Foto: NIcolai Howalt

Sådan har du aldrig set solens lys før

Nicolai Howalt fotograferer solen gennem linser og filtre, som lægen Niels Finsen i 1800-tallet brugte til at behandle hudlidelser med. Det er blevet til en stribe unikke billeder, der kaster nyt lys over vores himmels omdrejningspunkt.

FOR ABONNENTER

Der hænger et massivt skydække over Amager, så den eneste synlige sol er den, der hænger på Nicolai Howalts opslagstavle i atelieret. Der er faktisk en hel stribe af sole. Røde, blå, grønne. En sol er bare en sort prik i en gullig klat af skyer. Der er noget hypnotisk over de her sole, noget på en eller anden måde dragende ...

»Du har vel hørt om Niels Finsen«, spørger Howalt.

Jeg tvinger blikket væk fra billederne og mumler en form for bekræftelse. Har kun en svag erindring om et institut, der er opkaldt efter en mand med det navn.

»Han helbredte en række hudlidelser. Nu skal jeg vise dig ...«, siger Howalt, idet han farer op fra den kontorstol, han har siddet på i hele 20 sekunder.

Han ifører sig hvide bomuldshandsker og trækker forsigtigt nogle fotografier op af en brun kuvert. Det er gamle sort-hvide portrætter af mennesker med sorte huller der, hvor man ville have forventet at se næser.

»Jeg har lovet dem henne på museet at tage handsker på, når jeg rører ved de her fotografier«, forklarer Howalt.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce