dem, jeg har valgt at fokusere på i dag.

GUIDEKend dit kød: Sådan bruger du oksens udskæringer optimalt

De retter, jeg har valgt at lave, stammer alle fra Bourgogne, og derfor er det selvfølgelig nærliggende at bruge vin fra dette område.

Men det er ikke altafgørende, og står man ikke lige med en flaske bourgogne i hånden, skal det ikke afholde en fra at prøve opskrifterne.

En gammel traver
Oeufs en meurette kan både fungere som frokostret med to æg pro persona eller som forret med ét æg.

Hvis vinen, man bruger til saucen, er meget syrerig, kan man godt justere med en lille smule sukker, uden at det dog på nogen måde skal blive sødt.

Oeufs en meurette

Coq au vin er en god gammel traver, men det gør den bestemt ikke ringere.

De bornholmske haner er glimrende til retten, fordi der både er god smag og struktur i kødet, men man kan også godt lave den med store kyllinger. I så fald reduceres kogetiden en smule, for nok skal kødet være mørt, men det må ikke falde helt fra benene.

Coq au vin

En stor klassiker
Boeuf Bourguignon er en anden af de store klassikere, og efter min mening en af de mest velsmagende simreretter, der findes.

I virkeligheden spiller den på de samme ingredienser som i coq au vin – bacon, perleløg og champignon. Men her får basen af gulerødder, skalotteløg og porre lov til at blive i retten.

Boeuf Bourguignon

En dessert med rødvin skal heller ikke mangle.

Pærer kogt i rødvin hører til blandt mine yndlingsdesserter. Den er utrolig enkel at lave, og man kan variere smagen i siruppen alt efter, hvilke krydderier man kommer i den. Vanilleis er rigtig godt til, men hvis man selv fremstiller sin is, så prøv at lave en lakrids-is til. Det smager fantastisk!

Rødvinskogte pærer

PolitikenPlus
  • Søren k påskebord Slip for at stå i køkkenet og få lækker mad, der er lige til at stille på påskebordet.

    Pluspris 220 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
  • Skærebræt Smukt håndværk - direkte fra skoven. Køb et håndlavet skærebræt fra møbelsnedkeren Morten Høeg-Larsen, der fremstiller sin køkkenkunst på eget værksted i sydsvenske Ystad.

    Pluspris 1.529 kr. Alm. pris 1.800 kr. Køb
  • Trykkoger Nem og enkel trykkoger fra tyske Silit som kan forkorte tilberedningstiden med op til 70 %. Den har tre indstillinger og kan bruges til alle komfurtyper inkl. induktion. Fås også i 6,5 l.

    Pluspris 1.445 kr. Alm. pris 1.699 kr. Køb
  • Gourmetkassen 6 flasker Seks flasker gourmetvin fra Rosforth & Rosforth, når du rigtig skal forkæles. Kassen indeholder 1 champagne, 1 hvidvin, 3 rødevine og 1 dessrtvin. God fornøjelse!

    Pluspris 1.125 kr. Alm. pris 1.326 kr. Køb
  • Påskekarameller Skal årets påskeæg være karameller fra Gudhjem?

    Pluspris 456 kr. Alm. pris 537 kr. Køb