Foto: Lionel Cironneau/AP Photo/AP

De åbne svenske hjerters far

Som borgerlig svensk statsminister stod Fredrik Reinfeldt i otte år bag EU's mest generøse asylpolitik. I 2014 ventes over 80.000 at ankomme til Sverige. I dette eksklusive interview forklarer Fredrik Reinfeldt tænkningen bag den svenske udlændingepolitik.

FOR ABONNENTER

I dag er det halvanden uge siden, jeg besøgte Fredrik Reinfeldt i Moderaternas hovedkvarter i Riksdagens hovedkvarter i Stockholm. På det tidspunkt var det højsæson for kandestøberier om Sverigedemokraternas sindelag.

Svensk parlamentarismes dårlige samvittighed. Partiet, som Fredrik Reinfeldt gennem otte år som borgerlig svensk statsminister frasagde sig ethvert samarbejde med. Han har svaret høfligt, kultiveret og præcist. Lidt maskinelt. I 35 minutter. Først da han får det sidste spørgsmål, bliver han en anelse spids. Viser noget, der minder om følelser. Jeg har adresseret, at flere borgerlige danske toppolitikere umiddelbart efter det svenske valg i september klandrede Reinfeldt for at svigte det borgerlige Sverige ved at gå af, selv om flertallet af de svenske vælgere havde stemt borgerligt.

De henviste til, at de fire partier i Reinfeldts borgerlige allianceregering plus Sverigedemokraterna havde flertal. Jeg nævner, at for eksempel Claus Hjort Frederiksen (V) var fremme med den kritik, og spørger, hvad Reinfeldts svar retur er.

»Jeg tror, du skrev til mig, at du havde fulgt med i den svenske valgkamp«, begynder Fredrik Reinfeldt.

Prøv Politiken i en måned for 1 kr.

Med et digitalt abonnement får du fuld adgang til politiken.dk og e-avisen leveret hver aften.

Kom i gang med det samme

Mest læste

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce