Foto: David Guttenfelder/AP Photo/AP

Agent Orange forgifter stadig Vietnam

Frygten for at føde børn med misdannelser på grund af USA’s brug af sprøjtegiften Agent Orange under Vietnam-krigen er stor. 40 år efter bliver gravide skannet igen og igen og stilles ofte over for grusomme moralske valg, viser et dansk studie.

FOR ABONNENTER

»Lige meget hvad vi gør, vil denne beslutning forfølge os for evigt«, siger Huy, ægtemand til den vietnamesiske kvinde Tuyêt. Hun har fået at vide, at det foster, hun er gravid med i 29. uge, lider af vand i hovedet og sandsynligvis vil blive alvorligt handikappet. I forvejen har hun en yngre bror, der blev født med misdannelser, og familien frygter, at det skyldes hendes fars fem års krigstjeneste i en af de provinser, der blev sprayet massivt med afløvningsmidlet Agent Orange.

Nu skal ægteparret beslutte, om de vil beholde barnet eller vælge en sen abort, og det er et forfærdeligt valg.

»At få en abort nu ville være forkert. Men hvis det ikke er rask, vil det medføre lidelse at beholde det. Vores barn vil lide, og jeg vil lide. Vi er bare nødt til at stole på lægerne«, siger Tuyêt, mens hun holder beskyttende om sin gravide mave.

Denne og mange andre samtaler med gravide og deres familier i samme ubærlige situation er gengivet i professor i antropologi Tine Gammeltofts bog ’Haunting Images’ – Billeder, der hjemsøger. Tine Gammeltoft har mødt Huy og Tuyêt på hospitalet, da de var til skanning og fik den frygtelige nyhed; hun har fulgt dem og over 30 andre par og deres familier tæt gennem de svære dage, uger og måneder, hvor de skulle vælge mellem liv og død, abort eller en tilværelse med et alvorligt handikappet barn.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce