Advarsel: Voldsomme billeder Kilde: Politiken / Heidi Skibsted

Danske forskere 3D-printer knogler, der er så naturtro, at de snyder kroppen

Det er lykkedes et fynsk forskerhold at 3D-printe knogler, der kan vokse naturligt sammen med kroppens egne knogler. Det virker i mus, hvor de kunstige knogler forvandler sig til ægte knogler med et netværk af blodårer og sågar marv. Det vækker håb om, at patienter, der har mistet knogler i forbindelse med ulykker eller sygdom, kan få deres ødelagte kropsdele erstattet.

FOR ABONNENTER

Da vi åbner glasdøren til laboratoriet på Syddansk Universitet, er det som at træde ind i en scene fra ’Westworld’ – den populære science fiction-serie fra HBO, hvor en stor del af seriens hovedpersoner er 3D-printet og udstyret med kunstig intelligens, så de til forveksling ligner helt almindelige mennesker, og man som seer har svært ved at regne ud, hvem der er menneske, og hvem der er maskine.

Det er den tanke, man får, når man står i det fynske laboratorium og ser en naturtro menneskekæbe blive lavet helt fra bunden i en 3D-printer. Det, der kunne minde om en limpistol fra et hobbyværksted, bevæger sig med hurtige ryk rundt i en kasse med vinduer i siderne og sprøjter en tandpastalignende masse ud, som bygger underkæben op lag for lag og placerer en perlerække af tænder på toppen.

Det er ikke kun formen af kæben, som er naturtro. Den er i overvejende grad lavet af kalciumfosfat ligesom vores egne knogler, og så er knoglerne fyldt med hulrum, som vi kender det fra naturen.

»Vi har opfundet et nyt materiale, som man kan bruge til at printe knogler, så de til forveksling ligner vores egne knogler. Hvis vores dyreforsøg fortsætter med at vise lovende takter, vil det kunne revolutionere behandlingen af patienter, der har mistet knogler under ulykker eller sygdom«, siger lektor og molekylærbiolog Morten Østergaard Andersen fra SDU Biotechnology, mens han kigger ind til printningen af underkæben.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce