Foto: Cathrine Ertmann

Værsgo', så må der bygges her

En ny lov har åbnet for byggeri i vandkanten. Det er årtiers kystpolitik, der lider et historisk knæk og kan ødelægge vores mest unikke natur, vurderer landskabseksperter og kunstnere.

FOR ABONNENTER

Vi vælter os gennem klitterne i strid kuling og bliver næsten fejet op på ryggen af klinten. Vådt sand under støvlerne, marehalm, der ligger vandret i vinden. Så åbner sceneriet sig: himmel, hav og måger i modvind.

»Sådan kender vi Vesterhavet«, udbryder landskabsarkitekten, som er med på tur.

Og sådan har dansk lovgivning sikret, at Vesterhavet stadig ser ud, også i en moderne nutid med krav om vækst og byggetrang: Mursten og beton forbudt. Asfalt, nej tak. Toiletter og sommerhuse og hoteller lidt ind i baglandet. Og den, der har ønsket at placere så meget som en afbarket træstamme til et naturshelter, har måttet forføje sig op bag første række. Kysterne og strandene har ligget åbne og frit tilgængelige for alle.

Indtil nu. For lige før jul foretog Folketinget i relativ ubemærkethed en epokegørende ændring: Nu kan der bygges. Regeringen har åbnet for, at op til 10 kommuner kan søge dispensation og få lov at bygge i vandkanten.

Målet er at hjælpe trængte udkantskommuner og lokke turister til, og tilhængere har peget på, at 10 byggerier i et land med over 7.000 km kyst ikke vil fylde alverden. Omvendt mener kunstnere, naturfredningsfolk og Akademirådets landskabsudvalg, at det er en katastrofe:

»Med sådan en beslutning er låget røget af, og trolden af æsken. Man laver jo netop en forsøgsordning for at undersøge, om noget kan gøres permanent, og når vi har de 10, er der så ikke også plads til 11 eller 20 eller 30? Vi har en naturlovgivning, der har vist sig at passe rigtig godt på de her kyster, som jo er noget af den sidste vilde natur, vi har«, understreger landskabsarkitekt og medlem af Akademirådets landskabsudvalg, Rikke Juul Gram, mens hun forsøger på én gang at holde på pelshatten og ryste på hovedet.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce