Annonce
Annonce
Annonce
Vi guider

Vi guider Fra strudel til sauerkraut: Lav tysk mad til valget

På søndag går tyskerne til valg. Måske en anledning til at eksperimentere med tysk mad?

Gem til liste

Tysk mad er ikke kun sauerkraut og wurst. Der er masser af spændende opskrifter og nyfortolkninger at give sig i kast med.

Politiken har været i KOGEBOGEN for at finde inspiration til en tre-retters tysk middag i nye variationer.

Forretten
Et alternativ til den klassiske tyske strudel kan være en Porrestrudel med morkler ,der egner sig godt som forret, skåret ud i tynde skiver med en grøn salat. En anden grøntsagsstrudel kan være Strudel med svampe, der ligeledes er en oplagt forret.

PRØV OGSÅ Svampe bagt i fløde og soja

Nyfortolkning.  Den klassiske tyske strudel kan kombineres med en masse friske grøntsage. Foto: Thomas Borberg.

Hovedretten
Vi kender alle den klassiske tyske schnitzel. Er du ikke til tyk panering, kan man vælge at gøre som Tina Scheftelowitz og lave Grillede lyserøde svinekoteletter med kirsebærsalsa,,der er en mere frisk og syrlig udgave af den tyske ret.

Syrlighed.  De søde kirsebær får modspil af den syrlige eddike. Suppler med nogle hele stegte kirsebær for at give en anden, smagsintens oplevelse af bærret. Foto: Columbus Leth

PRØV OGSÅ Grillet flæsk med sød chilisauce og mormorsalat med æbler og sojamandler

VIl du udnytte efterårssæsonens grøntsager, kan du lave Svinekoteletter med æbleeddike og sellerisalat.

Hvis du derimod er til en god gammeldags tysk klassiker, kan du kokkerere Svineskank med surkål , hvor den klassiske sauerkraut kan spices lidt ekstra op, som Tina Scheftelowitz gør i sin Surkål med æble og korianderfrø.

Surt.  Saurkraut kan kombineres med forskellige krydderier og frugt for at gøre det klassiske tilbehør lidt mere spændende. Foto:Columbus Leth

Surkål egner sig til det meste kød, men har i Tyskland primært været brugt som tilbehør til en god wurst. Her kan man vælge et alternativ som Hvidløgspølser, der smager ekstra godt grillet, men som sagtens kan laves på panden, når grillsæsonen slutter.

Grill.  hvidløgspølserne velegner sig til at blive tilberedt på grill, men kan sagtens laves på panden, hvis vejret ikke tillader at grille. Foto: Flemming Lyng

Desserten
Er man til en enkel dessert, man kan sidde og nippe lidt af, er Kløbenboller en nem variant, som børnene også vil elske. Bollerne er også gode dagen efter med smør på.

Et lækkert alternativ til den klassiske apfelstrudel er en god gammeldags Æbletærte , der sagtens kan tåle de lidt overmodne æbler fra haven. Adam Prices Kirsebærkage med mandelis er også en dejlig syrlig dessert, der minder om den traditionelle tyske kirsebærtærte, der ofte er lidt tung i det.

PRØV OGSÅ Romkager

Søg endelig videre i efter tyske eller andre opskrifter i KOGEBOGEN

PolitikenPlus
  • Winemakers Dinner Smag på 8 udvalgte vine fra nogle af de bedste og mest spændende områder i Spanien med masser af point fra Penin. Og nyd en tilhørende Rasmus Bo Bojesen menu kreeret så mad og vine matcher hinanden.

    Pluspris 850 kr. Alm. pris 1.250 kr. Køb
  • Vinsmagning Prøv en vinsmagning hos SMAGFØRST i Aarhus og test dine smagsløg og duftsanser. Vi udforsker den spanske vinverden.

    Pluspris 250 kr. Alm. pris 300 kr. Køb
  • Smageteknik - Del 1 og 2 Oplev nogle af de vinområder der anses for at være de mest betydningsfulde i verden på nærmere hold.

    Pluspris fra 395 kr. Alm. pris fra 550 kr. Køb
  • Forstå vinene fra Spanien Oplev nogle af de vinområder der anses for at være de mest betydningsfulde i verden på nærmere hold.

    Pluspris 395 kr. Alm. pris 550 kr. Køb
  • DM i saft og juice Søndag den 7. september forvandles Politikens Hus for en enkelt dag til Danmarks største saftpresningskonkurrence, når Wilfa og Aarstiderne går sammen om at finde danmarksmesteren i saft.

    Pluspris 30 kr. Alm. pris 40 kr. Køb