Annonce
Annonce
Annonce
Mad

Lækker mad med rødvin

Frankrig har stolte traditioner for mad, der har simret og kogt i rødvin. James Price giver opskriften på fire favoritter.

Gem til liste

Vin og mad er uløseligt forbundet. Vin i mad ligeså.

Utallige er de retter eller saucer, der løftes op af et skvæt rødvin, et stænk hvidvin eller et bløb hedvin.

MADKLUBBliv medlem af Politiken Madklub og vælg mellem 3 lækre velkomstgaver

Og så er der selvfølgelig alle de klassikere, hvor vinen er det bærende tema. Og det er nogle af dem, jeg har valgt at fokusere på i dag.

GUIDEKend dit kød: Sådan bruger du oksens udskæringer optimalt

De retter, jeg har valgt at lave, stammer alle fra Bourgogne, og derfor er det selvfølgelig nærliggende at bruge vin fra dette område.

Men det er ikke altafgørende, og står man ikke lige med en flaske bourgogne i hånden, skal det ikke afholde en fra at prøve opskrifterne.

En gammel traver
Oeufs en meurette kan både fungere som frokostret med to æg pro persona eller som forret med ét æg.

Hvis vinen, man bruger til saucen, er meget syrerig, kan man godt justere med en lille smule sukker, uden at det dog på nogen måde skal blive sødt.

Oeufs en meurette

Coq au vin er en god gammel traver, men det gør den bestemt ikke ringere.

De bornholmske haner er glimrende til retten, fordi der både er god smag og struktur i kødet, men man kan også godt lave den med store kyllinger. I så fald reduceres kogetiden en smule, for nok skal kødet være mørt, men det må ikke falde helt fra benene.

Coq au vin

En stor klassiker
Boeuf Bourguignon er en anden af de store klassikere, og efter min mening en af de mest velsmagende simreretter, der findes.

I virkeligheden spiller den på de samme ingredienser som i coq au vin – bacon, perleløg og champignon. Men her får basen af gulerødder, skalotteløg og porre lov til at blive i retten.

Boeuf Bourguignon

En dessert med rødvin skal heller ikke mangle.

Pærer kogt i rødvin hører til blandt mine yndlingsdesserter. Den er utrolig enkel at lave, og man kan variere smagen i siruppen alt efter, hvilke krydderier man kommer i den. Vanilleis er rigtig godt til, men hvis man selv fremstiller sin is, så prøv at lave en lakrids-is til. Det smager fantastisk!

Rødvinskogte pærer

PolitikenPlus
  • Smageteknik - Del 1 og 2 Oplev nogle af de vinområder der anses for at være de mest betydningsfulde i verden på nærmere hold.

    Pluspris fra 395 kr. Alm. pris fra 550 kr. Køb
  • DM i saft og juice Søndag den 7. september forvandles Politikens Hus for en enkelt dag til Danmarks største saftpresningskonkurrence, når Wilfa og Aarstiderne går sammen om at finde danmarksmesteren i saft.

    Pluspris 30 kr. Alm. pris 40 kr. Køb
  • Spansk Vinfestival Den spanske vinfestival er en unik chance for at smage på over 200 vine fra Spanien og prøve alt fra det nyeste og vildeste til det mest traditionsrige.

    Pluspris fra 125 kr. Alm. pris fra 150 kr. Køb
  • Bestikknive Bestikknive med farvede skafter. Knivene er fra franske Opinel, og æsken indeholder fire knive med bøgetræsskaft i farver. Vælg mellem 2 farvekombinationer.

    Pluspris 379 kr. Alm. pris 449 kr. Køb
  • Kød fra Dyssegaarden Pakken består af kød fra Dyssegaardens egne frilandsgrise, frilandskyllinger samt lam eller okser.<br>Køb pakken hos Plus, print kvitteringen og afhent pakken hos Dyssegaarden i Roskilde.

    Pluspris 1.264 kr. Alm. pris 1.487 kr. Køb