Foto: Sirid Laursen

En engel på Majdan

Som en hvid skytsengel er den danske kunstner Nielsen draget til Ukraine for at forsone de stridende parter med sang og guitarspil. Det lykkes nu ikke helt på Majdanpladsen, hvor den kjoleklædte kunstner i det andet af tre kapitler fra turen bliver bedt om at skrubbe af.

FOR ABONNENTER

Kijev, lørdag 24. maj 2014, dagen før det ukrainske præsidentvalg. Jeg går fra Majdan, revolutionens centrum og forsvindingspunkt, ud ad Kreshatyk-boulevarden, i min hvide kjole, med min sorte guitar, syngende i solen langs pladsens forlængede strakte arm af erobrede tanks og militærtelte, martyraltre, relikviesamlinger og barrikader af oprevne brosten, knust glas og svedne bildæk.

Jeg er Miss World, skytsengel for alverdens folk, også de ukrainske med deres for tiden spaltede, stridende tunger. Uanset hvor i verden der er en konflikt, dukker jeg op med min sang for at forsone de stridende og give den enkelte styrke, mod og en nåde stor nok til at rumme de andre, naboen, der pludselig er dig vildfremmed, dæmonen og nationalisten i dig selv, jeg synger:

»Let the Russian people get onto your land

They may eat the apple off your tree

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce