Nigellafrø, som her ses i mere end naturlig størrelse, frøet er ikke mere end 3 millimeter langt – er både kras som karse og sødlig.
Foto: JONATHAN BJERG MØLLER

Nigellafrø, som her ses i mere end naturlig størrelse, frøet er ikke mere end 3 millimeter langt – er både kras som karse og sødlig.

Mad og drikke

Råvareguide: Nigellafrø til det søde og bitre

Centralasiens svar på birkesfrø bruges på stort set samme måde som birkes.

Mad og drikke

Man behøver ikke nigellafrø for at bage fladbrødet naan, som er en trofast følgesvend til varme måltider i store dele af det centrale og sydlige Asien.

De små sorte frø giver bare den helt rigtige karakteristiske naan-smag, når de drysses med rund hånd over dejen, inden den bages i ovnen.

Små blå frø Nigellafrøet kan godt karakteriseres som indernes (og tyrkernes, for den sags skyld) svar på birkesfrø.

Men hvor de små blå birkes er sødlige og knasende sprøde, smager de sorte nigellafrø lidt af karse og er så store, at de ikke smelter væk på tungen af sig selv, men skal tygges.

Naan smagen
De har dog en sødlig eftersmag, og det er kombinationen af det sødlige og den bitre karsesmag, der gør nigella attraktiv i madlavningen.

Foruden at være smagsgiver til naan, bruger inderne frøet i blandt andet chutneyer og i krydderiblandingen Bengali Fivespice, som foruden nigellafrø består af bukkehornsfrø, sennepsfrø, fennikel og spidskommen.

Nigellla er ikke til kød
Meget ofte er det grønsagsretter, der krydres med nigella og Bengali Fivespice, fisk kan også få et drys, mens kød normalt holdes nigellafri.

Nigella's kusine er jomfruen i det grønne
På latin hedder frøene Nigella Sativa. Nigella kommer af nigre – sort – og hentyder til den dybe matsorte farve på de dråbeformede frø.

På dansk kaldes nigellafrø også for ’Jomfru i det grønne’. Hvor det navn kommer fra, vides ikke. Men strengt taget er det ikke Nigella Sativa, der kaldes for ’Jomfru i det grønne’, men derimod kusinen Nigella Damascena, en haveblomst med store dekorative frøstande.

Til pynt og til mad
Den er populær stamgæst i tørrede blomsterarrangementer, men frøene kan også bruges som smagsgiver – om end der ikke er nær så meget smæk i dem som i Nigella Sativa-frø. Begge sorter kan for øvrigt plantes på friland lige nu.

Ikke opkaldt efter tv-kok
Og nej: Nigellafrø har intet at gøre med den britiske kogebogsforfatter og tv-kok Nigella Lawson, der til gengæld har lagt navn til et større sortiment af køkkenprodukter, som også er i handlen herhjemme.

Flere tusind år gammel

Nigellafrøene har nemlig et par tusind år mere på bagen som smagsgiver i køkkenet end den selviscenesættende Lawson med det sorte bølgende hår, den nydelige overklasseaccent og den unikke evne til at slikke sine køkkenredskaber rene på en delikat måde.

Redaktionen anbefaler:

For abonnenter

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

Forsiden

Annonce