Foto: Tage Christensen

Ekspert: Langt ude at tro at Blixen var nazist

Kritikken af Karen Blixen som nazist, racist og mandschauvinist hviler på overfladiske læsninger af forfatterskabet, mener den danskamerikanske Blixen-forsker Marianne T. Stecher, som har studeret oversete tekster.

FOR ABONNENTER

For et halvt år siden kunne man på forsiden af Jyllands-Posten læse, at Karen Blixen »flirtede« med Nazityskland.

Den danske forfatter havde bestræbt sig på at få udgivet sin tredje bog, ’Vintereventyr’, i Tyskland under Anden Verdenskrig, viste dokumenter. En forklaring lød, at det ikke var lykkedes, fordi forlaget i Stuttgart blev bombet i september 1944. Karen Blixen lykkedes dog med at få udgivet en novelle i et ugeblad, hvor SS-lederen Heinrich Himmler var på forsiden.

Det danske nationalikon blev således trukket ind i en diskussion om nazismen. Det var ikke første gang.

Men nu siger professor i nordisk litteratur og Blixen-forsker Marianne T. Stecher :

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

    »Jeg elsker jo ikke livet sådan helt ind i helvede«

    
    Tove Irma Margit Ditlevsen (født 14. december 1917 i København, død 7. marts 1976 smst.) var en dansk forfatter, der debuterede i 1939 med digtsamlingen "Pigesind".
    Hør om Tove Ditlevsen:

    Vi har været i arkiverne og fundet gamle interviews. Med den unge digterinde, der havde alt foran sig. Og med den ældre forfatter, der glædede sig til, at livet – efter depressioner og misbrug og fire ægteskaber – snart var slut. Her kan du høre Gudrun Marie Schmidt læse sin artikel om forfatterikonet højt.

Annonce