Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Lækker mad med rødvin

Frankrig har stolte traditioner for mad, der har simret og kogt i rødvin. James Price giver opskriften på fire favoritter.

Gem til liste

Vin og mad er uløseligt forbundet. Vin i mad ligeså.

Utallige er de retter eller saucer, der løftes op af et skvæt rødvin, et stænk hvidvin eller et bløb hedvin.

MADKLUBBliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Og så er der selvfølgelig alle de klassikere, hvor vinen er det bærende tema. Og det er nogle af dem, jeg har valgt at fokusere på i dag.

GUIDEKend dit kød: Sådan bruger du oksens udskæringer optimalt

De retter, jeg har valgt at lave, stammer alle fra Bourgogne, og derfor er det selvfølgelig nærliggende at bruge vin fra dette område.

Men det er ikke altafgørende, og står man ikke lige med en flaske bourgogne i hånden, skal det ikke afholde en fra at prøve opskrifterne.

En gammel traver
Oeufs en meurette kan både fungere som frokostret med to æg pro persona eller som forret med ét æg.

Hvis vinen, man bruger til saucen, er meget syrerig, kan man godt justere med en lille smule sukker, uden at det dog på nogen måde skal blive sødt.

Oeufs en meurette

Coq au vin er en god gammel traver, men det gør den bestemt ikke ringere.

De bornholmske haner er glimrende til retten, fordi der både er god smag og struktur i kødet, men man kan også godt lave den med store kyllinger. I så fald reduceres kogetiden en smule, for nok skal kødet være mørt, men det må ikke falde helt fra benene.

Coq au vin

En stor klassiker
Boeuf Bourguignon er en anden af de store klassikere, og efter min mening en af de mest velsmagende simreretter, der findes.

I virkeligheden spiller den på de samme ingredienser som i coq au vin – bacon, perleløg og champignon. Men her får basen af gulerødder, skalotteløg og porre lov til at blive i retten.

Boeuf Bourguignon

En dessert med rødvin skal heller ikke mangle.

Pærer kogt i rødvin hører til blandt mine yndlingsdesserter. Den er utrolig enkel at lave, og man kan variere smagen i siruppen alt efter, hvilke krydderier man kommer i den. Vanilleis er rigtig godt til, men hvis man selv fremstiller sin is, så prøv at lave en lakrids-is til. Det smager fantastisk!

Rødvinskogte pærer

PolitikenPlus
  • 3-lags kage bagesæt Sæt til at bage flotte og professionelt udseende kager i 3-lag.

    Pluspris 219 kr. Alm. pris 269 kr. Køb
  • Pizza- og bagespatel Ultra tynd og fleksibel spatel i rustfrit stål. Kanten er skåret skrå så det er nemt at føre det ene hjørne under pizza, kage og tærter.

    Pluspris 169 kr. Alm. pris 199 kr. Køb
  • Grødkoger Verdens letteste grød? Fyld gryn og vand i skålen og sæt den i mikroovnen. Perfekt til havregrød, risengrød og ris a la mande. Kan også bruges til at koge ris, pastaskruer og kerner i.

    Pluspris 295 kr. Alm. pris 349 kr. Køb
  • Pakke med specialiteter Masser af udfordring og sjov for både børn og voksne ? også fin som gave til kageentusiaster

    Pluspris 374 kr. Alm. pris 440 kr. Køb
  • Kedel til slow-kaffe Kedlen bruges til ophældning af vand i filtre med kaffe og slow kaffe. Kanden har en svanehals, der giver dig fuld kontrol over dit vand flow, som er meget vigtigt, når du brygger slow coffe

    Pluspris 559 kr. Alm. pris 699 kr. Køb