Med kogebogen 'Helt enkelt - Mad med 5 ingredienser' inspirerer Carsten Kyster til nemmere madlavning, som stadig får tænderne til at løbe i vand.
Foto: COLOMBUS LETH

Med kogebogen 'Helt enkelt - Mad med 5 ingredienser' inspirerer Carsten Kyster til nemmere madlavning, som stadig får tænderne til at løbe i vand.

Temaer

Få maksimal smag med et minimum af ingredienser

Enkel hverdagsmad med få, men velvalgte ingredienser. Sådan er kokken Carsten Kysters filosofi - få tre bud på hovedretter uden stress.

Temaer

Et godt grundlager og så fem friske råvarer er alt, hvad der skal til for at tilberede et lækkert måltid. Det mener i al fald kokken Carsten Kyster, hvis kogebog ’Helt enkelt - mad med 5 ingredienser’ udkommer i den kommende uge.

Tanken med den er at vise, hvor mange variations- og kombinationsmuligheder der er selv inden for en begrænset palet.

LÆS OPSKRIFTER

»Det handler om at forenkle folks hverdag, gøre det mere overskueligt at lave mad. Folk orker det ikke, når de ser lange lister med ingredienser«, siger Carsten Kyster, som også anbefaler, at man laver mad til to dage, når man alligevel er i gang, hvis opskriften egner sig til det.

»Det gør det meget lettere at have noget, der bare lige skal varmes. På den måde bliver der også mindre stress omkring måltidet«.

Ligger det ikke også lidt i tiden, at vi kun ønsker at købe så meget ind, som vi har brug for?

»Jo, det er også en god måde at undgå madspild på. Samtidig egner modellen sig både til dem, der køber ind hver dag og lader sig inspirere af udbuddet hos grønthandleren, og af dem, som køber ind hver søndag til flere dage af gangen. For skal du handle til fem dage, er det jo kun 25 ting du skal bruge – ud over basislageret«.

LÆS OPSKRIFTER

Hvorfor har du lige lagt dig fast på fem ingredienser?

»Jeg prøvede først med tre, og det gik slet ikke. Dernæst forsøgte jeg med fire, men det var heller ikke rigtig godt. Da jeg gik op til fem, var der pludselig mange muligheder«, siger Carsten Kyster, som synes, det kan være godt for kreativiteten at sprudle inden for en ramme.

»Som kok er man meget tilbøjelig til hele tiden lige at ville tilsætte en lille smule af det ene og et skvæt af det andet. Derfor kan det være godt at arbejde efter et dogme som dette og sige til sig selv, at nu skal det have lov til at smage af timian i dag. I morgen kan vi så give den gas med persille, for der er jo masser af måltider, de behøver ikke alle rumme det hele«.

LÆS ARTIKEL

For at gøre det så enkelt som muligt har han i disse opskrifter valgt at begrænse sig til varer, som kan købes i et almindeligt velassorteret supermarked.

»Det er ikke noget med, at du lige skal opstøve den nærmeste indiske købmand«.

Opskrifterne byder på forslag til variationer. I første omgang anbefaler Carsten Kyster dog, at man følger opskrifterne og lige lærer dem at kende. Derefter kan man slå sig løs.

»Og står du med en dusk persille, så se dog, om ikke den passer til de øvrige ingredienser, så du kan komme den i retten og få den spist«.

Carsten Kyster: Helt enkelt - Mad med 5 ingredienser. Politikens Forlag, 208 sider, 250 kroner.

FACEBOOK

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

Forsiden

    Dansker efterlyst

    Jakob Nielsen

    Redaktionschef

    Eurpols julekalender

    Julen er mordernes tid. I hvert fald hos Europol, der har lagt årets vildeste julekalender på nettet: bag hver eneste låge gemmer sig en af Europas mest eftersøgte personer. I dag er det en dansk efterlysning:

Annonce